Jezik / Language:
 

Sudovi: Osnovni sud Brčko distrikta

4 Juli 2016

Psihičke posljedice od zarobljeništva

U nastavku suđenja za zločine počinjene na području Brčkog, vještak sudske medicine je konstatovao da većina oštećenih nakon preživljenih tortura u zarobljeništvu boluje od posttraumatskog stresnog poremećaja (PTSP).

14 Juni 2016

Povrede tupim predmetima

Na suđenju za zločine počinjene na području Brčkog, vještak sudske medicine konstatovao je da je većina povreda na oštećenim prouzrokovana tupim predmetima.

16 Maj 2016

Mensur Peljto oslobođen krivice

Osnovni sud Brčko Distrikta oslobodio je Mensura Peljtu krivice za zločine nad civilima i ratnim zarobljenicima počinjene na području općine Brčko.

19 April 2016

Optuženi Ahmetbašić bio korektan

U nastavku suđenja Mirsadu Ahmetbašiću pred Osnovnim sudom Brčko Distrikta, dvojica svjedoka Tužilaštva su kazala da su optuženog viđali tokom zarobljeništva i da je bio korektan prema njima.

2 Mart 2016

Suđenje Ahmetbašiću počinje 4. aprila

Osnovni sud Brčko Distrikta zakazao je početak suđenja Mirsadu Ahmetbašiću za zločine počinjene nad civilima i ratnim zarobljenicima za ponedjeljak, 4. april.

9 Februar 2016

Pero Kovačević oslobođen

Vijeće Apelacionog suda Brčko Distrikta BiH oslobodilo je Peru Kovačevića optužbi za zločin počinjen na području Brčkog.

27 Januar 2016

Završen dokazni postupak protiv Pere Kovačevića

Nakon okončanja dokaznog postupka na suđenju Peri Kovačeviću za zločine počinjene u Brčkom, Apelacioni sud Brčko Distrikta zakazao je iznošenje završnih riječi za petak, 5. februar.

26 Januar 2016

Pokazani ožiljci na svjedoku

Na suđenju Mensuru Peljti za ratni zločin počinjen na području općine Brčko, vještak je pokazao ožiljke na tijelu oštećenog.

31 Decembar 2015

Potvrđena optužnica protiv Mirsada Ahmetbašića

Osnovni sud Brčko Distrikta potvrdio je optužnicu protiv Mirsada Ahmetbašića za zločin nad civilima i ratnim zarobljenicima na području Brčkog.

9 Decembar 2015

Nastavak postupka nakon sedam godina

Apelacioni sud Brčko Distrikta zakazao je za 24. decembar početak obnovljenog suđenja Peri Kovačeviću, koji je sedam godina bio nedostupan pravosudnim organima.
1 Decembar 2015

Godina zatvora za zločine u Brčkom

Osnovni sud Brčko Distrikta osudio je Dragana Živkovića na godinu zatvora za zločine počinjene u Brčkom.

23 April 2015

Suđenje Peljti odgođeno zbog bolesti advokata

Nastavak suđenja Mensuru Peljti pred Osnovnim sudom Brčko Distrikta odgođen je zbog bolesti branioca optuženog Faruka Balijagića.

21 April 2015

Suđenje Draganu Živkoviću počinje u maju

Osnovni sud Brčko Distrikta zakazao je početak suđenja Draganu Živkoviću za maltretiranje civila u Brčkom za 15. maj ove godine.

10 Mart 2015

Zatraženo izuzeće sudije

Na početku obnovljenog suđenja Mensuru Peljti za zločine počinjene na području Brčkog, Odbrana je zatražila izuzeće predsjedavajućeg Sudskog vijeća.

3 Februar 2015

Tatarević i Omazić osuđeni za zločine u Brčkom

Osnovni sud Brčko Distrikta proglasio je bivše pripadnike Armije BiH Asmira Tatarevića i Armina Omazića krivim za zločine nad zatvorenicima srpske nacionalnosti i osudio ih na ukupno tri i po godine zatvora.