Jezik / Language:
 

Sudovi: Sud Bosne i Hercegovine

23 August 2016

Šišić i ostali: Niko nije mogao ići u Kukavice

Svjedoci Odbrane Muhameda Šišića i Emira Drakovca izjavili su da 27. augusta 1992. godine niko iz njihovih jedinica nije odlazio u selo Kukavice kada je napadnuta kolona civila.
23 August 2016

Savinović: Protjerao ih na drugu stranu Mostara

Na suđenju za zločine počinjene na području Mostara, svjedok Tužilaštva je ispričao da mu je optuženi Saša Savinović provalio u stan i, zajedno s još dva naoružana vojnika, protjerao njega i njegovu obitelj na drugu stranu Mostara.

23 August 2016

Vlasenko i drugi: Završen dokazni postupak

Dokazni postupak na suđenju Mitru i Radetu Vlasenku, te Dragi Končaru, optuženim za zločine počinjene na području Prijedora, okončan je na današnjem ročištu u Sudu BiH.

23 August 2016

Salčin: Žalba na osuđujuću presudu

Iznoseći žalbu na presudu kojom je Dževad Salčin osuđen na dvije godine zatvora zbog zločina počinjenog 1993. na planini Igman (općina Hadžići), Odbrana je zatražila da se optuženi oslobodi krivice ili da se postupak obnovi pred drugostepenim vijećem.

23 August 2016

Maktouf objasnio razloge za tužbu

Abduladhim Maktouf tužio je Bosnu i Hercegovinu tražeći oko 280.000 konvertibilnih maraka (KM) naknade materijalne i nematerijalne štete zbog nezakonitog zatvaranja.

23 August 2016

Josipović i ostali: Preživio strijeljanje u Orahovcu

U nastavku suđenja za genocid u Srebrenici, svjedok Tužilaštva BiH ispričao je kako je preživio strijeljanje na livadi u blizini zvorničkog sela Orahovac u julu 1995. godine.

23 August 2016

Krsmanović: Počelo suđenje za podstrekavanje na ubistvo svjedoka

Čitanjem optužnice Tužilaštva BiH počelo je suđenje Milenku Krsmanoviću, optuženom za ometanje rada pravosuđa i podstrekavanje na ubistvo.

23 August 2016

Ristanić: Jedinice iz Bijeljine na ispomoći u Brčkom

Svjedok Tužilaštva BiH je na suđenju Đorđu Ristaniću ispričao kako su u maju 1992. godine jedinice iz Bijeljine poslate u Brčko.

23 August 2016

Orić i Muhić: Ustrjelna i “zjapeća” rana na lešu

Na ponovnom početku suđenja Naseru Oriću i Sabahudinu Muhiću, vještak Tužilaštva BiH je utvrdio da su na tijelu Milutina Miloševića nađene dvije povrede, od kojih je jedna ustrjelna rana nanesena pištoljem, a druga tupim predmetom u predjelu glave.

22 August 2016

Vučenović: Tužilaštvo uložilo bankovne izvode

Na suđenju za pranje novca od trgovine ljudima u Azerbejdžanu, Tužilaštvo BiH je uložilo oko 20 materijalnih dokaza, među kojima i izvode bankovnih računa na ime optuženog Srpka Vučenovića.

22 August 2016

Mešić i ostali: Odgođeno suđenje zbog hapšenja Adema Karamuje

Pred Sudom BiH odgođeno je suđenje za priključenje terorističkim jedinicama na području Sirije, zbog hapšenja Adema Karamuje, jednog od optuženih.

22 August 2016

Naknada za obećani posao 5.000 KM

Na suđenju Seadu Durakoviću i Seadu Fazliću, svjedoci Tužilaštva BiH ispričali su da su kao naknadu za zapošljavanje u Oružanim snagama BiH trebali dati 5.000 konvertibilnih maraka (KM), ali nakon davanja dijela ili cijelog iznosa, nisu dobili posao.

22 August 2016

Maktouf: Svjedočenje o godinama u zatvoru

Abduladhim Maktouf u utorak će se pojaviti u sudnici Suda BiH zbog zahtjeva za naknadu nematerijalne štete jer je umjesto osude na tri godine za ratni zločin u zatvoru proveo pet godina. Od države BiH na ime štete koja mu je nanesena potražuje 283.160 konvertibilnih maraka (KM).


22 August 2016

Zmijanjac: Rođak nagle naravi i sličnog lika

Na suđenju za zločin počinjen na području Prijedora, optuženi Dragoja Zmijanjac izjavio je da je bio na poslu kada je čuo za ubistvo Halila Dedića.

22 August 2016

Hamidičević: Nezakonito izdavanje putnih listova u Ambasadi BiH

Na suđenju Velidu Hamidičeviću, bivšem savjetniku za konzularne poslove u Ambasadi BiH u Parizu, svjedok Tužilaštva BiH je kazao kako je otkrio određene nepravilnosti u izdavanju putnih listova u Francuskoj.