Jezik / Language:
 

Sudovi: Sud Bosne i Hercegovine

Radio Justice dnevni izvještaj: Hamzić kao glavni starješina

Hamzić kao glavni starješina

Svjedočeći u svoju korist na suđenju za zločine počinjene u Kladnju, Safet Mujčinović je izjavio da se optuženi Zijad Hamzić ponašao kao komandant i da mu je u više navrata naređivao.

Radio Justice dnevni izvještaj: Veliki strah u Rapatnici

Veliki strah u Rapatnici

Na suđenju za zločine počinjene u Srebreniku, svjedok Tužilaštva BiH prisjetio se straha i udaraca koje je u junu 1992. godine dobio u prostorijama igrališta u Rapatnici.

Radio Justice dnevni izvještaj: Užasni uslovi u zatvoru

Užasni uslovi u zatvoru

Svjedok Državnog tužilaštva prisjetio se na suđenju za zločine počinjene u Bileći kako je 1992. godine oko tri mjeseca proveo u zatočeništvu u “groznim uslovima”.


Radio Justice sedmični magazin: Epizoda 275

Sjećanje na 116 nevinih žrtva iz Ahmića

U ovosedmičnoj emisiji poslušajte izvještaje sa suđenja u predmetima Ivan Zelenika i drugi, Muhamed Šišić i drugi, te Goran Vujović i drugi. U rubrici Fokus govorimo o neprocesuiranom zločinu počinjenom 18. aprila 1993. godine na području Starog Viteza, te o obilježavanju 22. godišnjice zločina u Ahmićima, kada je ubijeno 116 civila.

Radio Justice dnevni izvještaj: Maciću deset godina zatvora

Maciću deset godina zatvora

Sud BiH osudio je Ibru Macića na deset godina zatvora za zločin počinjen na području Konjica.

Radio Justice dnevni izvještaj: Tri godine zatvora Indiri Kamerić

Tri godine zatvora Indiri Kamerić

Sud BiH osudio je Indiru Kamerić na tri godine zatvora za ratni zločin počinjen u Bosanskom Brodu.

Radio Justice dnevni izvještaj: Pucali vojnici u crnim uniformama

Pucali vojnici u crnim uniformama

U nastavku suđenja za zločine počinjene na području Rogatice, svjedoci Tužilaštva BiH su ispričali kako su ranjeni i kako su izgubili članove porodica u napadnutoj koloni u Kukavicama.


Radio Justice dnevni izvještaj: Bivši HOS-ovci osuđeni na 24 godine zatvora

Bivši HOS-ovci osuđeni na 24 godine zatvora

Sud BiH osudio je četvoro bivših pripadnika Hrvatskih obrambenih snaga na 24 godina zatvora za zločine u logoru Dretelj kod Čapljine i vojnoj ambulanti u Mostaru 1992. godine.

Radio Justice sedmični magazin: Epizoda 274

Tolimiru potvrđena doživotna kazna

U ovosedmičnoj emisiji poslušajte izvještaje sa suđenja u predmetima Zdravko Tolimir, Ratko Mladić, Zdenko Andabak, Goran Vujović i drugi, te Enes Ćurić i drugi. U rubrici Fokus prenosimo neke od zaključaka konferencije pod nazivom „Prekid šutnje“, koju je organiziralo udruženje “Žena - žrtva rata”.

Radio Justice dnevni izvještaj: Šariću četiri godine zatvora

Šariću četiri godine zatvora

Kantonalni sud u Novom Travniku osudio je Brunu Šarića na četiri godine zatvora zbog zločina nad civilnim stanovništvom počinjenih u maju 1992. u Travniku.

Radio Justice dnevni izvještaj: Zatražen prekid postupka protiv Hodžića

Zatražen prekid postupka protiv Hodžića

U završnoj riječi na suđenju za zločine u Trusini, Odbrana je zatražila da se postupak protiv optuženog Nedžada Hodžića prekine zbog njegove duševne bolesti.

Lokalno pravosuđe pod lupom: Epizoda 51

Udružene: Samopuzdanje važnije od zarade

Lokalno pravosuđe pod lupom je mjesečni radio magazin koji realizuje BIRN BIH. Poslušajte izvještaje novinara koji su tokom marta 2015.godine pratili suđenja za ratne zločine pred lokalnim sudovima u BiH. U rubrici Fokus govorimo o aktivnostima Udruženja “Udružene” iz Sarajeva, te pomoći koju pružaju žena žrtvama rata.

Radio Justice dnevni izvještaj: Ubistvo djece u Medoševićima

Ubistvo djece u Medoševićima

Na suđenju za zločine počinjene u Čajniču, dva svjedoka Tužilaštva BiH su ispričala kako su saznali da su im djeca ubijena i zapaljena u kući u selu Medoševići.

Radio Justice sedmični magazin: Epizoda 273

Ekonomsko osnaživanje žena žrtava rata

U ovosedmičnoj emisiji poslušajte izvještaje sa suđenja u predmetima Ratko Mladić, Goran Popović, Muhamed Šišić i drugi, te Ostoja Stanišić i drugi. U rubrici Fokus govorimo o ekonomskom osnaživanju žena žrtava rata.

Radio Justice dnevni izvještaj: Jauci za čitav život

Jauci za čitav život

Svjedok Tužilaštva na suđenju za zločin počinjen na području Srebrenika ispričao je kako su u junu 1992. zatočenici bili premlaćivani u Rapatnici.