Jezik / Language:
 

Predmet: Džeko Edin

5 Mart 2015

Džeki 13 godina zatvora

Apelaciono vijeće Suda BiH osudilo je Edina Džeku na jedinstvenu kaznu u trajanju od 13 godina zatvora za zločin počinjen u Trusini kod Konjica.

4 Decembar 2014

Žalbe na osuđujuću presudu Edinu Džeki

Tužilaštvo BiH i Odbrana su pred Apelacionim vijećem Suda BiH iznijeli žalbe na prvostepenu presudu kojom je Edin Džeko osuđen na 12 godina zatvora zbog zločina počinjenih u selu Trusina (općina Konjic).
6 Juni 2014

Edinu Džeki 12 godina zatvora

Sud BiH osudio je Edina Džeku na 12 godina zatvora zbog zločina počinjenog 16. aprila 1993. u Trusini kod Konjica.

13 Maj 2014

Presuda Džeki početkom juna

Nakon što je Odbrana okončala iznošenje završne riječi, Sudsko vijeće je saopćilo da će presuda Edinu Džeki, optuženom za zločine nad Hrvatima počinjene u selu Trusina kod Konjica i u Jablanici, biti izrečena 6. juna.

6 Maj 2014

Nepouzdana svjedočenja protiv Edina Džeke

U nastavku izlaganja završne riječi, Odbrana Edina Džeke je istakla kako su svjedoci koji su govorili o učešću optuženog u zločinima počinjenim u selu Trusina kod Konjica imali lični motiv da izbjegnu krivično gonjenje.

29 April 2014

Zatraženo Džekino oslobađanje za zločin u Trusini

Odbrana bivšeg pripadnika odreda “Zulfikar” Armije BiH (ABiH) Edina Džeke u završnoj riječi je zatražila da ga Sudsko vijeće oslobodi krivice za ubistva u selu Trusina kod Konjica počinjena u aprilu 1993. godine.
8 April 2014

Tužilaštvo traži dugotrajni zatvor za Džeku

Tužilaštvo BiH je u završnoj riječi zatražilo da optuženi Edin Džeko bude osuđen na kaznu dugotrajnog zatvora zbog zločina počinjenih u Trusini kod Konjica, kao i Jablanici.

4 April 2014

Iskreno ili lažno optuživanje Edina Džeke

Dokaze protiv Edina Džeke Tužilaštvo BiH je izvodilo blizu deset mjeseci, nastojeći uvjeriti Sudsko vijeće da je optuženi počinio ubistva i druge zločine u selu Trusina (općina Konjic) i Jablanici.

18 Mart 2014

Završne riječi na suđenju Džeki početkom aprila

Nakon što je Sudsko vijeće prihvatilo izmijenjenu optužnicu protiv bivšeg pripadnika Armije BiH (ABiH) Edina Džeke za zločine počinjene u Konjicu i Jablanici, iznošenje završnih riječi Državnog tužilaštva zakazano je za 8. april.
4 Mart 2014

Tužilaštvo mijenja optužnicu protiv Džeke

Na suđenju Edinu Džeki, Tužilaštvo BiH je u sudski spis uvrstilo dokumente kojima nastoji dokazati da je odred “Zulfikar”, kojem je pripadao optuženi, u toku 1993. godine bio pri Štabu Vrhovne komande Armije BiH (ABiH).

18 Februar 2014

Odbijeno saslušanje svjedoka Tužilaštva BiH

Na suđenju Edinu Džeki, Sudsko vijeće nije prihvatilo saslušanje svjedoka Tužilaštva BiH čiji su iskazi trebali poslužiti za osporavanje dokaza Odbrane.

11 Februar 2014

Džekina Odbrana završila dokazni postupak

Odbrana optuženog Edina Džeke, nekadašnjeg pripadnika Specijalnog odreda “Zulfikar” Armije BiH (ABiH), završila je dokazni postupak ulaganjem posljednjih dokumenata u sudski spis.

21 Januar 2014

Pucao neko iz grupe

Na suđenju Edinu Džeki, svjedok Odbrane je rekao da nije vidio ko je iz grupe vojnika pucao u bračni par Iliju i Anđu Ivanković u selu Trusina kod Konjica.

14 Januar 2014

Džeko negirao učešće u zločinima

Trećeg dana svjedočenja, optuženi Edin Džeko je negirao tvrdnje Tužilaštva BiH da je ubijao Hrvate u selu Trusina kod Konjica, te maltretirao i hapsio civile u Jablanici.
25 Decembar 2013

Oko 90 posto optuženih na slobodi

Iako su optuženi i osumnjičeni za najteža krivična djela, od njih oko 100, samo je Sud BiH zadržao u pritvoru 14 osoba.