Jezik / Language:
 

Predmet: Trbić Milorad

16 Februar 2015

Trbiću smanjena kazna na 20 godina

Apelaciono vijeće Suda BiH smanjilo je kaznu Miloradu Trbiću za genocid u Srebrenici, osudivši ga na 20 godina zatvora.

19 Januar 2015

Tužilaštvo traži opet 45 godina za Trbića

Državno tužilaštvo zatražilo je da Milorad Trbić bude osuđen na 45 godina zatvora zbog genocida u Srebrenici, dok njegova Odbrana smatra da prvostepena presuda treba biti ukinuta i održano ponovno suđenje.

20 Novembar 2014

UN zabrinut zbog Trbićevog puštanja na slobodu

Eksperti za ljudska prava Ujedinjenih nacija (UN) izrazili su strah da bi puštanje na slobodu Milorada Trbića, čija je presuda za genocid ukinuta zbog pogrešne primjene zakona, moglo dovesti do “ponovne viktimizacije žrtava”.

7 Novembar 2014

Ukinuta presuda Miloradu Trbiću

Ustavni sud BiH ukinuo je presudu kojom je Milorad Trbić osuđen na 30 godina zatvora zbog genocida počinjenog u Srebrenici.

10 Juli 2013

Za zločine u Srebrenici 553 godine zatvora

Za genocid i druge zločine počinjene u Srebrenici prije 18 godina, pred Haškim tribunalom i Sudom BiH do sada je osuđeno 27 osoba, na ukupno 553 godine zatvora.

6 Juli 2012

Srebrenica - Zvornička brigada: Sve razoreno i opća nesreća

Za ubistva više od 2.500 muškaraca i dječaka s područja Srebrenice počinjena u julu 1995. godine, osuđeno je sedam pripadnika Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), na ukupno 139 godina zatvora.
6 Juli 2012

Srebrenica: Najodgovorniji komandni kadar

Genocid u Srebrenici je planiran s najvišeg vrha komande Vojske Republike Srpske (VRS), a najodgovorniji su članovi Glavnog štaba i komande Drinskog korpusa, utvrđeno je u presudama Haškog tribunala.
19 Novembar 2009

Politički konsenzus za genocid

Domaća tužilaštva u BiH još uvijek se ustručavaju podići optužnice za genocid, što dio aktivista u oblasti ljudskih prava vidi kao politizaciju, ali se nadaju da će to biti promijenjeno nakon suđenja Radovanu Karadžiću.
16 Oktobar 2009

Milorad Trbić proglašen krivim za genocid

Prvostepenom presudom Sud BiH proglasio Milorada Trbića krivim za genocid u Srebrenici počinjen u okviru udruženog zločinačkog poduhvata, te ga osudio na dugotrajni zatvor u trajanju od 30 godina.
25 August 2009

Trbić: Tužilaštvo zatražilo 45 godina zatvora

U sklopu iznošenja završne riječi, Državno tužilaštvo zatražilo od Suda da osudi Milorada Trbića na maksimalnu kaznu dugotrajnog zatvora.
23 Juni 2009

Trbić: 3.737 potvrđenih žrtava genocida

Dva vještaka Tužilaštva govorila o aktivnostima na identifikaciji srebreničkih žrtava čija su tijela ekshumirana iz masovnih grobnica.

11 Maj 2009

Trbić: Još jedna statusna konferencija

Sudsko vijeće donijelo odluku da u dokaze uvrsti optužnicu protiv Milorada Trbića podignutu u SAD-u, gdje je uhapšen.
23 Mart 2009

Trbić: Pandurević odbio da svjedoči

Odbrana Milorada Trbića će kao dokaz predložiti samo transkript svjedočenja Vinka Pandurevića jer je ovaj haški optuženik odbio dati iskaz pred Sudom BiH.
15 Decembar 2008

Trbić: Traume srebreničkih žrtava

Dva dodatna svjedoka Tužilaštva BiH govorila o traumama kroz koje su prošle žrtve srebreničke tragedije, te o problemima sa kojima se svakodnevno susreću.
10 Novembar 2008

Trbić: Bez saznanja o genocidu

Optuženi Milorad Trbić obratio se Sudskom vijeću kako bi pojasnio da on “nema saznanja o tome da se u Srebrenici dogodio genocid”.