Jezik / Language:
 

Sudovi: Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ)

Radio Justice sedmični magazin: Epizoda 304

Otrgnuta iz majčinog naručja i silovana

Poslušajte izvještaje sa suđenja u predmetima Ratko Mladić, Ivan Kraljević i drugi, Miodrag Josipović i drugi, te Ramiz Avdović i drugi. U Fokusu donosimo ispovijest žene koja je u Odžaku, prve godine rata, kao maloljetnica višestruko silovana od strane pripadnika jedinica HVO.

Radio Justice sedmični magazin: Epizoda 301

Ograničavanje nadležnosti ili rušenje državnog pravosuđa

U ovosedmičnoj emisiji poslušajte izvještaje sa suđenja u predmetima Ratko Mladić, Ilija Jurić, Goran Sarić, te Luka Dragičević i drugi. U Fokusu govorimo tome kako je potrebno usaglasiti niz različitih tumačenja i suprotnih mišljenja do kraja ove godine i izaći s jedinstvenim prijedlogom nacrta zakona o sudovima na nivou Bosne i Hercegovine.

Radio Justice sedmični magazin: Epizoda 300

Baljvine - selo u kojem nikada nije bilo rata

U ovosedmičnoj emisiji poslušajte izvještaje sa suđenja u predmetima Ratko Mladić, Goran Mrđa i drugi, Radivoje Soldo, te Petar Kovačević. U Fokusu govorimo o mještanima sela Baljvine, u kojem Bošnjaci i Srbi nisu nikada ratovali. Ovo malo mjesto kod Mrkonjić Grada primjer je suživota i tolerancije cijeloj Bosni i Hercegovini.

Radio Justice sedmični magazine: Epizoda 299

Strategija na pola puta: Riješena trećina prijava za ratne zločine

U ovosedmičnoj emisiji poslušajte izvještaje sa suđenja u predmetima Ratko Mladić, Goran Mrđa i drugi, Dragan Glogovac, te Goran Maksimović i drugi. U Fokusu saznajte koliko je predmeta ratnih zločina do sada riješeno pred domaćim pravosudnim institucijama.

Radio Justice sedmični magazin

Silovanje majke

U ovosedmičnoj emisiji poslušajte izvještaje sa suđenja u predmetima Ratko Mladić, Ilija Jurić, Petar Kovačević, te Ostoja Stanišić i drugi.

U Fokusu poslušajte šta većina studenata sa sarajevskih fakulteta misli o “mješovitim” brakovima, te šta o tome kažu njihovi profesori.


Radio Justice sedmični magazin: Epizoda 288

Pitanja o ciljevima rata

U ovosedmičnoj emisiji poslušajte izvještaje sa suđenja u predmetima Ratko Mladić, Goran Sarić, Milun Kornjača, te Radomir Marković i drugi.

U rubrici Fokus poslušajte o čemu piše Florence Hartmann, nekadašnja glasnogovornica Tužilaštva u Haagu u knjizi “Krv realpolitike: Afera Srebrenica”.


Radio Justice dnevni izvještaj

Preko 600 godina za genocid i zločine u Srebrenici

Za genocid i zločine počinjene 1995. godine u Srebrenici, pred Haškim tribunalom i Sudom BiH osuđeno je 37 osoba na oko 630 godina zatvora uz tri doživotne robije.


Radio Justice sedmični magazin: Epizoda 287

Pionirski posao u dokazivanju genocida

U ovosedmičnoj emisiji poslušajte izvještaje sa suđenja u predmetima Ratko Mladić, Jasmin Čoloman, Muhamed Šišić i drugi, te Petar Kovačević. U rubrici Fokus saznajte kako je tekla istraga haških istražitelja u dokazivanju genocida počinjenog u Srebrenici.

Radio Justice sedmični magazin: Epizoda 280

Otvaranje državnog zatvora iduće godine

U ovosedmičnoj emisiji poslušajte izvještaje sa suđenja u predmetima Ratko Mladić, Oliver Krsmanović, Ostoja Stanišić i Marko Milošević, te Mile Puljić. U rubrici Fokus govorimo o izgradnji državnog zatvora.

Radio Justice sedmični magazin: Epizoda 279

Optuženi između roditelja i djece

U ovosedmičnoj emisiji poslušajte izvještaje sa suđenja u predmetima Ratko Mladić, Vitomir Racković, Gligor Begović, te Aleksandar Cvetković. U rubrici Fokus istražili smo rodbinske veze zaposlenih u pravosudnim institucijama.

Haška hronika: 11 - 15. maj 2015.

Procesuiranje zločina ostavljeno za druga vremena

Da li je general Ratko Mladić bio povezan sa masovnim zločinima poslije pada Srebrenice; ubistva srpskih civila u okolini te enklave tokom rata u BiH i rad vojnog tužilaštva u Banjaluci na kažnjavanju zlodjela, bile su teme iskaza svedoka Mladićeve odbrane minule sedmice.

Radio Justice sedmični magazin: Epizoda 276

Muzej opsade – potreba ili dupliranje

U ovosedmičnoj emisiji poslušajte izvještaje sa suđenja u predmetima Ratko Mladić, Zdenko Andabak, Mako Čondrić i Vitomir Racković. U rubrici Fokus govorimo mogućem otvaranju Muzeja opsade u Sarajevu.

Radio Justice Report: Teroristički čin bez nalogodavca

Teroristički čin bez nalogodavca

Treći dan sukoba HVO-a i Armije BiH mještani Starog Viteza i danas pamte. Eksplodirala je cisterna napunjena sa 500 kilograma eksploziva. Ubila je šest, a ranila 50 ljudi, sravnivši većinu domova sa zemljom. Mještane Starog Viteza, uz sjećanje na svoje najmilije, posebno boli što za ovaj zločin niko nije odgovarao.

Radio Justice sedmični magazin: Epizoda 274

Tolimiru potvrđena doživotna kazna

U ovosedmičnoj emisiji poslušajte izvještaje sa suđenja u predmetima Zdravko Tolimir, Ratko Mladić, Zdenko Andabak, Goran Vujović i drugi, te Enes Ćurić i drugi. U rubrici Fokus prenosimo neke od zaključaka konferencije pod nazivom „Prekid šutnje“, koju je organiziralo udruženje “Žena - žrtva rata”.

Radio Justice dnevni izvještaj: Konačna presuda Tolimiru 8. aprila

Sutra konačna presuda Tolimiru

Haški tribunal će sutra, 8. aprila izreći konačnu presudu Zdravku Tolimiru, bivšem visokom oficiru Vojske Republike Srpske (VRS) koji je prvostepenom presudom osuđen na doživotnu kaznu zatvora za genocid počinjen u Srebrenici i Žepi.