Jezik / Language:
 

Sudovi: Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ)

1 Septembar 2016

Žalba na odluku o zatvaranju dokaznog postupka Mladićeve Odbrane

Branioci Ratka Mladića zatražili su od Sudskog vijeća da preispita odluku kojom je dokazni postupak Odbrane proglašen zatvorenim.

30 August 2016

Žalba Haških tužilaca na oslobađanje Vojislava Šešelja

Haško tužilaštvo podnijelo je žalbu na presudu kojom je lider Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj oslobođen krivice za zločine u BiH, Srbiji i Hrvatskoj.

26 August 2016

Mladić: Odbijen zahtjev za izuzeće sudija

Haški tribunal odbio je zahtjev Odbrane bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske (VRS) Ratka Mladića da sudije Alphons Orie i Christoph Flugge budu isključeni zbog navodne pristrasnosti.

26 August 2016

Samo jedna konačna presuda za krvave Markale

Porodice žrtava, građani Sarajeva te predstavnici vlasti će se u nedjelju prisjetiti drugog masakra na pijaci Markale, u kojem je prije 21 godinu stradalo na desetine ljudi.

23 August 2016

Mladić: Odbijene primjedbe Odbrane na zatvaranje dokaznog postupka

Sudsko vijeće Haškog tribunala odbilo je žalbu Odbrane bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske (VRS) Ratka Mladića u kojoj je navedeno da je dokazni postupak zatvoren bez adekvatnog obrazloženja.

18 August 2016

Mladić: Odbrana se protivi zatvaranju dokaznog postupka

Branioci nekadašnjeg komandanta Vojske Republike Srpske (VRS) Ratka Mladića usprotivili su se odluci Sudskog vijeća da naloži zatvaranje dokaznog postupka Odbrane.

17 August 2016

Mladić: Prihvaćeni dokazi replike haških tužilaca

Sudsko vijeće odobrilo je Haškom tužilaštvu uvođenje materijalnih dokaza kao repliku na dokazni postupak bivšeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratka Mladića.

16 August 2016

Završen dokazni postupak Odbrane Ratka Mladića

U Haškomtribunalu okončan je dokazni postupak Odbrane Ratka Mladića, iako su sebranioci tome protivili, ukazujući da pred sud mogu izvesti još trojicusvjedoka.

15 August 2016

Mladić: Demurenko sutra nastavlja svjedočenje

Suđenje Ratku Mladiću biće nastavljeno sutra, poslije dvomjesečne pauze, a iskaz bi trebalo da okonča svjedok Odbrane Andrej Demurenko.

10 August 2016

Tribunal naredio Srbiji da sarađuje u slučaju troje radikala

Haški tribunal naredio je vlastima Srbije da sarađuju u postupku protiv tri člana Srpske radikalne stranke (SRS) optužena za nepoštivanje suda, naglasivši da je to međunarodna pravna obaveza.


5 August 2016

Haška arhiva uskoro u Sarajevu i Srebrenici

Haški tribunal u završnoj je fazi pregovora o osnivanju informativnih centara u Sarajevu i Srebrenici koji bi sadržavali arhivu ovog suda, saznaje Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

3 August 2016

Tužilaštvo se protivi Mladićevim zahtjevima

Haški tužioci zatražili su od sudija da odbace zahtjev Odbrane Ratka Mladića za obustavu postupka pred Haškim tribunalom zbog “sistemske pristrasnosti” ovog suda.

2 August 2016

Ljubomir Borovčanin pušten na slobodu

Ljubomir Borovčanin, kojeg je Haški tribunal osudio na 17 godina zatvora zbog zločina počinjenih u Srebrenici, pušten je nakon odsluženja dvije trećine te kazne.

28 Juli 2016

Dodik najavio istrage o Sarajevu i Tuzli

Međunarodni stručnjaci ispitat će masakre na pijaci Markale i ulici Vase Miskina u Sarajevu te na tuzlanskoj Kapiji kako bi utvrdili da li su ovi zločini pravilno istraženi, najavio je predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik.

27 Juli 2016

Mladić: Tužioci traže odbacivanje navoda o “pristrasnosti”

Haško tužilaštvo zatražilo je odbijanje zahtjeva Odbrane Ratka Mladića za preispitivanje odluke kojom je dozvoljeno da pravnici koji su radili na presudi Radovanu Karadžiću rade na presudi Mladiću.