Jezik / Language:
 

Sudovi: Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ)

25 Juli 2016

Analiza – Mladić: Odbrana traži da Tribunal izuzme sam sebe

Dok se proces protiv generala Ratka Mladića bliži neumitnom kraju, Odbrana je praktično zatražila da Haški tribunal prizna da je kao institucija pristrasan i da, stoga, sam sebe diskvalifikuje iz postupka.

22 Juli 2016

Karadžić: Tužilaštvo traži doživotni zatvor

Tužilaštvo u Haagu je u najavi žalbe na prvostepenu presudu Radovanu Karadžiću zatražilo da Apelaciono vijeće bivšem predsjedniku Republike Srpske izrekne kaznu doživotnog zatvora.

22 Juli 2016

Karadžić: Žalba na presudu po 50 osnova

Bivši predsjednik Republike Srpske (RS) Radovan Karadžić uložio je najavu žalbe na prvostepenu presudu kojom je krajem marta osuđen na 40 godina zatvora.

20 Juli 2016

Dani najvećeg stradanja: Sjećanje na ubijene Prijedorčane

U julu i augustu brojni Prijedorčani prisjećaju se oko 3.000 Bošnjaka i Hrvata ubijenih tokom proteklog rata. Na hiljade njih je prošlo kroz logore, u kojima su zlostavljani, mučeni i držani u nehumanim uslovima.

20 Juli 2016

Petronijević nije kriv za nepoštivanje suda

Haški tribunal odlučio je kako Goran Petronijević, član tima Odbrane Radovana Karadžića, nije kriv za nepoštivanje suda zbog otkrivanja povjerljivih podataka.

20 Juli 2016

Mladić: Zatraženo izuzeće sudija zbog pristrasnosti

Odbrana nekadašnjeg komandanta Vojske Republike Srpske (VRS) Ratka Mladića zatražila je obustavu postupka pred Haškim tribunalom zbog “sistemske pristrasnosti” ovog suda.

19 Juli 2016

Prlić i ostali: Odbijen zahtjev Hrvatske da dokaže nevinost

Haški tribunal odbio je zahtjev Republike Hrvatske da se uključi u žalbeni predmet protiv šestorice bivših visokih funkcionera Herceg-Bosne.

12 Juli 2016

Petronijević: Nisam znao da je Karadžićev zahtjev povjerljiv

Beogradski advokat Goran Petronijević obavijestio je sud u Hagu da nije znao da je zahtjev Radovana Karadžića za privremenu slobodu bio povjerljiv kada ga je, krajem maja, objelodanio u medijima u Srbiji i u regionu.

11 Juli 2016

Sarić: Uloženi Butlerovi izvještaji

U nastavku suđenja Goranu Sariću za genocid počinjen u Srebrenici, Tužilaštvo BiH je uložilo set materijalnih dokaza.


11 Juli 2016

Tvrdnje u korist Karadžićevog branioca

Odbrana Radovana Karadžiča, ali i Tužilaštvo Haškog tribunala, ocijenili su da nema osnova da jedan od Karadžićevih branilaca, Goran Petronijević, bude optužen za nepoštovanje suda.

8 Juli 2016

Srebrenica: Više od 600 godina zatvora i tri doživotne robije (VIDEO)

Sud BiH i Haški tribunal su za genocid i zločine počinjene u julu 1995. godine u Srebrenici osudili 38 osoba, na ukupno 637 godina zatvora i tri doživotne robije.

8 Juli 2016

Mladić: Nastavak suđenja sredinom avgusta

Suđenje bivšem komandantu Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću biće nastavljeno 16. avgusta, kada će svjedočenje nastaviti i okončati ruski oficir Andrej Demurenko, rečeno je na statusnoj konferenciji pred Haškim sudom.
4 Juli 2016

Odbijen Mladićev zahtjev za poništenje suđenja

Haški tribunal odbio je zahtjev Odbrane Ratka Mladića da postupak protiv njega bude obustavljen zbog sumnji u moguću pristrasnost.

30 Juni 2016

Stanišiću i Župljaninu potvrđene presude

Žalbeno vijeće Haškog tribunala odbilo je žalbe Odbrana i Tužilaštva te potvrdilo presudu kojom su Mićo Stanišić i Stojan Župljanin osuđeni na po 22 godine zatvora zbog zločina počinjenih 1992. u Bosni i Hercegovini.
29 Juni 2016

Konačna presuda Stanišiću i Župljaninu

Haški tribunal izreći će konačnu presudu bivšim visokim policijskim zvaničnicima Republike Srpske (RS) Mići Stanišiću i Stojanu Župljaninu, nepravosnažno osuđenim za progon nesrpskog stanovništva.