Jezik / Language:
 

Sudovi: Sud Bosne i Hercegovine

Radio Justice sedmični magazin: Epizoda 272

Konačna presuda Tolimiru 8. aprila

U ovosedmičnoj emisiji poslušajte izvještaje sa suđenja u predmetima Ratko Mladić, Gligor Begović, Mensur Memić i drugi, te Goran Maksimović i drugi.

Haški tribunal će 8. aprila izreći konačnu presudu Zdravku Tolimiru, bivšem visokom oficiru Vojske Republike Srpske (VRS) kojem je u prvostepenom postupku izrečena doživotna kazna zatvora za genocid počinjen u Srebrenici i Žepi- o čemu opširnije govorimo u rubrici U Fokusu.

Radio Justice dnevni izvještaj: Ime koje je izazivalo strah i trepet

Ime koje je izazivalo strah i trepet

Na suđenju za zločine počinjene na području Bijeljine, svjedok Tužilaštva BiH prepoznao je optuženog Gligora Begovića kao osobu koja ga je tukla u logoru Batković.

Radio Justice dnevni izvještaj: Optužen za silovanje trudnice

Optužen za silovanje trudnice

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Adema Kostjerevca zbog zločina počinjenog na području Zvornika.

Radio Justice sedmični magazin: Epizoda 271

EU obustavila sredstva za procesuiranje ratnih zločina

U ovosedmičnoj emisiji poslušajte izvještaje sa suđenja u predmetima Ratko Mladić, Oliver Krsmanović, Muhamed Šišić i drugi, te Mensur Memić i drugi. U Fokusu poslušajte zašto je EU obustavila sredstva za procesuiranje ratnih zločina u BiH.

Radio Justice dnevni izvještaj: Toliću deset godina zatvora

Toliću deset godina zatvora

Sud BiH osudio je nekadašnjeg pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Josipa Tolića na deset godina zatvora za zločin nad civilima počinjen u Bosanskom Brodu i Odžaku.

Radio Justice dnevni izvještaj: Zatraženo kažnjavanje Popovića

Zatraženo kažnjavanje Popovića

Tužilaštvo BiH zatražilo je da Sudsko vijeće proglasi krivim Gorana Popovića za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Višegrada.


Radio Justice dnevni izvještaj: Presuda Indiri Kamerić 17. aprila

Presuda Indiri Kamerić 17. aprila

Sud BiH će 17. aprila izreći presudu Indiri Kamerić za ratni zločin počinjen na području Bosanskog Broda.

Radio Justice dnevni izvještaj: Podignuta optužnica za zločine u Bratuncu

Podignuta optužnica za zločine u Bratuncu

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Velibora Maksimovića zvanog “Daćo” zbog sumnje da je počinio zločin na području Bratunca 1992. godine.


Radio Justice sedmični magazin: Epizoda 270

Tužilaštvo BiH u deset godina optužilo preko 450 osoba

U ovosedmičnoj emisiji poslušajte izvještaje sa suđenja u predmetima Ratko Mladić,Marijan Brnjić i drugi, Gligor Begović, te Goran Vujović i drugi. U Fokusu poslušajte da li je Tužilaštvo BiH, koje obilježava 10 godina rada, ispunilo očekivanja predstavnika žrtava i pravnih stručnjaka.

Radio Justice dnevni izvještaj: Savo Babić ponovo oslobođen

Savo Babić ponovo oslobođen

Apelaciono vijeće oslobodilo je Savu Babića, bivšeg komandira vojne policije, optužbi za nezakonito zatvaranje, premlaćivanje prisilne nestanke i ubistva zatočenika u osnovnoj školi “Vuk Karadžić” u Bratuncu u maju 1992. godine

Radio Justice dnevni izvještaj: Udarao čim je stigao

Udarao čim je stigao

U nastavku suđenja za zločine počinjene u logoru Batković, svjedok Državnog tužilaštva izjavio je da ga je u više navrata tukao optuženi Gligor Begović.

Radio Justice sedmični magazin: Epizoda 269

Brak kao drugi logor

U ovosedmičnoj emisiji poslušajte izvještaje sa suđenja u predmetima Ratko Mladić, Željko Jukić. Muhamed Šišić i drugi, te Radoman Fundup. U Fokusu govorimo o žrtvama seksualnog nasilja u ratu koji su nerijetko i u miru bile izložene nasilju u porodici.

Radio Justice dnevni izvještaj: Džeki 13 godina zatvora

Džeki 13 godina zatvora

Apelaciono vijeće Suda BiH osudilo je Edina Džeku na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 13 godina zatvora za zločin počinjen u Trusini kod Konjica.

Radio Justice sedmični magazin: Epizoda 268

Posljednja stanica – Štrpci

U ovosedmičnoj emisiji poslušajte izvještaje sa suđenja u predmetima Ratko Mladić, Marijan Brnjić i drugi, Ivan Zelenika i drugi, te Željko Jukić.

U Fokusu je priča o zločinu koji se dogodio prije 22 godine u na stanici Štrpci, kad je iz voza oteto i ubijeno 20 putnika.