Jezik / Language:
 

Sudovi: Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ)

1 Mart 2016

Svjedok: Nije utvrđeno ko je ispalio granatu na Markale

U nastavku suđenja Ratku Mladiću, svjedok Odbrane Per Oien potvrdio je da istraga vojnih posmatrača Ujedinjenih nacija (UN) nije mogla utvrditi ko je u ljeto 1995. godine ispalio granatu koja je na sarajevskoj pijaci Markale ubila i ranila desetine građana.

19 Februar 2016

Zatraženo prebacivanje predmeta “Stanišić i Simatović” u Srbiju

Tužilaštvo u Haagu izrazilo je spremnost da ponovljeno suđenje Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću Frenkiju počne u oktobru ove godine, a njihovi branioci su naglasili da početak procesa prije februara iduće godine nije moguć.


18 Februar 2016

Haag odbio Orićev zahtjev za žalbu

Haški tribunal je odbio zahtjev bivšeg generala Armije BiH (ABiH) Nasera Orića da se žali na odluku kojom je odbijen zahtjev za obustavljanje postupka koji je protiv njega pokrenut pred Sudom BiH.

18 Februar 2016

Presuda Karadžiću 24. marta

Haški tribunal je objavio da će nekadašnjem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću presudu za genocid i druge zločine počinjene u BiH izreći u četvrtak, 24. marta ove godine.

12 Februar 2016

Presuda Šešelju 31.marta

Haški tribunal izreći će 31. marta presudu Vojislavu Šešelju, predsjedniku Srpske radikalne stranke, koji se trenutno nalazi na slobodi, a optužen je za zločine počinjene nad Muslimanima i Hrvatima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH.

9 Februar 2016

Preminuo 21 optuženik Haškog tribunala

U toku postupka pred Haškim tribunalom, u pritvorskoj jedinici Ujedinjenih nacija (UN) u Scheveningenu ili na privremenoj slobodi do sada je preminulo 12 optuženika za ratne zločine počinjene u BiH ili u regiji. Također, devet ih je umrlo prije nego što su izručeni u Haag.

9 Februar 2016

Tolimir umro prije doživotne robije

Zdravko Tolimir je preminuo u pritvorskoj jedinici Haškog tribunala, dok je čekao da bude upućen na izdržavanje doživotne zatvorske kazne, na koju je osuđen zbog učešća u genocidu u Srebrenici.

3 Februar 2016

Načelniku nepoznata zlodjela specijalne policije

Svjedočeći u odbranu Ratka Mladića, bivši policajac iz Banjaluke Mile Matijević tvrdio je pred Haškim tribunalom da 1992. nije znao da je specijalna policija počinila zločine nad Muslimanima i Hrvatima u Bosanskoj krajini.

2 Februar 2016

Stradanje Srebreničana iz kolone

Trećeg dana iznošenja nalaza na suđenju Ratku Mladiću, vještak Odbrane Dušan Pavlović ponovio je da je pri proboju iz obruča Vojske Republike Srpske (VRS) oko Srebrenice poginulo više hiljada boraca Armije BiH (ABiH) i civila.

1 Februar 2016

Tužioci osporavaju nalaz Mladićevog vještaka

U nastavku suđenja Ratku Mladiću nakon jednomjesečne pauze, Haško tužilaštvo je tokom unakrsnog ispitivanja nastojalo osporiti iskaz Dušana Pavlovića, vještaka Odbrane za nestale poslije pada Srebrenice.

23 Decembar 2015

Stanišić i Simatović na privremenoj slobodi

Mehanizam za međunarodne tribunale u Haagu odlučio je da pusti na privremenu slobodu bivšeg šefa Službe državne bezbjednosti Srbije Jovicu Stanišića i njegovog pomoćnika Franka Simatovića.

18 Decembar 2015

Bivši bezbjednjaci Srbije gase svjetlo u Tribunalu

Vraćanje na početak suđenja bivšim čelnim ljudima Državne bezbjednosti Srbije predstavlja iznenađenje u pravnim krugovima, posebno zbog zauzimanja drugačijih stavova u odnosu na ranije odluke sudija u Tribunalu.

17 Decembar 2015

Ubijeni iz kolone u masovnim grobnicama

U nastavku suđenja Ratku Mladiću, Odbrana je dokazivala da je u proboju iz obruča Vojske Republike Srpske (VRS) oko Srebrenice u julu 1995. godine poginulo “najmanje 4.000-5.000” boraca Armije BiH (ABiH) i civila.

16 Decembar 2015

Stradanje Srebreničana iz kolone

Vještak Odbrane Ratka Mladića rekao je da su hiljade Muslimana iz Srebrenice poginule pri proboju iz obruča Vojske Republike Srpske (VRS), a da nisu bili žrtve strijeljanja.

15 Decembar 2015

Ukinuta presuda Stanišiću i Simatoviću

Žalbeno vijeće Haškog tribunala poništilo je prvostepenu oslobađajuću presudu bivšem šefu Službe državne bezbjednosti Srbije Jovici Stanišiću i njegovom pomoćniku Franku Simatoviću zvanom Frenki i naložilo novo suđenje.