Jezik / Language:
 

Sudovi: Međunarodni sud pravde

2 Oktobar 2013

Vidljivost pravde osigurava pravičnost suđenja

Vasvija Vidović, dugogodišnja advokatica koja posjeduje pravno iskustvo pred domaćim ali i međunarodnim institucijama, piše o neophodnosti javnosti krivičnog postupka, te negira kritike da se svjedoci mogu spremiti za svjedočenje na osnovu medijskih izvještaja.

11 Juli 2013

Iz Srebrenice poslata poruka mira i tuge

Desetine hiljada građana prisustvovalo je komemoraciji i ukopu posmrtnih ostataka preko 400 žrtava srebreničkog genocida u Memorijalnom centru u Potočarima.

5 April 2013

Stvoriti uslove za reviziju presude

Pripremiti nove dokaze, predstaviti nove činjenice i krenuti u reviziju presude Međunarodnog suda pravde u predmetu BiH protiv Srbije i Crne Gore, poruka je knjige “Međunarodni sud pravde – BiH protiv Srbije i Crne Gore”, čija je promocija održana na Pravnom fakultetu u Kiseljaku.

6 Novembar 2012

Karadžić: Zatraženo konačno oslobađanje za genocid

Radovan Karadžić zatražio je od Apelacionog vijeća Haškog tribunala da odbije žalbu Optužbe na odluku kojom je oslobođen krivice za genocid izvršen u sedam općina u BiH, te da “jednom zauvijek utvrdi kako genocid nije počinjen 1992. godine”.
23 Januar 2008

BiH još uvijek nema zvanični prijevod presude ICJ-a

Iako je od izricanja presude ICJ-a prošlo skoro godinu dana, državni vrh BiH ne može postići dogovor o tome u čijoj je nadležnosti iniciranje prevođenja presude.
26 Februar 2007

Haaški sud oslobodio Srbiju optužbe za genocid

Odluka Međunarodnog suda pravde prema kojoj Beograd nije pomagao, niti podstrekivao genocid u Bosni i Hercegovini u ratu od 1992. do 1995. godine, udarac je za Sarajevo.
26 Februar 2007

Zaprepaštenje i ushićenje zbog presude suda pravde u Haagu

Odluka Međunarodnog suda pravde u Haagu Bošnjake žrtve rata je učinila gnjevnim, dok je za ovdašnje Srbe presuda pobjeda zdravog razuma.