Jezik / Language:
 

Sudovi: Sud Bosne i Hercegovine

Radio Justice sedmični magazin: Epizoda 282

Selo pusto, zločin zaboravljen

U ovosedmičnoj emisiji poslušajte izvještaje sa suđenja u predmetima Ilija Jurić, Goran Sarić, te Veselko i Ivo Raguž. U rubrici Fokus govorimo o neprocesuiranom zločinu počinjenom u junu 1992. godine u selu Čemerno (općina Ilijaš), kada su ubijene 32 osobe srpske nacionalnosti.

Justice Report dnevni izvještaj: Sva krvava

Sva krvava

Svjedokinja Tužilaštva BiH na suđenju za zločine počinjene na području Odžaka, ustvrdila je da ju je 1992. silovao optuženi Ilija Jurić, prepoznavši ga u sudnici.

Radio Justice sedmični magazin: Epizoda 280

Otvaranje državnog zatvora iduće godine

U ovosedmičnoj emisiji poslušajte izvještaje sa suđenja u predmetima Ratko Mladić, Oliver Krsmanović, Ostoja Stanišić i Marko Milošević, te Mile Puljić. U rubrici Fokus govorimo o izgradnji državnog zatvora.

Radio Justice dnevni izvještaj: Zatražen dugotrajan zatvor za Krsmanovića

Zatražen dugotrajan zatvor za Krsmanovića

Tužilaštvo BiH zatražilo je da Oliver Krsmanović bude proglašen krivim za ubistva, mučenja, silovanja i odvođenja u Višegradu 1992. i da bude osuđen na kaznu dugotrajnog zatvora.


Radio Justice dnevni izvjestaj: Ubistvo dječaka na brani

Ubistvo dječaka na brani

Na suđenju za zločin počinjen na području Zvornika, emitovan je videosnimak obilaska lica mjesta na kojem zaštićeni svjedok SB-1 objašnjava kako je u julu 1995. godine čuo optuženog Srećka Boškovića da govori kako je ubio dječaka jer je htio da bježi.

Radio Justice sedmični magazin: Epizoda 279

Optuženi između roditelja i djece

U ovosedmičnoj emisiji poslušajte izvještaje sa suđenja u predmetima Ratko Mladić, Vitomir Racković, Gligor Begović, te Aleksandar Cvetković. U rubrici Fokus istražili smo rodbinske veze zaposlenih u pravosudnim institucijama.

Radio Justice dnevni izvještaj: Zadnji sati u patnji

Zadnji sati u patnji

Tužilaštvo BiH istaklo je u završnoj riječi da je Deseti diverzantski odred Vojske Republike Srpske (VRS), čiji je pripadnik bio optuženi Aleksandar Cvetković, u junu i julu 1995. učestvovao u napadima na Srebrenicu i pogubljenju nekoliko stotina Srebreničana na Branjevu.

Radio Justice dnevni izvještaj: Racković osuđen na 12 godina

Racković osuđen na 12 godina

Sud BiH osudio je Vitomira Rackovića na 12 godina zatvora zbog silovanja, nezakonitog hapšenja, ispitivanja i premlaćivanja civila bošnjačke nacionalnosti iz višegadskih sela.


Radio Justice dnevni izvještaj: Počelo suđenje Iliji Juriću

Počelo suđenje Iliji Juriću

Čitanjem optužnice i uvodnom riječi Tužilaštva BiH, pred Državnim sudom počelo je suđenje Iliji Juriću, optuženom za zločine počinjene u Odžaku.


Radio Justice dnevni izvještaj: Alat za mučenje

Alat za mučenje

Na suđenju za zločine počinjene na području Srebrenika, svjedok Tužilaštva BiH je ispričao kako je tokom zatočeništva 1992. godine mučen u Domu u Rapatnici.


Radio Justice sedmični magazin: Epizoda 277

“Težimo strožijim sankcijama”

U ovosedmičnoj emisiji poslušajte izvještaje sa suđenja u predmetima Ratko Mladić, Memić Mensur i drugi, Edhem Godinjak i drugi, te Bosiljko Marković i drugi. U rubrici Fokus poslušajte intervju s glavnim disciplinskim tužiocem u BiH Arbenom Murtezićem.

Radio Justice dnevni izvještaj: Goran Popović oslobođen

Goran Popović oslobođen

Sudsko vijeće ocijenilo je dokaze Tužilaštva neuvjerljivim, a izjave svjedoka oprečnim.

Radio Justice dnevni izvještaj: Markoviću smanjena kazna

Markoviću smanjena kazna

Apelaciono vijeće Suda BiH osudilo je Miodraga Markovića na šest godina zatvora zbog zločina počinjenih na području Doboja.


Radio Justice dnevni izvještaj: Hapšenje za zločin u Bužimu

Hapšenje za zločin u Bužimu

Pripadnici Granične policije BiH uhapsili su Huseina Isakovića, osumnjičenog za ratni zločin počinjen nad civilima i ratnim zarobljenicima na području Bužima.

Radio Justice sedmični magazin: Epizoda 276

Muzej opsade – potreba ili dupliranje

U ovosedmičnoj emisiji poslušajte izvještaje sa suđenja u predmetima Ratko Mladić, Zdenko Andabak, Mako Čondrić i Vitomir Racković. U rubrici Fokus govorimo mogućem otvaranju Muzeja opsade u Sarajevu.