Jezik / Language:
 

Predmet: Bašić i Šijak

15 April 2016

Bašić traži ponavljanje postupka zbog novog dokaza

Odbrana Muhidina Bašića, pravosnažno osuđenog za silovanje jedne osobe u Varešu 1994. godine, zatražila je poništavanje i ponavljanje krivičnog postupka nakon što je pronađen novi materijalni dokaz.

20 Mart 2015

Mirsadu Šijaku smanjena kazna

Apelaciono vijeće Suda BiH smanjilo je za dva mjeseca jedinstvenu kaznu kojom je Mirsad Šijak u dva predmeta osuđen za ratni zločin.

17 April 2014

Bašiću i Šijaku potvrđeno po sedam godina zatvora

Apelaciono vijeće Suda BiH osudilo je Muhidina Bašića i Mirsada Šijaka na po sedam godina zatvora za silovanje jedne osobe u Varešu.

5 Novembar 2013

Uložene žalbe na presudu za silovanje

Tužilaštvo BiH i Odbrane su iznijeli žalbe na nepravomoćnu presudu kojom su Muhidin Bašić i Mirsad Šijak osuđeni na po sedam godina zatvora za silovanje jedne osobe u Varešu.

25 Decembar 2012

Bašić i Šijak: Smrznuta optužnica

Iznoseći završnu riječ, Odbrana Mirsada Šijaka zatražila je oslobađajuću presudu, ocijenivši da Tužilaštvo nije uspjelo dokazati njegovu krivicu za silovanje počinjeno u Varešu 1994. godine. Sudsko vijeće izricanje presude zakazalo je za 18. januar.
4 Decembar 2012

Bašić i Šijak: Pozdrav optuženom

U nastavku suđenja za zločin počinjen u Varešu, svjedok Rifet Alihodžić je kazao da je u januaru 1994. godine vozio zaštićenu svjedokinju A, ali da na njoj “nije primijetio ništa čudno”.
20 Novembar 2012

Bašić i Šijak: Složna komisija i interni dogovori

U nastavku suđenja za zločin počinjen u Varešu 1994. godine, dodatna svjedokinja Tužilaštva BiH, koja je 2009. radila nalaz o zdravstvenom stanju oštećene, izjavila je da u komisiji nije bilo neslaganja u vezi s ocjenom.
13 Novembar 2012

Bašić i Šijak: Kolateralna šteta

Svjedočeći u svoju korist, optuženi Mirsad Šijak je kazao kako se nakon ranjavanja u donje ekstremitete i spolni organ u januaru 1994. godine liječio mjesec dana, tvrdeći da je on u ovom predmetu kolateralna šteta i da ne zna zbog čega ga je oštećena “A” optužila za silovanje.
6 Novembar 2012

Bašić i Šijak: Nezgodno ranjavanje

Svjedok optuženog Mirsada Šijaka, kojem se, zajedno sa Muhidinom Bašićem, sudi za silovanje 1994., izjavio je da je optuženi u januaru te godine bio ranjen u donje ekstremitete i spolni organ.
2 Oktobar 2012

Bašić i Šijak: Ocjena zdravstvenog stanja

U nastavku suđenja za zločin počinjen u Varešu 1994. godine, svjedokinja Odbrane Muhidina Bašića prisjetila se kako 2009. nije završila rad na jednom predmetu za ocjenu radne sposobnosti.
12 Septembar 2012

Bašić i Šijak: Strah od laži

Svjedočeći u svoju korist, optuženi Muhidin Bašić je rekao da je otišao u Udruženje “Žena-žrtva rata”, jer je mislio da je “njegov identitet zloupotrijebljen ili da je zamijenjen s nekim”, nakon što ga je predsjednica ovog udruženja Bakira Hasečić obavijestila da je prijavljen za silovanje.
4 Septembar 2012

Bašić i Šijak: O smijenjenom načelniku

U nastavku suđenja Muhidinu Bašiću i Mirsadu Šijaku, optuženima za zločin počinjen u Varešu 1994., svjedok Odbrane je kazao kako Bašić nije ispitivao smijenjenog načelnika Taiba Gogića 25. januara 1994. godine.
28 August 2012

Bašić i Šijak: Pošten čovjek

Svjedok Odbrane Muhidina Bašića kazao je da se 1992. godine skrivao oko 15 dana u kući optuženog, ocijenivši ga kao poštenog čovjeka.
3 Juli 2012

Bašić i Šijak: Tražio novac

Na suđenju optuženima za zločin počinjen u Varešu, svjedok Odbrane Muhidina Bašića ispričao je da je 1994. godine uzeo izjavu od svjedokinje A, u kojoj je navela da je optuženi tražio novac kako bi pustio njenog brata iz zatvora.
12 Juni 2012

Bašić i Šijak: Na psihoterapiji zbog traume

U nastavku suđenja Muhidinu Bašiću i Mirsadu Šijaku za zločin počinjen u Varešu, svjedok Tužilaštva BiH je kazao kako je svjedokinja A tek godinu dana nakon psihoterapije ispričala da su je silovali “Bašić i Šijak”.