Jezik / Language:
 

Sudovi: Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ)

29 Decembar 2008

Za procesuiranje ratnih zločina potrebno 15 godina

Nakon godinu i po rada na definiranju državne strategije za ratne zločine Vijeće ministara je 29. decembra  usvojilo nacrt koji im je sredinom ovog mjeseca dostavila Radna grupa. Dokument stupa na snagu odmah. 
19 Decembar 2008

Drugo ime za strah

Više od decenije od kraja rata, ime Veselina Vlahovića Batka je simbol straha za sve koji su preživjeli strahote u sarajevskom naselju Grbavica i čini se da će ostati još dugo jer nijedna raspisana potjernica nije dovela do njegovog hapšenja.
27 Novembar 2008

Kovać: Smještanje zatvorenika

Bivši pripadnici Brigadne vojne policije tvrde da su civile bošnjačke nacionalnosti “smještali u pojedine prostorije” u Radničkom univerzitetu u Vitezu.
27 Novembar 2008

Pitanje prioriteta u procesuiranju ratnih zločina

Stručnjaci, žrtve i predstavnici pravosudnih institucija, svjesni problema pri određivanju prioriteta u procesuiranju ratnih zločina te nivoa suđenja, jedino rješenje vide u strategiji.

20 Novembar 2008

ICTY/MKSJ: Stanišić i Župljanin negirali krivicu

Mićo Stanišić i Stojan Župljanin negirali navode nove, objedinjene optužnice koja ih tereti za zločine počinjene na području BiH.
12 Novembar 2008

Brammertz: Uskoro novi istražni materijali

Nakon sastanka sa predstavnicima Tužilaštva BiH, Brammertz je kazao da će u BiH uskoro biti prebačeni dodatni predmetni i istražni materijali.
23 Oktobar 2008

ICTY/MKSJ: Međunarodno osoblje još potrebno u domaćem pravosuđu

Predsjednik haškog Tribunala izrazio podršku ostanku međunarodnog osoblja u Državnom sudu i tužilaštvu.
21 Oktobar 2008

Bivši haški tužilac odlikovan za svoj rad

Tužilac koji je podigao prvu optužnicu protiv Karadžića i Mladića dobitnik prestižne nagrade.
20 Oktobar 2008

Trbić: Bez ovlaštenja

Vještak Odbrane Milorada Trbića kazao da organi bezbjednosti u kojima je optuženi imao funkciju ne mogu izdavati naredbe, većsamo izvršavati poslove.

14 Oktobar 2008

Uglavnom pozitivna ocjena rada Odjela za ratne zločine

Međunarodni centar za tranzicijsku pravdu (ICTJ) predstavio u Sarajevu izvještaj o radu Odjela za ratne zločine Suda BiH.
2 Oktobar 2008

ICTY/MKSJ: Prihvaćeno spajanje optužnica

Haško tužilaštvo 29. septembra podnijelo objedinjenu optužnicu, koju je Tribunal potvrdio.

26 Septembar 2008

Nova optužnica protiv Karadžića će ubrzati suđenje, kaže Brammertz

Vodeći tužitelj Haškog tribunala kaže za BIRN - Justice Report da je nova optužnica protiv ratnog lidera bosanskih Srba, Radovana Karadžića, napisana tako da racionalizira tok suđenja.


16 Septembar 2008

Nice: Suđenja za ratne zločine mogu doprinijeti pomirenju

Sir Geoffrey Nice, glavni tužitelj u slučaju Slobodana Miloševića, hvali novi bosanski sud za ratne zločine, poredi slučaj Milošević sa slučajem Karadžić, dok ga optužnica protiv Florence Hartmann zbunjuje.


12 Septembar 2008

Božić i ostali: Mane iz Vojne policije

Pročitan iskaz bivši pripadnika Holandskog bataljona u kojem se govori o “haosu” u Srebrenici nakon njenog pada 11. jula 1995. godine.
9 Septembar 2008

Oči koje govore život

Tokom rata u Brčkom je stradalo 1.658 osoba – i to najviše u maju i septembru 1992. godine – na hiljade ih je zlostavljano, dok su žene i neki muškarci silovani ili seksualno zlostavljani. A.S. je samo jedna od onih koji su 1992. prošli kroz pakao u ovom gradu.