Jezik / Language:
 

Sudovi: Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ)

16 Juni 2016

Demurenko iznenada napustio Haag prije kraja svjedočenja

Ruski oficir Andrej Demurenko nije se danas pojavio u sudnici Haškog tribunala gdje je trebalo da okonča iskaz u korist odbrane bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske Ratka Mladića.

15 Juni 2016

Tužioci pobijali Demurenka, svjedok ostao pri iskazu

Tužioci na suđenju Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom pobijali su iskaz svjedoka Odbrane, Andreja Demurenka, da Vojska Republike Srpske (VRS) nije mogla ispaliti minobacačku granatu koja je na pijaci Markale, u ljeto 1995, ubila i ranila na desetine građana Sarajeva.

14 Juni 2016

Demurenko: Granatu na Markale nije mogla ispaliti VRS

U nastavku suđenja Ratku Mladiću, svjedok Odbrane Andrej Demurenko izjavio je da Vojska Republike Srpske (VRS) nije mogla ispaliti minobacačku granatu koja je u avgustu 1995. godine ispred pijace Markale ubila i ranila desetine građana Sarajeva.

13 Juni 2016

Od sutra posljednja grupa svjedoka na suđenju Mladiću

Suđenje Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom biće nastavljeno sutra, poslije više od mjesec dana pauze zbog teškoća koje je Odbrana imala u dovođenju svjedoka.

3 Juni 2016

Stanišiću i Župljaninu 30. juna konačna presuda

Žalbeno vijeće Haškog tribunala izreći će 30. juna presudu Mići Stanišiću i Stojanu Župljaninu, bivšim čelnicima policije Republike Srpske.

1 Juni 2016

Tužioci osporavaju Mladićevu zabrinutost zbog pristrasnosti

Haški tužioci su zatražili od Sudskog vijeća da odbaci zahtjev Odbrane Ratka Mladića u kojem je zatražena potvrda da niko od pravnika koji su radili na presudi Radovanu Karadžiću ne radi ili neće raditi na presudi Mladiću zbog moguće pristrasnosti.

31 Maj 2016

Odbijen Karadžićev zahtjev za privremeno puštanje

Sud u Haagu odbio je zahtjev bivšeg predsjednika Republike Srpske (RS) Radovana Karadžića da bude pušten na privremenu slobodu kako bi prisustvovao četrdesetodnevnom pomenu njegovom mlađem bratu.

25 Maj 2016

Sportisti okaljane časti

Neke od najužasnijih zločina tokom proteklog rata počinili su bosanskohercegovački karatisti, fudbaleri i bokseri, kaljajući svoju čast i ugled. Stručnjaci smatraju da oni nikada i nisu bili iskreni sportisti s obzirom na strahote u kojima su učestvovali.

23 Maj 2016

Novo suđenje Stanišiću i Simatoviću krajem godine

Ponovljeno suđenje bivšim šefovima Službe državne bezbjednosti Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću moglo bi početi najranije u decembru ove godine, zaključeno je na statusnoj konferenciji u Haagu.

20 Maj 2016

Za Karadžićevog branioca dnevno oko 1.700 maraka

Haški tribunal plaća dnevno 1.000 dolara (oko 1.700 konvertibilnih maraka) braniocu Radovana Karadžića, američkom advokatu Peteru Robinsonu, koji priprema žalbu na prvostepenu presudu izrečenu bivšem predsjedniku Republike Srpske (RS) kojom je osuđen na 40 godina zatvora.

19 Maj 2016

Mladić želi garanciju poštenog suđenja ili poništenje postupka

Zbog sumnji u moguću pristrasnost, Odbrana Ratka Mladića zatražila je od Tribunala potvrdu da niko od pravnika koji su radili na presudi Radovanu Karadžiću ne radi ili neće raditi na presudi Mladiću.
10 Maj 2016

Šešeljeva žalba pred sudijom Meronom

Američki sudija Theodor Meron bit će predsjedavajući Apelacionog vijeća koje će odlučivati u žalbenom postupku protiv predsjednika Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislava Šešelja zbog ratnih zločina počinjenih u BiH, Hrvatskoj i Vojvodini.

3 Maj 2016

Spisak nestalih nerelevantan za demografa Mladićeve Odbrane

Tužioci Haškog tribunala na suđenju Ratku Mladiću tvrdili su da je demograf Odbrane Svetlana Radovanović pogrešno i tendenciozno protumačila izvještaj vještaka Optužbe za demografiju o masovnoj grobnici u rudniku Tomašica kod Prijedora.

3 Maj 2016

Tužilaštvo želi ukidanje Šešeljeve presude

Haško tužilaštvo zatražilo je od Žalbenog vijeća da poništi oslobađajuću presudu Vojislavu Šešelju i osudi ga za ratne zločine počinjene u BiH, Hrvatskoj i Vojvodini ili da naloži ponavljanje cijelog suđenja.

2 Maj 2016

Vještakinja Radovanović: Tabeau se poigrava sa nama

U nastavku svjedočenja na suđenju Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom, vještakinja Odbrane za demografiju Svetlana Radovanović ocijenila je da je izvještaj demografa Optužbe Ewa Tabeau o žrtvama iz grobnice Tomašica kod Prijedora “neprihvatljiv”.