Jezik / Language:
 

Predmet: Baotić Mato

6 Septembar 2016

Baotić: Optuženi nije izdavao naređenja

U Sudu BiH, svjedoci Odbrane Mate Baotića izjavili su da optuženi nije imao komandnu funkciju niti da im je izdavao naređenja u Vojnoj policiji 1992. godine u mjestu Donja Mahala kod Orašja.

13 Juli 2016

Baotić: Optuženi odlazio u Beč

Prvi svjedoci Odbrane na suđenju Mati Baotiću za zločine počinjene na području Orašja, govorili su o odlasku optuženog u Beč u junu 1992. godine.

17 Juni 2016

Imovinskopravni zahtjevi za Odbranu previsoki

Na suđenju za zločine počinjene na području Orašja, Odbrana optuženog Mate Baotića ocijenila je da je imovinskopravni zahtjev oštećenih u iznosu od 100.000 maraka previsok.

7 Juni 2016

Zahtjev oštećenih 100.000 maraka

Pravna zastupnica oštećenih na suđenju za zločine počinjene na području Orašja zatražila je u ime tri žrtve silovanja odštetu i postavila imovinskopravni zahtjev zbog pretrpljene fizičke i duševne boli, u ukupnom iznosu od 100.000 maraka.

31 Maj 2016

Zarobljavanja i silovanja u Donjoj Mahali

U nastavku suđenja za zločine počinjene na području Orašja, svjedoci Tužilaštva govorili su o udaranju zatvorenika u školi u Donjoj Mahali i silovanju žena.

17 Maj 2016

Silovana svaku noć

U nastavku suđenja za zločine počinjene na području Orašja, zaštićena svjedokinja ispričala je kako su je u Donjoj Mahali svaku noć silovali pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO), među kojima je bio i optuženi Mato Baotić.
10 Maj 2016

Maltretiranja u Donjoj Mahali

U nastavku suđenja za zločin počinjen na području Orašja, svjedoci Tužilaštva su ispričali kako su oni i drugi zatvorenici u Donjoj Mahali premlaćivani.

26 April 2016

“Samo” jednom premlaćen bejzbol palicom

U nastavku suđenja za zločin počinjen na području Orašja, svjedok Tužilaštva je izjavio da su policajci iz škole u Donjoj Mahali bili “korektni” i da su ga “samo” jednom pretukli bejzbol palicom, polomivši mu rebro.

19 April 2016

Čuli za silovanje u Donjoj Mahali

Na suđenju za zločine počinjene na području Orašja, svjedok Tužilaštva izjavio je da je čuo kako je ženu njegovog rođaka silovao Mato Baotić.

5 April 2016

Udaranje prilikom prolaska kroz špalir

Svjedok Državnog tužilaštva ispričao je kako su ga vojni policajci premlatili dok je prolazio kroz špalir ispred Osnovne škole u Donjoj Mahali na području Orašja.
29 Mart 2016

Sto sa opremom za udaranje

Na suđenju za zločine počinjene na području Orašja, svjedoci Tužilaštva su ispričali da ih je u školi u Donjoj Mahali u više navrata tukao optuženi Mato Baotić.

22 Mart 2016

Premlaćeni lancem za pse

Svjedoci Državnog tužilaštva izjavili su da ih je lancem za pse pretukao Mato Baotić, optužen za zločine počinjene na području Orašja.

8 Mart 2016

Svjedočila da su je silovali Vincetić i Baotić

Na suđenju za zločine počinjene na području Orašja, svjedokinja Tužilaštva BiH potvrdila je da ju je optuženi Mato Baotić, zajedno sa Perom Vincetićem, silovao u maju 1992. godine.

23 Februar 2016

Svjedočenje iza zatvorenih vrata

Svjedokinja Tužilaštva BiH na suđenju Mati Baotiću za zločine počinjene u Orašju saslušana je iza zatvorenih vrata radi njene zaštite.

16 Februar 2016

Počelo suđenje Mati Baotiću

Čitanjem optužnice i izlaganjem uvodnih riječi počelo je suđenje Mati Baotiću za ratne zločine počinjene 1992. i 1993. godine na području Orašja.