Jezik / Language:
 

Sudovi: Sud Bosne i Hercegovine

Radio Justice sedmični magazin: Epizoda 312

U olovskom selu djeca porodila majku

U ovosedmičnoj emisiji poslušajte izvještaje sa suđenja u predmetima Damir Lipovac, Almaz Nezirović i Vitomir Racković. U Fokusu donosimo priču iz olovskog sela Solun, gdje su ratne 1994. godine, zbog nemogućnosti odlaska doktoru, bili primorani sami da porode svoju majku.

Radio Justice dnevni izvještaj

Povećana kazna Indiri Kamerić

Apelaciono vijeće Suda BiH povećalo je Indiri Kamerić kaznu zatvora sa tri na četiri godine, za zločine počinjene nad civilima u Bosanskom Brodu.

Radio Justice dnevni izvještaj: Lipovcu sedam godina zatvora

Lipovcu sedam godina zatvora

Prihvatanjem sporazuma o priznanju krivice, Sud BiH je osudio Damira Lipovca na sedam godina zatvora zbog ubistava, nečovječnog postupanja i pljačkanja civila srpske nacionalnosti na području Dervente.


Radio Justice dnevni izvještaj: Prihvaćen novi sporazum Lipovca

Prihvaćen novi sporazum Lipovca

Sud BiH prihvatio je sporazum o priznanju krivice za zločine počinjene u Derventi 1992. godine, koji je Damir Lipovac sklopio sa Tužilaštvom BiH.


Radio Justice dnevni izvještaj: Planinčić osuđen, Menzil i Vatrač oslobođeni

Planinčić osuđen, Menzil i Vatrač oslobođeni

Apelaciono vijeće Suda BiH osudilo je Fikreta Planinčića na 11 godina zatvora za zločin u selu Serdari (općina Kotor-Varoš), dok su Sead Menzil i Mirsad Vatrač oslobođeni.


Radio Justice sedmični magazin: Epizoda 310

Preživio torture u Manjači

U ovosedmičnoj emisiji poslušajte izvještaje sa suđenja u predmetima Naser Orić i drugi, Edhem Godinjak i drugi, te Mitar Vlasenko i drugi. U Fokusu prenosimo priču Faruka Buljubašića iz Doboja, koji je 1992.godine preživio zarobljeništvo i torture u različitim objektima, među kojima i logor Manjača.

Radio Justice dnevni izvještaj: Počelo suđenje Naseru Oriću

Počelo suđenje Naseru Oriću

Čitanjem optužnice i iznošenjem uvodnih riječi počelo je suđenje Naseru Oriću i Sabahudinu Muhiću za zločin počinjen protiv ratnih zarobljenika na području Bratunca i Srebrenice.


Radio Justice sedmični magazin: Epizoda 309

Zločin u Vozućoj

U ovosedmičnoj emisiji poslušajte izvještaje sa suđenja u predmetima Dževad Salčin, Marijan Brnjiće, te Ramiz Avdović i drugi. U Fokusu govorimo o zločinu počinjenom u Vozućoj kod Zavidovića, za što ni 20 godina kasnije nisu procesuirani direktni počinioci zločina, a ne zna se ni tačan broj nestalih.

Radio Justice dnevni izvještaj: Zapaljene kosti oca i bake

Zapaljene kosti oca i bake

Na suđenju za zločine počinjene u općini Trnovo, svjedoci Tužilaštva BiH govorili su o stradanju rodbine 1992. godine u selu Kijevo.


Radio Justice dnevni izvještaj

Metkom u potiljak jednog brata, strijeljanje drugog

Svjedok Tužilaštva BiH je ispričao kako su mu dvojica braće ubijena, a otac i on premlaćivani nakon što su uhapšeni u Sanskom Mostu 1992. godine.


Radio Justice sedmični magazin: Epizoda 308

Traume djece silovane u ratu

U ovosedmičnoj emisiji poslušajte izvještaje sa suđenja u predmetima Almaz Nezirović, Ramiz Avdović i drugi, te Ivan Kraljević i drugi. U Fokusu govorimo o seksualnom zlostavljanju dječaka i djevojčica tokom rata, te posljedicama s kojima se žrtve danas suočavaju.

Radio justice dnevni izvještaj: Počelo suđenje za zločine na području Dervente i Bosanskog Broda

Počelo suđenje za zločine na području Dervente i Bosanskog Broda

Pred Sudom BiH počelo je suđenje Almazu Neziroviću, optuženom za ratni zločin počinjen nad srpskim civilima na području Dervente i Bosanskog Broda.

Radio Justice dnevni izvještaj: Potvrđena optužnica protiv Zmijanjca

Potvrđena optužnica protiv Zmijanjca

Sud BiH potvrdio je optužnicu protiv Dragoja Zmijanjca za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Prijedora.


Radio Justice dnevni izvještaj: Lipovac potpisao sporazum o priznanju krivice

Lipovac potpisao sporazum o priznanju krivice

Bivši pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Damir Lipovac potpisao je sporazum kojim je priznao krivicu za zločine počinjene 1992. na području Dervente.


Radio Justice dnevni izvještaj: Brnjiću šest godina zatvora

Brnjiću šest godina zatvora

Državni sud proglasio je krivim Marijana Brnjića za zločine nad civilima na području Odžaka osudivši ga na šest godina zatvora.