Jezik / Language:
 

Sudovi: Sud Bosne i Hercegovine

30 August 2016

Godinjak i ostali: Optuženi glavni na Rogoju

Na suđenju za zločine protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika počinjene na području Trnova, svjedokinja Tužilaštva BiH je kazala da je zarobljena na lokalitetu Rogoja, gdje je prepoznala optuženog Edhema Godinjaka.

30 August 2016

Marković i drugi: Oslobođeni krivice za zločin u Karačićima

Sud BiH oslobodio je osmoricu bivših pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Rogatice u septembru 1992. godine.

30 August 2016

Josipović i ostali: Susret optuženog sa svjedokom Tužilaštva

U nastavku suđenja za genocid počinjen u Srebrenici, svjedok Tužilaštva BiH je kazao da se ne sjeća da je tokom istrage 2013. godine rekao da je čuo da se u julu 1995. pričalo da su na stadion u Bratuncu dovedeni zarobljeni Bošnjaci i da “ima i ubijanja”.


30 August 2016

Ibračević i drugi: Nema dokaza o odgovornosti optuženog

Odbrana Ekrema Ibračevića zatražila je oslobađajuću presudu jer smatra da Tužilaštvo BiH nije dokazalo navode ni po jednoj tački optužnice koja ga tereti za zločine u Srebreniku 1992. godine.

30 August 2016

Hadžić se žali na plaćanje troškova postupka

Fikret Hadžić, koji je nakon sporazumnog priznanja krivice osuđen na godinu dana zatvora zbog ratovanja u Siriji, žalio se na odluku kojom mu je naloženo da plati troškove suđenja.

29 August 2016

Tepić i ostali: Seksualno zlostavljana u policiji

Svjedokinja Tužilaštva BiH je izjavila kako ju je optuženi Duško Vujičić sa “nepoznatim specijalcima” istjerao iz kuće, nakon čega je seksualno zlostavljana u stanici policije u Kotor-Varoši.

29 August 2016

Torić: Počelo suđenje radi davanja lažnog iskaza

Čitanjem optužnice i uvodnim riječima Državnog tužilaštva počelo je suđenje Ahmetu Toriću zbog davanja lažnog iskaza na suđenju Rami Brkiću i Senadu Šabiću za organizirani kriminal.

29 August 2016

Sejdić: Paćenička sredina za sve

Na suđenju bivšem komandantu Prve višegradske brigade Armije BiH (ABiH), svjedok Tužilaštva BiH prvo je kazao da nije imao informaciju da stanovništvo sela Bučje (općina Goražde) predstavlja bezbjednosnu opasnost, da bi tokom unakrsnog ispitivanja naveo da je možda i pogriješio.

29 August 2016

Maksimović i drugi: Zarobljenici u šumi

Na suđenju za zločine počinjene na području Zvornika, svjedok Tužilaštva BiH je kazao kako je u šumi kod Lokanja sreo grupu zarobljenika.

29 August 2016

Nanić i ostali: Udarci palicom po leđima

Na suđenju osmorici optuženih za zločine počinjene u Bužimu, svjedok Tužilaštva BiH izjavio da ga je jedan od policajaca, izvjesni Vahid drvenom palicom udarao po leđima.

29 August 2016

Analiza – Marković i ostali: Masakr u Karačićima

Nakon skoro godinu i po suđenja, Sud BiH će 30. augusta izreći presudu osmorici bivših pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) optuženih za ratni zločin u rogatičkom selu Karačići, u kojem je strijeljano i zapaljeno 20 ljudi.

29 August 2016

Mešić i ostali: Viđao Karamuju i Jašarevića u Siriji

Na suđenju za organizovanje terorističke grupe, svjedok Almir Džinić ispričao je kako je krajem 2013. godine sa porodicom otišao u Siriju, gdje je vidio optužene Jasmina Jašarevića i Adema Karamuju.

29 August 2016

Duraković i Fazlić: Predaja novca za zaposlenje

Na suđenju za protuzakonito posredovanje prilikom zapošljavanja, svjedokinja Državnog tužilaštva je izjavila da je vidjela Seada Fazlića kako prima novac, nakon čega je saznala da su te pare za “završavanje posla”.


26 August 2016

Mujčinović i ostali: Završen dokazni postupak za zločine u Stuparima

Nakon više od tri godine od početka suđenja za zločine počinjene na području Kladnja, unakrsnim ispitivanjem svjedoka i ulaganjem materijalnih dokaza završen je dokazni postupak Tužilaštva BiH i Odbrana.

26 August 2016

Milunić i ostali: Tijela žena i djece na Gradini

Na suđenju za zločine počinjene na području Prijedora, svjedok Državnog tužilaštva je rekao kako je vidio tijela ubijenih žena i djece u Gradini, zaseoku kod Zecova.