Jezik / Language:
 

Predmet: Pelemiš i Perić

13 Juni 2013

Momir Pelemiš oslobođen

Apelaciono vijeće Suda BiH oslobodilo je Momira Pelemiša optužbi za genocid u Srebrenici počinjen u julu 1995. godine.

30 Maj 2013

Presuda Momiru Pelemišu 13. juna

U završnoj riječi na obnovljenom suđenju Momiru Pelemišu, optuženom za genocid u Srebrenici, Tužilaštvo BiH je zatražilo osuđujuću, a Odbrana oslobađajuću presudu.

15 Februar 2013

Pelemiš: Predloženo saslušanje osuđenog Slavka Perića

Obnovljeno suđenje Momiru Pelemišu, optuženom za genocid nad Srebreničanima, počelo je čitanjem optužnice Tužilaštva BiH i iznošenjem uvodnih riječi.
2 Novembar 2012

Pelemiš i Perić: Pritvor zamijenjen mjerama zabrane

Momiru Pelemišu, koji je nepravomoćnom presudom osuđen na 16 godina zatvora zbog pomaganja pri činjenju genocida u Srebrenici, Sud BiH je pritvor zamijenio mjerom zabrane napuštanja mjesta boravišta.
6 Juli 2012

Srebrenica - Zvornička brigada: Sve razoreno i opća nesreća

Za ubistva više od 2.500 muškaraca i dječaka s područja Srebrenice počinjena u julu 1995. godine, osuđeno je sedam pripadnika Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), na ukupno 139 godina zatvora.
20 Oktobar 2011

Gasal i ostali: Izricanje presude pomjereno za novembar

Izricanje presude trojici optuženih za zločine u Bugojnu pomjereno je za 22. novembar, jer je Sudskom vijeću potrebno dodatno vrijeme za donošenje odluke.
8 Septembar 2011

Pelemiš i Perić: Optužnica kao zamka

Optužnica za genocid u Srebrenici protiv Momira Pelemiša je isuviše široko postavljena i predstavlja zamku da se što više odgovornosti pripiše optuženom, istakla je Odbrana u završnoj riječi.
1 Juli 2011

Pelemiš i Perić: Optuženi nenadležan za zarobljenike

Iznošenjem dopunjenog nalaza i mišljenja vještaka Odbrane završen je dokazni postupak na suđenju Momiru Pelemišu i Slavku Periću, optuženima za genocid u Srebrenici.
30 Juni 2011

Pelemiš i Perić: Neutvrđen tip smrti

Analizirajući dodatnih 179 potvrda o smrti, vještakinja Odbrane na suđenju dvojici optuženih za genocid u Srebrenici je rekla da samo tijela dvije osobe potiču iz primarne grobnice u Pilici, u blizini Zvornika.
21 Juni 2011

Pelemiš i Perić: Vjerovanje oficirima

Drugog dana svjedočenja na suđenju za genocid u Srebrenici, svjedok Odbrane Momira Pelemiša kazao je da nije provođena nikakva procedura o razmjeni zarobljenih Srebreničana, koji su prije pogubljenja na Branjevu bili zatvoreni u školi “Kula” u Pilici (općina Zvornik).
6 Juni 2011

Pelemiš i Perić: Pilica pogodna za masovna ubistva

Michael Craig Mcqueen, historičar koji je na suđenju za genocid u Srebrenici iznio nalaz i mišljenje, kazao je da je dovođenje Srebreničana u Pilicu (općina Zvornik) značilo njihovo pogubljenje.
27 Maj 2011

Pelemiš i Perić: Optuženi trebao biti u Pilici

Na suđenju za genocid u Srebrenici, vještak vojne struke Tužilaštva BiH kazao je da je optuženi Slavko Perić trebao biti u Pilici (općina Zvornik) u julu 1995. godine, kada su dovedeni zarobljeni Srebreničani.
28 April 2011

Pelemiš i Perić: Iz grobnice u grobnicu

Na suđenju za genocid u Srebrenici, svjedok Tužilaštva BiH je rekao da je učestvovao u iskopavanju dvije grobnice u mjestu Kamenica kod Zvornika, te da mu je poslije patolog rekao da pronađena tijela i posmrtni ostaci potiču iz primarne grobnice Branjevo (općina Zvornik).
15 April 2011

Pelemiš i Perić: Telegram za egzekuciju

Na suđenju Momiru Pelemišu i Slavku Periću, optuženima za genocid u Srebrenici, svjedok Tužilaštva BiH je rekao kako je sredinom jula 1995. godine dobio telegram u kojem je navedeno da on treba “izdvojiti vod vojnika za egzekuciju zarobljenika” koji su bili u školi u Ročevićima (općina Zvornik), te kako je odbio to učiniti.
1 April 2011

Pelemiš i Perić: Prekoračenje ovlasti

Drugog dana svjedočenja na suđenju za genocid u Srebrenici, vojni vještak Odbrane kazao je da “nije postojao organizovani plan ubistva ratnih zarobljenika iz Srebrenice”.