Jezik / Language:
 

Predmet: Planinčić i ostali

4 Februar 2016

Planinčić osuđen, Menzil i Vatrač oslobođeni

Apelaciono vijeće Suda BiH osudilo je Fikreta Planinčića na 11 godina zatvora za zločin u selu Serdari (općina Kotor-Varoš), dok su Sead Menzil i Mirsad Vatrač oslobođeni.

14 Januar 2016

Presuda za zločine u Kotor-Varoši 4. februara

Odbrane optuženih za zločin počinjen u Kotor-Varoši su pred Apelacionim vijećem Suda BiH zatražile oslobađajuću presudu jer smatraju da njihovi branjenici nisu učestvovali u napadu na selo Serdari 1992. godine. Izricanje presude zakazano je za 4. februar.


24 Decembar 2015

Bezobzirnost pri napadu na Serdare

U završnoj riječi na obnovljenom suđenju za zločine počinjene u Kotor-Varoši, Tužilaštvo je zatražilo osuđujuću presudu za trojicu optuženih, istaknuvši da prilikom odmjeravanja kazne treba imati u vidu smrt civila i maloljetnih djevojčica.

12 Maj 2015

Počelo obnovljeno suđenje za zločin u Kotor-Varoši

Čitanjem optužnice počelo je obnovljeno suđenje bivšim pripadnicima Teritorijalne Odbrane (TO) Fikretu Planinčiću, Seadu Menzilu i Mirsadu Vatraču, optuženima za zločine počinjene na području Kotor-Varoši.

28 Januar 2015

Ukinuta nerazumljiva presuda

Zaključivši da je nerazumljiva, Apelaciono vijeće Suda BiH je ukinulo osuđujuću prvostepenu presudu Fikretu Planinčiću, Seadu Menzilu i Mirsadu Vatraču, kojom su bili osuđeni za zločine počinjene na području Kotor-Varoši.

18 Decembar 2014

Žalbe na osuđujuću presudu za zločin u Serdarima

Tužilaštvo BiH predložilo je Apelacionom vijeću Suda BiH veće kazne za Fikreta Planinčića, Seada Menzila i Mirsada Vatrača, osuđenih u prvostepenom postupku na ukupno 33 i po godine za zločine u Serdarima (općina Kotor-Varoš).

13 Juni 2014

Umro optuženi Rasim Lišančić

Sud BiH obustavio je postupak protiv Rasima Lišančića (69) zbog smrti optuženog u predmetu za zločin počinjen u Kotor-Varoši.
13 Januar 2014

Za zločin u Kotor-Varoši 43 godine

Sud BiH je osudio četvoricu bivših pripadnika Teritorijalne odbrane (TO) na 43 godine zatvora za zločin u selu Serdari (općina Kotor-Varoš) počinjen u septembru 1992. godine. 

27 Decembar 2013

Sud BiH odgodio izricanje presuda

Izricanje presuda šestorici optuženih za ratne zločine počinjene na području Kotor-Varoši te Stoca i Čapljine odgođeno je za 13. januar 2014. godine.

10 Decembar 2013

Presuda za zločin u Kotor-Varoši 30. decembra

U nastavku iznošenja završnih riječi, Odbrane dvojice optuženih za zločin počinjen u Kotor-Varoši zatražile su oslobađajuću presudu za svoje branjenike, jer smatraju kako Tužilaštvo BiH nije dokazalo da su oni učestvovali u napadu na selo Serdari. Izricanje presude najavljeno je za 30. decembar.

26 Novembar 2013

Zatražena oslobađajuća presuda

Odbrane Fikreta Planinčića i Rasima Lišančića su u završnoj riječi zatražile oslobađajuću presudu, istaknuvši da nije dokazano da su 17. septembra 1992. godine učestvovali u napadu na selo Serdare.

12 Novembar 2013

Zatražena osuda po zakonu

Tokom iznošenja završnih riječi na suđenju za zločin počinjen u Kotor-Varoši, tužilac je rekao kako je dokazano da su optuženi učestvovali u napadu na selo Serdari, zatraživši da ih Sud BiH “osudi po zakonu”.

22 Oktobar 2013

Završen dokazni postupak za zločin u Kotor-Varoši

Uvođenjem materijalnih dokaza Tužilaštva BiH i Odbrane završen je dokazni postupak za zločin počinjen 1992. na području Kotor-Varoši.

8 Oktobar 2013

Izjave date pod pritiskom batina

U nastavku suđenja za zločine počinjene u Kotor-Varoši, svjedoci Odbrane trećeoptuženog Seada Menzila izjavili su da su 1992. godine pod pritiskom potpisali izjave o događajima na ovom području nakon što su ih zarobili pripadnici srpskih snaga.

24 Septembar 2013

Dokazi o sukobima u Kotor-Varoši

U nastavku suđenja za zločin počinjen u Kotor-Varoši, Odbrana trećeoptuženog je uložila materijalne dokaze kojima želi dokazati da je na ovom području postojao oružani sukob, a Tužilaštvo BiH je prigovorilo u vezi sa relevantnosti tih dokaza.