Jezik / Language:
 

Predmet: Muderizović i ostali

26 Februar 2016

Avdović i Vintila osuđeni za zločine u “Viktor Bubnju”

Sud BiH osudio je Ramiza Avdovića na tri, a Iulian-Nicolaea Vintilu na dvije godine zatvora za zločine počinjene u nekadašnjoj kasarni “Viktor Bubanj” u Sarajevu.

25 Februar 2016

Analiza – Avdović i Vintila: Nedokazana krivica običnih stražara i kuhara

Tokom dokaznog postupka, Odbrana je nastojala pokazati Sudu BiH kako nisu uvjerljivi dokazi o krivici Ramiza Avdovića i Iulian-Nicolaea Vintile za ratne zločine počinjene u Sarajevu. Gotovo četiri godine trajalo je suđenje, a presuda će biti izrečena u petak, 26. februara.

19 Januar 2016

Ne rješavati zločine preko običnog kuhara

U nastavku iznošenja završnih riječi, Odbrana Iulian Nicolaea-Vintile, optuženog za zločin počinjen u Sarajevu, istakla je da Tužilaštvo BiH nije dokazalo niti jedan navod iz optužnice, te je zatražila oslobađajuću presudu.

12 Januar 2016

Zatražena oslobađajuća presuda za Vintilu

U nastavku suđenja za zločin počinjen u Sarajevu, Odbrana Iulian-Nicolaea Vintile je kazala da Tužilaštvo BiH nije pružilo niti jedan dokaz kojim bi bilo utvrđeno da je optuženi počinio krivično djelo koje mu se stavlja na teret, te je zatražilo oslobađajuću presudu.

15 Decembar 2015

Zatražena oslobađajuća presuda za Ramiza Avdovića

Odbrana je zatražila oslobađajuću presudu za Ramiza Avdovića, optuženog za zločine u Sarajevu počinjene 1992. godine.

1 Decembar 2015

Ništa više od stražara

U završnoj riječi Odbrana Ramiza Avdovića, optuženog za zločine počinjene 1992. nad srpskim civilima u Sarajevu, istakla je kako nije pružen nijedan materijalni dokaz da je optuženi bio komandir straže u zatvoru, niti su svjedoci Tužilaštva to potvrdili.

16 Novembar 2015

Tužilac: Dokazana krivica Avdovića i Vintile

U završnoj riječi je Tužilaštvo BiH navelo da je dokazalo krivicu Ramiza Avdovića i Iulian-Nicolaea Vintile, optuženih za zločine počinjene nad srpskim civilima u Sarajevu 1992. godine.

27 Oktobar 2015

Završen dokazni postupak za zločine u “Viktor Bubnju”

Nakon tri i po godine suđenja, izmjenom optužnice završen je dokazni postupak na suđenju Ramizu Avdoviću i Iulian-Nicolaeu Vintili, optuženima za zločine počinjene na području Sarajeva.

6 Oktobar 2015

Uložen nalaz vještaka

Na suđenju za zločine počinjene na području Sarajeva, Državno tužilaštvo uložilo je nalaz i mišljenje sudskog vještaka, čemu se Odbrana usprotivila.

29 Septembar 2015

Jaki bolovi oštećenih

Na suđenju za zločine počinjene na području Sarajeva, vještakinja Zorica Lazarević je u unakrsnom ispitivanju rekla da je na osnovu iskaza oštećenih i stručnog znanja došla do zaključka da su zatvorenici imali bolove visokog intenziteta.

18 August 2015

Ulaganje materijalnih dokaza

Na suđenju za zločine počinjene u Sarajevu uloženo je nekoliko materijalnih dokaza kojima se želi pokazati da je bio zakonit pretres stana optuženog Ramiza Avdovića 2011. godine.

14 Juli 2015

Pribavljanje dokaza

Na suđenju za zločine počinjene u Centralnom zatvoru i bivšoj kasarni “Viktor Bubanj” u Sarajevu, Tužilaštvo BiH uložilo je dokumente kojima pokazuje na koji način je pribavljalo dokaze u ovom predmetu.

30 Juni 2015

Nove činjenice u nalazu vještaka

Na suđenju za zločine počinjene u Sarajevu, vještakinja neuropsihijatrije kazala je da su fizičke i psihičke povrede nanesene petorici zatvorenika u “Viktor Bubnju” i Centralnom zatvoru bile jakog intenziteta.

16 Juni 2015

Dokumenti Komisije za razmjenu ratnih zarobljenika

Na suđenju za ratne zločine počinjene u Sarajevu, Odbrana Iulian-Nicolaea Vintile uložila je nekoliko dokumenata Državne komisije za razmjenu zarobljenika.

26 Maj 2015

Ministarstvo odbrane znalo za pritvor

Odbrana Iulian-Nicolaea Vintile, optuženog za zločine počinjene u Sarajevu, uložila je dokaze kojima tvrdi da je Ministarstvo odbrane znalo za rad vojnog pritvora u kasarni “Viktor Bubanj”.