Jezik / Language:
 

Sudovi: Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ)

28 April 2016

Izvještaj o podmetnutom eksplozivu na Markalama

Svjedočeći u Odbranu Ratka Mladića, bivši vojni posmatrač Ujedinjenih nacija (UN) Jan Segers izjavio je da je bilo gotovo sigurno da bosanski Srbi nisu ispalili granatu koja je na sarajevskoj pijaci Markale u februaru 1994. godine ubila i ranila desetine građana.

26 April 2016

Primjedbe na nalaze o ekshumacijama

U nastavku suđenja Ratku Mladiću, vještakinja za demografiju Svetlana Radovanović nastojala je osporiti nalaze haških tužilaca u vezi s tijelima ekshumiranim iz masovne grobnice u rudniku Tomašica kod Prijedora.

25 April 2016

Pozivi Mladiću za predaju Tribunalu

U nastavku suđenja Ratku Mladiću, vještak Odbrane Zoran Stanković rekao je da je u jesen 1995. godine pozivao optuženog da se preda Tribunalu, negirajući da mu je nudio da mu britanski obavještajci “skinu” optužnicu.

22 April 2016

Karadžić želi na privremenu slobodu

Bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić zatražio je od Suda u Haagu da bude pušten na privremenu slobodu, sve dok se ne odluči o žalbi koju će on uložiti na presudu kojom je osuđen na 40 godina zatvora.

21 April 2016

Snimak razgovora Mladića i doktora Stankovića

Tužioci Haškog tribunala osporavali su na suđenju Ratku Mladiću vjerodostojnost vještaka Odbrane za sudsku medicinu Zorana Stankovića navodeći da je Stanković u jesen 1995. prenio Mladiću da mu engleska obavještajna služba može pomoći da “skine optužnicu” Tribunala.

21 April 2016

Meron na čelu apelacionog vijeća Karadžiću

Vijećem koje će voditi postupak po žalbi bivšeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića pred Međunarodnim sudskim mehanizmom u Haagu predsjedavaće američki sudija Theodor Meron, koji je i predsjednik tog tijela – pravnog nasljednika Haškog tribunala.

20 April 2016

Mladićev vještak osporavao “neprihvatljive” zaključke

Trećeg dana iznošenja nalaza na suđenju Ratku Mladiću, vještak Odbrane za sudsku medicinu Zoran Stanković osporavao je zaključke patologa koji su obducirali tijela iz masovnih grobnica povezanih sa padom Srebrenice u julu 1995. godine.

19 April 2016

Mladićev vještak želi novi nalaz o Tomašici

Na suđenju Ratku Mladiću, vještak Odbrane za sudsku medicinu Zoran Stanković zatražio je da se uradi novo vještačenje o tijelima iz masovne grobnice Tomašica kod Prijedora, zbog određenih neslaganja koje je uočio u nalazima patologa Haškog tužilaštva.

18 April 2016

Osporavanje nalaza o Tomašici

U nastavku suđenja Ratku Mladiću nakon višesedmične pauze, vještak patolog Odbrane osporavao je izvještaj haških tužilaca o rezultatima obdukcije tijela ekshumiranih iz masovne grobnice u rudniku Tomašica kod Prijedora.

13 April 2016

Republika Srpska šalje džeparac haškim optuženicima

Za lične troškove Radovana Karadžića, Ratka Mladića, Stojana Župljanina i Miće Stanišića biće uplaćeno 40.000 maraka iz bužeta Republike Srpske.

6 April 2016

Karadžić želi na privremenu slobodu

Bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić zatražio je da bude pušten na privremenu slobodu, nazvavši presudu kojom je osuđen na 40 godina zatvora zbog genocida i zločina protiv čovječnosti monstruoznom.

6 April 2016

Brammertz: Presuda Šešelju “puna grešaka”

Glavni haški tužilac Serge Brammertz je rekao da je oslobađajuća presuda Vojislavu Šešelju puna “dalekosežnih grešaka”, dodavši da će uložiti žalbu.

6 April 2016

Preživljavanje više od 1.400 dana terora

U jednoj od najdužih opsada u historiji, koja je počela prije 24 godine, građani Sarajeva su bili izloženi kampanji terora snajperisanjem i granatiranjem, čiji je cilj bio da se stanovništvo drži u stalnom strahu.

4 April 2016

Karadžić u srijedu pred sudijom Meronom

Predsjednik Mehanizma za međunarodne tribunale Theodor Meron zakazao je za srijedu, 6. april, statusnu konferenciju na kojoj će biti razgovarano o “mentalnom stanju i uslovima pritvora” u kojem boravi Radovan Karadžić.

31 Mart 2016

Šešelj oslobođen svih optužbi

Haški tribunal oslobodio je Vojislava Šešelja optužbi po svih devet tačaka optužnice za zločine počinjene na području BiH, Hrvatske i Vojvodine.