Jezik / Language:
 

Sudovi: Okružni sud u Istočnom Sarajevu

11 August 2016

U septembru početak suđenja Dragoljubu Graniću

Suđenje Dragoljubu Graniću za zločine nad ratnim zarobljenicima u blizini Sarajeva koji su počinjeni u julu 1993. godine, počet će 19. septembra pred Okružnim sudom u Istočnom Sarajevu.

14 Juli 2016

Ostojić: Stekli se uslovi za privođenje svjedoka

Suđenje Zariju Ostojiću, optuženom za zločin počinjen u logoru Sušica (općina Vlasenica), ponovo je odgođeno zbog nedolaska svjedoka Okružnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu.

14 Juli 2016

Adžem i ostali: Djeca nisu vidjela leševe

Na suđenju za zločin počinjen na području Goražda, svjedoci Odbrane su rekli da nisu vidjeli, niti čuli da je bilo leševa kod lokaliteta Lađeva stijena u jesen 1992. godine.

20 Juni 2016

Odgođeno suđenje Milanu Komadu

Suđenje Milanu Komadu, optuženom za zločin počinjen u Kosovu Polju (općina Višegrad) 1992. godine, odgođeno je jer Odbrana nije uspjela pribaviti određene materijalne dokaze.

16 Juni 2016

Oblaganje vozila za prijevoz ranjenih

Na suđenju četvorici optuženih za ubistva ratnih zarobljenika na području Goražda, svjedok Odbrane ispričao je kako su pozvali u ispomoć brigadu na čijem je čelu bio optuženi Muhamed Adžem.

16 Juni 2016

Odgođeno suđenje Ostojiću

Suđenje Zariju Ostojiću, optuženom za zločin počinjen na području Vlasenice, odgođeno je jer nisu došli vještakinja i svjedok Okružnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu.

15 Juni 2016

Tužilaštvo predlaže dodatne dokaze

Na suđenju Milenku Krsmanoviću, optuženom za zločin počinjen na području Sokoca, Okružno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu predložilo je dodatne materijalne dokaze.

23 Maj 2016

Pet ili šest optužnica za skoro dvije godine

Mali broj uposlenih tužilaca i obezbjeđenje prisustva svjedoka, ali i optuženih za ratne zločine, problemi su s kojima se suočavaju Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu i Okružno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu.

19 Maj 2016

Operacija oslobađanja Goražda

Na suđenju četvorici optuženih za ubistva ratnih zarobljenika na području Goražda, prvi svjedoci Odbrane pred Okružnim sudom u Istočnom Sarajevu govorili su o operaciji “Krug”, kada su vidjeli neke od optuženih.

18 Maj 2016

Krsmanović tvrdi da mu je Kapo ljubio ruke

Svjedočeći u svoju korist, Milenko Krsmanović je kazao da je Muhidinu Kapi zapravo spasio život a ne pokrao ga, kako to stoji u optužnici.

21 April 2016

Videozapis logora Sušica

Na suđenju Zariji Ostojiću, optuženom za zločin počinjen u logoru Sušica (općina Vlasenica), Okružno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu prikazalo je videozapis sačinjen prilikom kriminalističko-tehničke obrade ovog objekta.

21 April 2016

Završen dokazni postupak Tužilaštva

Ulaganjem posljednjih materijalnih dokaza, Okružno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu okončalo je dokazni postupak na suđenju četvorici optuženih za zločin počinjen na području Goražda.

20 April 2016

Oštećeni se obradovao kada je vidio Krsmanovića

Na suđenju Milenku Krsmanoviću za zločin počinjen na području Sokoca, svjedok Odbrane je ispričao kako je njegov rođak vodio oštećenog Muhidina Kapu, koga je kasnije preuzeo optuženi i odvezao.

11 April 2016

Vidio ubistvo komšije

Svjedok Okružnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu ispričao je kako je njegov prvi komšija Ibrahim Ripca ubijen u višegradskom naselju Kosovo Polje.

4 April 2016

Krici se čuli nadaleko

Svjedokinja Okružnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu je ispričala da je u ljeto 1992. u logoru Sušica kod Vlasenice čula premlaćivanje Mirsada Ombašića.