Jezik / Language:
 

Predmet: Josipović i drugi

20 Oktobar 2015

Ratko Mladić zatražio 50 autobusa

Na suđenju za genocid počinjen u Srebrenici, svjedok Tužilaštva BiH ispričao je da je 11. jula 1995. godine dobio zadatak o mobilizaciji 50 autobusa, koji su kasnije upućeni u Bratunac, na stadion.

1 Oktobar 2015

Iskaz preminule svjedokinje

Na suđenju za genocid počinjen u Srebrenici, Državno tužilaštvo je u spis uložilo iskaz svjedokinje Ćamile Omanović dat Haškom tribunalu.

15 Septembar 2015

Tomislav Kovač kaže da nije znao da je osumnjičen

Na suđenju za genocid u Srebrenici, odgođeno je svjedočenje Tomislava Kovača, bivšeg ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS), nakon što je Tužilaštvo BiH navelo da se protiv njega vodi istraga za isto krivično djelo.

10 Septembar 2015

Otimanje sina u Potočarima

U nastavku suđenja za genocid počinjen u Srebrenici, svjedokinja Državnog tužilaštva ispričala je da joj je sedamnaestogodišnji sin istrgnut iz ruku u julu 1995. u Potočarima, te da ga je nakon indentifikacije sahranila 2009. godine.

3 Septembar 2015

Pretres u Potočarima

U nastavku suđenja za genocid počinjen u Srebrenici, svjedok Državnog tužilaštva potvrdio je da je Prva četa Centra javne bezbjednosti (CJB) Zvornik učestvovala u borbenim dejstvima u Srebrenici u julu 1995. godine.

27 August 2015

Muškarce u Potočarima odvajala vojna policija

U nastavku suđenja za genocid u Srebrenici, svjedok Državnog tužilaštva je kazao da je muškarce u Potočarima u julu 1995. odvajala vojna policija.
20 August 2015

Leševi ispred zadruge u Kravici

U nastavku suđenja za genocid počinjen u Srebrenici, svjedok Državnog tužilaštva je ispričao da je u ljeto 1995. godine vidio gomile leševa ispred Zemljoradničke zadruge Kravica.
16 Juli 2015

Uspostavljanje policijske stanice u Srebrenici

U nastavku suđenja za genocid u Srebrenici, svjedok Tužilaštva BiH je ispričao da je optuženi Dragomir Vasić u julu 1995. godine tri dana bio u Bratuncu i Srebrenici s ciljem, kako mu je sam rekao, formiranja policijske stanice u Srebrenici.

2 Juli 2015

Sačinjavao depeše sa Vasićevim potpisom

U nastavku suđenja za genocid počinjen u Srebrenici, svjedok Tužilaštva BiH je izjavio da je 1995. godine sačinjavao depeše na kojima je bio potpisan Dragomir Vasić.

18 Juni 2015

Obezbjeđenje putne komunikacije

U nastavku suđenja za genocid u Srebrenici, svjedok Tužilaštva BiH ispričao je da je Dragomir Vasić u julu 1995. bio dva ili tri dana u Bratuncu i Srebrenici.

2 Juni 2015

Potrebna dozvola Haškog tribunala

Zbog nedobijanja saglasnosti Haškog tribunala u vezi s mjerama zaštite za svjedoka, odgođen je nastavak suđenja za genocid počinjen u Srebrenici.

23 April 2015

Srpska zemlja u selu Jusići

Zaštićeni svjedok Tužilaštva BiH na suđenju za genocid počinjen u Srebrenici govorio je o povratku u selo Jusiće nakon rata, istaknuvši da su Dragan Vasić i njegovi ljudi pokušali izvršiti pritisak kako se ne bi vratili.

16 April 2015

Genocidna namjera iz 1996.

Prvi svjedok Optužbe na suđenju petorici optuženih za genocid počinjen u Srebrenici ispričao je kako je pretučen u mjestu Jusići (općina Zvornik) u septembru ili oktobru 1996. godine.

9 April 2015

Snimci Srebrenice i Mladića

Državno tužilaštvo započelo je izvođenje dokaza na suđenju petorici optuženih za genocid u Srebrenici prikazivanjem više snimaka o dešavanjima u julu 1995. godine u toj zaštićenoj enklavi.

2 April 2015

Počelo suđenje za genocid u Srebrenici

Čitanjem optužnice i iznošenjem uvodne riječi Tužilaštva BiH, počelo je suđenje Miodragu Josipoviću, Branimiru Tešiću, Dragomiru Vasiću, Danilu Zoljiću i Radomiru Pantiću, optuženima za genocid u Srebrenici.