Jezik / Language:
 

Sudovi: Evropski sud za ljudska prava

4 Novembar 2014

Porodice nestalih gube tužbe u Strasbourgu

Evropski sud za ljudska prava u Strasbourgu nije prihvatio tužbe koje su protiv Bosne i Hercegovine podnijele porodice nestalih zbog nepronalaska njihovih najbližih i neprocesuiranja odgovornih.

6 Mart 2014

Prvostepeno vijeće se bavilo matematikom

Tužilaštvo i Odbrana iznijeli su pred Apelacionim vijećem Suda BiH žalbe na prvostepenu presudu kojom su Goran i Zoran Damjanović osuđeni za ratni zločin protiv civilnog stanovništva na području Sarajeva.

27 Decembar 2013

Pogrešna primjena zakona – ludilo u pravosuđu

Advokat Miodrag Stojanović kaže da je odluka Evropskog suda za ljudska prava u vezi s primjenom zakona napravila haos u pravosuđu BiH, pojašnjavajući da su optuženi za zločin protiv čovječnosti dovedeni u neravnopravan položaj, dok su se optuženi za genocid “izvukli”.

25 Decembar 2013

Oko 90 posto optuženih na slobodi

Iako su optuženi i osumnjičeni za najteža krivična djela, od njih oko 100, samo je Sud BiH zadržao u pritvoru 14 osoba.

17 Decembar 2013

Nenasilna osoba ili sebično djelo

Nakon ukidanja drugostepene presude, Tužilaštvo BiH je zatražilo da se Zrinko Pinčić osudi na kaznu veću od devet godina zatvora, dok Odbrana smatra da treba biti oslobođen ili dobiti manju kaznu.

13 Decembar 2013

Braći Damjanović smanjene kazne

Primjenjujući odluku Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu, Sud BiH je umanjio kaznu Zoranu i Goranu Damjanoviću za po četiri i po godine zatvora. Za ratni zločin protiv civilnog stanovništva Goran Damjanović je osuđen na šest i po godina zatvora, dok je njegov brat Zoran dobio šest godina.

20 Novembar 2013

Zatražen pritvor za deset bivših osuđenika

Tužilaštvo BiH zatražilo je određivanje pritvora za deset bivših osuđenika za ratne zločine i genocid koji su odlukom Suda BiH pušteni da se brane sa slobode, a koji su osuđeni na kazne od 14 do 33 godine zatvora.

20 Novembar 2013

Ustavni sud nije naložio puštanje osuđenika

Ustavni sud BiH nije odlučivao da li postupci za ratne zločine zbog pogrešne primjene zakona treba u potpunosti obnoviti niti da li osuđenici na dugotrajne kazne zatvora treba da budu pušteni sa izdržavanja kazne, poručila je predsjednica ove institucije Valerija Galić.

20 Novembar 2013

Zabrinute međunarodne institucije

Međunarodne institucije u BiH izrazile su zabrinutost zbog puštanja na slobodu deset osoba koje su bile osuđene za ratne zločine i genocid, na kazne od 14 do 33 godine zatvora, do pokretanja novog sudskog postupka.

15 Novembar 2013

Stari predmeti mogli bi blokirati Sud BiH

Doslovno obnavljanje suđenja za ratne zločine zbog pogrešne primjene zakona moglo bi dovesti do blokade rada Suda BiH na novim predmetima.
11 Novembar 2013

Potrebna jednakost pred zakonom

Na sastanku strukturalnog dijaloga u Banjoj Luci, predstavnici pravosudnih institucija u BiH su razgovarali o potrebi konačnog rješenja pitanja retroaktivne primjene krivičnog zakona na suđenjima za ratne zločine.

24 Oktobar 2013

Ukinute presude desetorici osuđenika

Ustavni sud BiH ukinuo je presude desetorici osuđenih za ratne zločine i vratio predmete Sudu BiH na ponovno odlučivanje.

9 Oktobar 2013

Maktoufu odobreno ponavljanje postupka

Sud BiH je prihvatio zahtjev kojim se Abduladhimu Maktoufu, osuđenom za ratni zločin, omogućuje ponavljanje sudskog postupka.

8 Oktobar 2013

Izrael uslovljavao BiH

Izrael je u postupku izručenja Aleksandra Cvetkovića uslovljavao Bosnu i Hercegovinu primjenom zakona koji je preuzet iz bivše Jugoslavije, ali je, iako je dobio garancije od Ministarstva pravde BiH, na kraju odustao.

4 Oktobar 2013

Sud BiH postupio po odluci iz Strasbourga

Sud BiH prihvatio je zahtjev Gorana Damjanovića za obnavljanje postupka za ratni zločin i naredio održavanje novog suđenja.