Jezik / Language:
 

Predmet: Perić i ostali

12 Novembar 2013

Oslobođena četvorka iz Kalinovika

Apelaciono vijeće Suda BiH oslobodilo je Milana Perića, Spasoja Dodera, Predraga Terzića i Aleksandra Cerovinu optužbi za zločine počinjene 1992. u Kalinoviku.
22 Oktobar 2013

Presuda za Kalinovik 12. novembra

Nakon što su Odbrane četvorice optuženih za zločin počinjen u Kalinoviku iznijele završne riječi, Apelaciono vijeće zakazalo je izricanje drugostepene presude za 12. novembar.

28 Mart 2012

Perić i ostali: Provođenje ili poistovjećivanje s naredbom

Na suđenju Milanu Periću, Spasoju Doderu, Predragu Terziću i Aleksandru Cerovini, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine (BiH) pokušalo je dokazati da su optuženi svjesno i s diskriminatorskom namjerom učestvovali u progonu Bošnjaka iz Kalinovika u ljeto 1992. godine.
28 Februar 2012

Perić i ostali: Sistematični napad

U završnoj riječi na suđenju za zločine u Kalinoviku, Tužilaštvo BiH je istaklo da su optuženi Milan Perić, Spasoje Doder, Predrag Terzić i Aleksandar Cerovina sa diskriminatorskom namjerom hapsili i zatvarali Bošnjake s područja Kalinovika.
24 Januar 2012

Perić i ostali: Odvođenje komšinice

Na suđenju za zločine u Kalinoviku, zaštićena svjedokinja Odbrane kazala je da je saznala kako optuženi Predrag Terzić nije učestvovao u hapšenju Šerife Hadžić u junu 1992. godine u selu Mjehovina (općina Kalinovik).
23 August 2011

Perić i ostali: Prst na obaraču

Na suđenju četvorici bivših policajaca za zločine u Kalinoviku, zaštićeni svjedok Tužilaštva BiH ispričao je kako su mu dvojica poznanika došla u kuću krajem juna 1992. godine, te ga uhapsili.
13 Juli 2011

Perić i ostali: Alibijima negirati krivicu

Na statusnoj konferenciji u Sudu BiH, Odbrane četvorice optuženih za zločin počinjen u Kalinoviku 1992. godine najavile su da će pozvati 22 svjedoka kako bi dokazale da njihovi branjenici nisu krivi po optužnici Tužilaštva BiH.
21 Juni 2011

Perić i ostali: Udarac u vozilu

Na suđenju za zločine počinjene u Kalinoviku, svjedok Tužilaštva BiH kazao je da mu je majka ispričala kako ju je prilikom odvođenja u zarobljeništvo optuženi Predrag Terzić udarcem onesvijestio.
14 Juni 2011

Perić i ostali: Odvođenje u smrt

Svjedočeći u korist Tužilaštva BiH, Džemila Suljić je ispričala kako su u ljeto 1992. godine iz sela Vihovići (općina Kalinovik) u zarobljeništvo odvedeni njen muž i dvojica sinova, te da posmrtne ostatke svoje djece još uvijek nije pronašla.
17 Maj 2011

Perić i ostali: Drskost i agresivnost

Na suđenju za zločine počinjene u Kalinoviku, svjedokinja Državnog tužilaštva za optuženog Predraga Terzića rekla je da se isticao po drskosti i agresivnosti kada je odvodio starije muškarce iz sela Vihovići (općina Kalinovik).
10 Maj 2011

Perić i ostali: Nezaboravni 25. juni

U nastavku suđenja četvorici optuženih za zločine počinjene u Kalinoviku, svjedokinja Tužilaštva BiH je kazala da njen suprug i svekar nisu preživjeli zatočenje u Barutnom magacinu (općina Kalinovik).

29 April 2011

Perić i ostali: Policajci pričali o ubistvima

Zaštićeni svjedok Tužilaštva BiH je rekao da je čuo kako su optuženi Milan Perić, Predrag Terzić i Aleksandar Cerovina bili među policajcima koji su učestvovali u hapšenju civila u selu Jelašac (općina Kalinovik).
5 April 2011

Perić i ostali: Viđeni posljednji put

Na suđenju optuženima za zločine počinjene u Kalinoviku 1992. godine, tri svjedokinje Tužilaštva BiH su rekle da su njihovi muževi odvedeni u Osnovnu školu “Miladin Radojević” i “Barutni magacin”, nakon čega su ubijeni.
22 Mart 2011

Perić i ostali: Posljednji zajednički ručak

Svjedokinja Tužilaštva BiH rekla je na suđenju četvorici optuženih za zločine u Kalinoviku da su njen suprug i svekar zatvoreni 1992. godine, a potom ubijeni.
22 Oktobar 2010

Produžen pritvor Milanu Periću

Prihvatajući prijedlog Državnog tužilaštva, Sud BiH je produžio pritvor Milanu Periću, dok su Spasoju Doderu, Predragu Terziću i Aleksandru Cerovini određene mjere zabrane. Sva četvorica optužena su za zločine na području Kalinovika.