Jezik / Language:
 

Sudovi: Sud Bosne i Hercegovine

26 August 2016

Samo jedna konačna presuda za krvave Markale

Porodice žrtava, građani Sarajeva te predstavnici vlasti će se u nedjelju prisjetiti drugog masakra na pijaci Markale, u kojem je prije 21 godinu stradalo na desetine ljudi.

26 August 2016

Naredne sedmice presuda za zločine u Rogatici

Sud BiH će iduće sedmice izreći presudu osmorici bivših pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) optuženim za zločin protiv čovječnosti počinjen 1992. godine na području Rogatice.

26 August 2016

Ikonić i ostali: Sličnosti u familiji

U nastavku suđenja za zločine u Rogatici, svjedok Odbrane kazao je da optuženi Milisav Ikonić najviše liči na brata, kao i da su članovi šire familije prilično slični.

26 August 2016

Jovanović i ostali: Zatraženo kažnjavanje optuženih za zločine u Čajniču

Na suđenju četvorici bivših pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) optuženih za zločine na području Čajniča, Tužilaštvo BiH je u završnoj riječi zatražilo osuđujuću kaznu.


25 August 2016

Bogdanović i ostali: Od JNA i Arkana do iseljavanja iz Janje

U nastavku suđenja jedanaestorici bivših policajaca optuženih za zločin protiv čovječnosti, svjedok Tužilaštva BiH je rekao da se u Janji masovno iseljavanje stanovništva desilo 1994. godine i da mu je poznato da su civili privođeni u policijsku stanicu.

25 August 2016

Marjanović i ostali: Zoran Šljuka sposoban za suđenje

Na suđenju za zločine počinjene na području Teslića, vještak medicinske struke zaključio je da je optuženi Zoran Šljuka sposoban učestvovati u sudskom postupku.

25 August 2016

“Silos”: Zahvalnost Mirsadu Šabiću na pomoći

Na suđenju za zločin počinjen na području opštine Hadžići, svjedoci Odbrane izjavili su da su se samoincijativno javili da svjedoče u korist optuženog Mirsada Šabića, u znak zahvalnosti što je u ratu pomogao članovima njihovih porodica.

25 August 2016

Kraljević i ostali: Šuga i žive rane u ljubuškom zatvoru

Na suđenju za zločin počinjen u Ljubuškom, svjedoci Tužilaštva BiH su govorili o lošim i nehigijenskim uslovima u zatvoru u kojem su bili zatočeni 1993. i 1994. godine.

24 August 2016

Ćurić i ostali: Demirović bio obični vojnik

U nastavku suđenja za zločin počinjen na području Mostara, prvi svjedoci Odbrane optuženog Ibrahima Demirovića su izjavili da je on u vrijeme akcije u Bijelom Polju bio obični vojnik.

24 August 2016

Andabak: Bez saznanja o nečasnim radnjama optuženog

Na suđenju Zdenku Andabaku, optuženom za zločin počinjen u Livnu 1993. godine, svjedok Odbrane je kazao da nije čuo da je optuženi nekog maltretirao niti učinio nečasne radnje.

24 August 2016

Radončić i ostali: Raspitivanje o državnim istragama

U nastavku suđenja za ometanje rada pravosuđa, tužilac Mirza Hukeljić posvjedočio je kako se optuženi Zijad Hadžijahić raspitivao kod njega o postojanju istrage u Tužilaštvu BiH.

24 August 2016

Aćimović: Telegram sa uputama za strijeljanje

U nastavku suđenja za zločine počinjene na području Srebrenice, svjedok Tužilaštva izjavio je da je optuženi Srećko Aćimović odbio poslati vojnike koji su trebali strijeljati Srebreničane u julu 1995. godine.

24 August 2016

Zovko i ostali: Zloupotreba položaja tužioca

Na suđenju za zločine počinjene u općini Čapljina prekinuto je saslušanje svjedoka Tužilaštva BiH, jer je njegova izjava za vrijeme istrage uzeta na nezakonit način.

24 August 2016

Puljić: Završen dokazni postupak Optužbe

U nastavku suđenjaMiletu Puljiću, optuženom za zločine počinjene na području Mostara, Državnotužilaštvo je saslušanjem posljednjeg svjedoka o odvođenju zatvorenika naprinudne radove završilo dokazani postupak.

23 August 2016

Ninković i ostali: Krizni štab nije položio ispit

Na suđenju za zločine počinjene na području Doboja, svjedok Državnog tužilaštva svjedočio je o pogoršavanju situacije u Doboju u maju 1992. godine i radu Kriznog štaba.