Jezik / Language:
 

Sudovi: Sud Bosne i Hercegovine

Radio Justice sedmični magazin: Epizoda 304

Otrgnuta iz majčinog naručja i silovana

Poslušajte izvještaje sa suđenja u predmetima Ratko Mladić, Ivan Kraljević i drugi, Miodrag Josipović i drugi, te Ramiz Avdović i drugi. U Fokusu donosimo ispovijest žene koja je u Odžaku, prve godine rata, kao maloljetnica višestruko silovana od strane pripadnika jedinica HVO.

Radio Justice dnevni izvleštaj - Tužilac: Dokazana krivica Avdovića i Vintile

Tužilac: Dokazana krivica Avdovića i Vintile

U završnoj riječi Tužilaštvo BiH je navelo da je dokazalo krivicu Ramiza Avdovića i Iulian-Nicolaea Vintile, optuženih za zločine počinjene nad srpskim civilima u Sarajevu 1992. godine.


Radio Justice sedmični magazin: Epizoda 301

Ograničavanje nadležnosti ili rušenje državnog pravosuđa

U ovosedmičnoj emisiji poslušajte izvještaje sa suđenja u predmetima Ratko Mladić, Ilija Jurić, Goran Sarić, te Luka Dragičević i drugi. U Fokusu govorimo tome kako je potrebno usaglasiti niz različitih tumačenja i suprotnih mišljenja do kraja ove godine i izaći s jedinstvenim prijedlogom nacrta zakona o sudovima na nivou Bosne i Hercegovine.

Radio Justice sedmični magazin: Epizoda 300

Baljvine - selo u kojem nikada nije bilo rata

U ovosedmičnoj emisiji poslušajte izvještaje sa suđenja u predmetima Ratko Mladić, Goran Mrđa i drugi, Radivoje Soldo, te Petar Kovačević. U Fokusu govorimo o mještanima sela Baljvine, u kojem Bošnjaci i Srbi nisu nikada ratovali. Ovo malo mjesto kod Mrkonjić Grada primjer je suživota i tolerancije cijeloj Bosni i Hercegovini.

Radio Justice dnevni izvještaj

Društvo dužno da sankcioniše

Tužilaštvo BiH je zatražilo da po zakonu budu kažnjeni Marijan Brnjić, Martin Barukčić, te braća Pavo i Ilija Glavaš zbog silovanja počinjenih na području Odžaka 1992. godine.


Radio Justice dnevni izvještaj: Kovačeviću devet godina zatvora

Kovačeviću devet godina zatvora

Sud BiH osudio je Petra Kovačevića na devet godina zatvora za zločine počinjene 1992. na području Višegrada.

Radio Justice sedmični magazine: Epizoda 299

Strategija na pola puta: Riješena trećina prijava za ratne zločine

U ovosedmičnoj emisiji poslušajte izvještaje sa suđenja u predmetima Ratko Mladić, Goran Mrđa i drugi, Dragan Glogovac, te Goran Maksimović i drugi. U Fokusu saznajte koliko je predmeta ratnih zločina do sada riješeno pred domaćim pravosudnim institucijama.

Radio Justice dnevni izvještaj: Soldi predložena kazna do šest godina

Soldi predložena kazna do šest godina

Sporazumom o priznanju krivice predloženo je da Radivoje Soldo bude osuđen na kaznu zatvora u rasponu od četiri i po do šest godina za silovanje počinjeno na području Konjica.


Radio Justice dnevni izvještaj: Počelo suđenje Draganu Glogovcu

Počelo suđenje Draganu Glogovcu

U Sudu BiH je počelo suđenje Draganu Glogovcu za zločin protiv ratnih zarobljenika i civila počinjen na području Zavidovića.

Radio Justice sedmični magazin

Silovanje majke

U ovosedmičnoj emisiji poslušajte izvještaje sa suđenja u predmetima Ratko Mladić, Ilija Jurić, Petar Kovačević, te Ostoja Stanišić i drugi.

U Fokusu poslušajte šta većina studenata sa sarajevskih fakulteta misli o “mješovitim” brakovima, te šta o tome kažu njihovi profesori.


Radio Justice dnevni izvještaj: Tužilaštvo BiH optužilo Nasera Orića

Tužilaštvo BiH optužilo Nasera Orića

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Nasera Orića i Sabahudina Muhića zbog sumnje da su počinili zločin protiv ratnih zarobljenika na području Bratunca i Srebrenice.


Radio Justice dnevni izvještaj: Najokrutniji stražar

Najokrutniji stražar

U nastavku suđenja Gligoru Begoviću za zločine počinjene u Bijeljini, svjedok Tužilaštva BiH je kazao da je optuženi bio jedan od najokrutnijih stražara u logoru Batković.


Radio Justice dnevni izvještaj

Fotografije sa mjesta pogubljenja

Na suđenju osmorici nekadašnjih pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), koji su optuženi za zločine počinjene u Rogatici, Tužilaštvo BiH je kao materijalne dokaze prikazalo fotografije sa mjesta pogubljenja civila u selu Karačići.


Radio Justice dnevni izvještaj

Fotografije sa mjesta pogubljenja

Na suđenju osmorici nekadašnjih pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), koji su optuženi za zločine počinjene u Rogatici, Tužilaštvo BiH je kao materijalne dokaze prikazalo fotografije sa mjesta pogubljenja civila u selu Karačići.


Radio Justice sedmični magazin: Epizoda 288

Pitanja o ciljevima rata

U ovosedmičnoj emisiji poslušajte izvještaje sa suđenja u predmetima Ratko Mladić, Goran Sarić, Milun Kornjača, te Radomir Marković i drugi.

U rubrici Fokus poslušajte o čemu piše Florence Hartmann, nekadašnja glasnogovornica Tužilaštva u Haagu u knjizi “Krv realpolitike: Afera Srebrenica”.