Jezik / Language:
 

Sudovi: Kantonalni sud u Zenici

7 Juli 2016

Maltretiranje sinova

U nastavku suđenja za zločine počinjene u Nemili, Kantonalno tužilaštvo u Zenici pročitalo je iskaz svjedokinje u kojem je opisala kako su joj nepoznati vojnici maltretirali sinove i djevera.
17 Juni 2016

Predmet protiv Topalovića prebačen u Zenicu

Sud BiH je postupak protiv Mevludina Topalovića zvanog Top, koga Tužilaštvo sumnjiči za zločine u Visokom, prebacio na daljnje procesuiranje u Kantonalni sud u Zenicu.

9 Juni 2016

Pitanja optuženog Blagojevića

Na suđenju Rajku Blagojeviću, svjedoci Kantonalnog tužilaštva u Zenici kazali su da ih je optuženi ispitivao tokom rata.

7 Juni 2016

Bolest ili umiranje optuženih za ratne zločine

U Sudu BiH trenutno je devet predmeta ratnih zločina koji su u fazi mirovanja“, dok je protiv deset optuženih obustavljeno suđenje za ratne zločine zbog njihove smrti.

18 Maj 2016

Zatraženo vještačenje optuženog Dajića

Kantonalni sud u Zenici naložio je ponovno vještačenje zdravstvenog stanja optuženog Fadila Dajića, optuženog za zločin počinjen u Kaknju.

17 Maj 2016

Zatrpavanje zemljom sa kamenom na leđima

U Kantonalnom sudu u Zenici, braća Niko i Petar Savić ispričali su kako su u junu 1992. godine maltretirani prilikom pretresa zaseoka Gojakovac (općina Zenica).

11 Maj 2016

Optuženi Blagojević “pošten i odmjeren”

U nastavku suđenja Rajku Blagojeviću pred Kantonalnim sudom u Zenici, dvojica svjedoka Tužilaštva su kazala kako ne vjeruju da bi optuženi ikada mogao narediti da se ubije Hidajet Osmanagić.

20 April 2016

Maltretiranje oca u Nemili

Svjedokinja Tužilaštva Randžija Nedić posvjedočila je pred Kantonalnim sudom u Zenici da su u ljeto 1992. godine u mjestu Nemila nepoznati vojnici tukli i mučili njenog oca.

15 April 2016

Šehagić oslobođen optužbi za zločine u Kaknju

Kantonalni sud u Zenici oslobodio je Jasmina Šehagića optužbi za zločin protiv civila i ratnih zarobljenika počinjen u Kaknju 1993. godine.

14 April 2016

Odbrana traži oslobađanje Dedića

Odbrana Hajrudina Dedića zatražila je od Vrhovnog suda Federacije BiH (FBiH) oslobađanje optuženog ili ukidanje prvostepene presude kojom je osuđen na šest godina zatvora za zločine u Brezi.

12 April 2016

Ne znaju ko je naredio ubistvo Hitka

U Kantonalnom sudu u Zenici, dva svjedoka su kazala kako su čula da je ubijen Hidajet Osmanagić, ali da ne znaju ko je to naredio.

12 April 2016

Ništa bitno nije utvrđeno

Odbrana Jasmina Šehagića ocijenila je u završnoj riječi pred Kantonalnim sudom u Zenici da Tužilaštvo nije uspjelo dokazati odgovornost optuženog.

5 April 2016

Počelo suđenje za zločin u Nemili

Čitanjem optužnice pred Kantonalnim sudom u Zenici počelo je suđenje Asimu Mešinoviću, Ernardu Neslanoviću i Safetu Kovačeviću za zločin u Nemili kod Zenice.

31 Mart 2016

Rakići i Stanković oslobođeni optužbi

Kantonalni sud u Zenici oslobodio je Ranka i Željka Rakića te Marka Stankovića optužbi za zločin protiv civilnog stanovništva počinjen u ljeto 1992. godine u selu Kućice kod Zavidovića.

22 Mart 2016

Naredne sedmice presuda za zločin u Kućicama

Kantonalno tužilaštvo u Zenici zatražilo je osuđujuću presudu Ranku i Željku Rakiću te Marku Stankoviću za zločin počinjen na području Zavidovića. Odbrane su zatražile oslobađajuću presudu.