Jezik / Language:
 

Sudovi: Kantonalni sud u Mostaru

25 August 2016

Zelenika: Veća kazna ili novo suđenje

Pred Vrhovnim sudom Federacije BiH (FBiH) zatražena je veća kazna za Ivana Zeleniku zbog optužbe da je počinio ratni zločin u Mostaru, dok njegova Odbrana smatra da treba biti oslobođen ili da mu se ponovno sudi.

22 Februar 2016

Iznenadno priznanje Ade Alagića

Kantonalni sud u Mostaru osudio je Adu Alagića na jednoipogodišnju kaznu zatvora za zločin počinjen u Dretelju nakon što je potpisao sporazum o priznanju krivice na pauzi nakon ispitivanja prvih svjedoka Optužbe.

9 Decembar 2015

Zeleniki dvije i po godine zatvora

Kantonalni sud u Mostaru osudio je Ivana Zeleniku zvanog Zela na dvije i po godine zatvora za nečovječno postupanje prema civilima bošnjačke nacionalnosti.

4 Decembar 2015

Presuda Zeleniki iduće sedmice

Kantonalno tužiteljstvo u Mostaru je u završnoj riječi zatražilo da Ivan Zelenika zvani Zela bude proglašen krivim, dok je Odbrana predložila oslobađajuću presudu.

27 Novembar 2015

Zelenika nije ni čuo za oštećene

Optuženi Ivan Zelenika izjavio je pred Kantonalnim sudom u Mostaru da nikada u životu nije čuo za Almira Lalića i njegovog oca Muhameda Hamu Lalića, koje je, prema optužnici, zlostavljao.

24 Novembar 2015

Tahirović osuđen na pet godina zatvora

Kantonalni sud u Mostaru osudio je Mirsada Tahirovića zvanog “Deba” na pet godina zatvora za nečovječno postupanje nad žrtvama hrvatske nacionalnosti 1993. na području Jablanice.

19 Novembar 2015

Presuda Tahiroviću iduće sedmice

U završnim riječima pred Kantonalnim sudom u Mostaru, Tužilaštvo je zatražilo da Mirsad Tahirović bude proglašen krivim za zločine počinjene u Jablanici, dok je Odbrana rekla da očekuje oslobađajuću presudu.

10 Novembar 2015

Materijalni dokazi na suđenju Tahiroviću

U nastavku suđenja Mirsadu Tahiroviću za zločin počinjen na području Jablanice 1993. godine, Kantonalno tužiteljstvo u Mostaru uložilo je materijalne dokaze.

4 Novembar 2015

Za zločin u Konjicu pet i po godina zatvora

Kantonalni sud u Mostaru osudio je optužene Esada Gakića i Ramu Žilića na ukupnu kaznu od pet i po godina zatvora.

3 Novembar 2015

Zatvorenici voljeli Zeleniku

Svjedoci Odbrane Ivana Zelenike kazali su da nikada nisu čuli da je optuženi maltretirao zatvorenike na području Mostara.

2 Novembar 2015

Turajliću šest godina zatvora

Kantonalni sud u Mostaru osudio je Ibru Turajlića na šest godina zatvora zbog zločina počinjenog 1992. na području Počitelja.

28 Oktobar 2015

Presuda Žiliću i Gakiću 4. novembra

U završnoj riječi pred Kantonalnim sudom u Mostaru, Tužilaštvo je zatražilo da Ramo Žilić i Esad Gakić budu proglašeni krivim za zločine na području Konjica, dok je Odbrana predložila oslobađajuću presudu.

23 Oktobar 2015

Presuda Turajliću početkom novembra

Kantonalni sud u Mostaru zakazao je izricanje presude Ibri Turajliću zvanom Zelo za zločin počinjen 1992. godine u Počitelju (općina Čapljina) za ponedjeljak, 2. novembar.

20 Oktobar 2015

Bez incidenata u “Musali”

U nastavku suđenja za zločine počinjene na području Konjica, svjedok Optužbe izjavio je da se u zatvoru “Musala” nije dogodio nijedan incident dok je on bio na mjestu upravnika.

19 Oktobar 2015

Premlaćivanje kod Rogića kuća

Svjedok Optužbe na suđenju za zločine počinjene na području Jablanice je izjavio da je 1993. obezbjeđivao zatočenike, ali da mu nije poznato da su zlostavljani.