Jezik / Language:
 

Sudovi: Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ)

29 Mart 2016

Florence Hartmann puštena na prijevremenu slobodu

Bivša glasnogovornica Haškog tužilaštva Florence Hartmann puštena je poslije pet dana na prijevremenu slobodu nakon što je uhapšena jer nije odslužila kaznu za nepoštivanje suda.

29 Mart 2016

Može li se presuda Karadžiću smatrati pravednom

Ekspert za Balkan Eric Gordy razmatra pitanja koja su proizašla iz presude Radovanu Karadžiću, zašto je osuđen za genocid izvršen 1995., a oslobođen za isti zločin počinjen 1992. godine.

25 Mart 2016

BiH ujedinjena u nezadovoljstvu

Presuda Radovanu Karadžiću za genocid i druge zločine počinjene u BiH za stručnjake koji prate rad Tribunala nije veliko iznenađenje. Ipak, njihovi stavovi, kao i stavovi javnosti, kad su u pitanju zaključci Vijeća o odgovornosti prvog predsjednika Republike Srpske i odluke o 40-godišnjoj kazni su različiti.

25 Mart 2016

Na Tribunalovom travnjaku

Presuda Radovanu Karadžiću bila je najveći organizacijski izazov u historiji Haškog tribunala. Nikada više novinara, promatrača i delegacija nije boravilo i izvještavalo iz tog grada nego što je to bilo u četvrtak, 24. marta.

24 Mart 2016

Karadžić osuđen na 40 godina zatvora

Haški tribunal osudio je danas na 40 godina zatvora bivšeg predsjednika Republike Srpske (RS) i vrhovnog komandanta njenih oružanih snaga Radovana Karadžića, proglasivši ga krivim za genocid u Srebrenici i zločine protiv čovječnosti počinjene nad Muslimanima i Hrvatima tokom rata u BiH.

24 Mart 2016

Praćenje izricanja presude iz galerije Tribunala

“Ovo je sramota. Presuđen je kao kakav običan vojnik a ne ideolog”, bila je prva reakcija predstavnica srebreničkih žrtava nakon izrečene kazne Radovanu Karadžiću.


24 Mart 2016

Danas historijska presuda Haškog tribunala

Haški tribunal danas će izreći najiščekivaniju presudu u svojoj historiji – bivšem predsjedniku Republike Srpske (RS) Radovanu Karadžiću za genocid i druge zločine u BiH.

23 Mart 2016

Karadžić: Više od 500 svjedoka na suđenju

U dokaznom postupku na suđenju Radovanu Karadžiću, prvom predsjedniku Republike Srpske, saslušano je 585 žrtava, političara, pripadnika mirovnih snaga, domaćih i međunarodnih stručnjaka, ili su njihove izjave uvrštene u spis.

23 Mart 2016

EKSKLUZIVNO – RADOVAN KARADŽIĆ: Srebrenicu ne mogu negirati, ali je preuveličana

Radovan Karadžić, prvi predsjednik Republike Srpske (RS), kojem će u četvrtak, 24. marta, biti izrečena presuda na suđenju za genocid i zločine počinjene u Bosni i Hercegovini, u ekskluzivnom intervjuu za Balkanske istraživačke mreže (BIRN) kazao je da ne postoji razuman sud koji bi ga osudio.

22 Mart 2016

Karadžić – heroj u rodnom selu

U izolovanom selu Petnjica u planinama na zapadu Crne Gore, oko 110 kilometara od Podgorice, rođen je Radovan Karadžić. Iako sada ima 70 godina i čeka presudu za genocid i druge zločine u BiH, za mještane Petnjice, koji se svi prezivaju Karadžić, on je heroj, pametan dječak sa sela koji je otišao u grad i činio dobra djela.

18 Mart 2016

Zločini iz optužnice “Karadžić” presuđeni više od 20 puta

U protekle dvije decenije Haški tribunal je utvrdio da se u julu 1995. dogodio genocid u Srebrenici, kampanja terorisanja Sarajeva tokom četiri godine te progon nesrpskog stanovništva u većem broju općina u Bosni i Hercegovini. Međutim, genocid počinjen 1992. godine te uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce do sada nisu dokazani.

17 Mart 2016

Potjera za najtraženijim bjeguncem u Evropi

Bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić izbjegavao je hapšenje više od decenije, jer međunarodne snage i vlasti u Srbiji nisu bili voljni, a poslije nisu ni mogli da ga uhapse, kaže britanski autor Julian Borger.

16 Mart 2016

Šešelju presuda u odsustvu

Haški tribunal izreći će u četvrtak, 31. marta, presudu Vojislavu Šešelju bez prisustva optuženog, odlučilo je Sudsko vijeće Haškog tribunala.

16 Mart 2016

Teško srce Radovana Karadžića

Nakon 21 godinu od podizanja optužnice i sedam godina suđenja, Haški tribunal će izreći presudu prvom predsjedniku Republike Srpske. Psihijatru po struci, lideru bosanskih Srba tokom rata, pjesniku u duši, bioenergetičaru tokom dugogodišnjeg bježanja i skrivanja. Radovanu Karadžiću alias Draganu Dabiću.

11 Mart 2016

Još samo pet svjedoka Mladićeve Odbrane

Odbrana bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske (VRS) Ratka Mladića namjerava okončati izvođenje svojih dokaza saslušanjem još tri svjedoka i dva vještaka krajem narednog mjeseca.