Jezik / Language:
 

Predmet: Raguž i ostali

15 Decembar 2015

Veselko Raguž ponovo oslobođen

Trećestepeno vijeće Suda BiH oslobodilo je Veselka Raguža optužbi za zločine počinjene u Dretelju kod Čapljine, a potvrdilo presudu kojom je Ivo Raguž osuđen na tri godine zatvora.

10 Novembar 2015

Zatraženo oslobađanje Raguža

Iznoseći žalbe na presudu kojom su Veselko i Ivo Raguž osuđeni za zločine počinjene u Čapljini, Odbrane su ocijenile presudu “nezakonitom”, te zatražile da njihovi branjenici budu oslobođeni.

10 Juni 2015

Ragužima po tri godine zatvora

Apelaciono vijeće suda BiH osudilo je nekadašnje pripadnike Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Veselka i Ivu Raguža na po tri godine zatvora zbog zlostavljanja četvorice zatvorenika 1993. u logoru Dretelj kod Čapljine.

3 Juni 2015

Presuda Ragužima iduće sedmice

Nakon iznošenja završnih riječi u kojima su Odbrane Veselka i Ive Raguža zatražile oslobađanje njihovih branjenika od optužbi za zločine počinjene u Čapljini i Stocu, Apelaciono vijeće je izricanje presude zakazalo za srijedu, 10. juni.

25 Mart 2015

Počelo obnovljeno suđenje Ragužima

Čitanjem dijela optužnice i uvodnim riječima Tužilaštva BiH i Odbrana, pred Apelacionim vijećem Državnog suda počelo je obnovljeno suđenje Veselku i Ivi Ragužu za zločine počinjene na području Stoca i Čapljine.
12 Mart 2015

Krajem marta počinje obnovljeno suđenje Ragužima

Na obnovljenom suđenju Veselku i Ivi Ragužu za zločine počinjene na području Stoca i Čapljine, bit će preslušani iskazi određenog broja svjedoka iz prvostepenog postupka, kazalo je na statusnoj konferenciji Apelaciono vijeće Suda BiH.

12 Novembar 2014

Ukinuta presuda Ragužima

Apelaciono vijeće Suda BiH djelimično je ukinulo presudu kojom su Veselko i Ivo Raguž oslobođeni krivice za zločin počinjen na području Stoca i Čapljine.

1 Oktobar 2014

Tužilaštvo traži ukidanje presude Ragužima

Državno tužilaštvo zatražilo je ukidanje prvostepene presude kojom su Ivo i Veselko Raguž oslobođeni krivice za zločine počinjene 1993. godine na području Stoca i Čapljine. Odbrane su zatražile odbijanje žalbe i potvrđivanje prvostepene presude.

13 Januar 2014

Raguži oslobođeni

Sud BiH oslobodio je Veselka i Ivu Raguža optužbi za zločine počinjene na području Stoca i Čapljine 1993. godine.

27 Decembar 2013

Sud BiH odgodio izricanje presuda

Izricanje presuda šestorici optuženih za ratne zločine počinjene na području Kotor-Varoši te Stoca i Čapljine odgođeno je za 13. januar 2014. godine.

23 Decembar 2013

Bez dokaza protiv Veselka i Ive Raguža

U završnoj riječi za zločine počinjene na području Stoca i Čapljine, Odbrana je od Suda BiH zatražila oslobađajuću presudu za optužene Veselka Raguža i Ivu Raguža. Presuda će biti objavljenja 30. decembra.

13 Decembar 2013

Krađa ljudskih života

Iznoseći završnu riječ na suđenju za zločin počinjen u Stocu i Čapljini, tužiteljica Tužilaštva BiH je rekla kako je dokazano da su Ivo i Veselko Raguž počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva, te da trebaju biti “osuđeni po zakonu”.

11 Decembar 2013

Presuda Ragužima 30. decembra

Dokazni postupak na suđenju Veselku i Ivi Ragužu, optuženima za zločine počinjene u Stocu i Čapljini, završen je nakon skoro dvije godine.

20 Novembar 2013

Završen dokazni postupak Tužilaštva

Uvođenjem preostalih materijalnih dokaza, replika na dokaze Odbrane, Tužilaštvo BiH završilo je dokazni postupak na suđenju Veselku i Ivi Ragužu, optuženim za zločine počinjene na području Stoca i Čapljine.

13 Novembar 2013

Završen dokazni postupak Odbrane

Na suđenju za zločine počinjene na području Čapljine i Stoca, Odbrana prvooptuženog Veselka Raguža uložila je tri materijalna dokaza, čime je završila svoj dokazni postupak.