Jezik / Language:
 

Predmet: Andabak i drugi

31 August 2016

Andabak i ostali: Tužilaštvo odustalo od polovine svjedoka

Na suđenju za zločine počinjene u Livnu, Tužilaštvo BiH je pročitalo iskaze dva svjedoka, koji su govorili o zlostavljanjima i ubistvima u školi.

13 Juli 2016

Andabak i drugi: Privođeni zbog sumnjivih radnji

Na suđenju za zločine počinjene u Livnu, svjedok Državnog tužilaštva izjavio je da su livanjski Srbi privođeni zbog “sumnjivih radnji” i naoružanja.

8 Juni 2016

Krivične prijave zbog oružane pobune u Livnu

Bivši tužilac iz Livna izjavio je da nema nikakvih saznanja o zatvaranju osoba srpske nacionalnosti u ovom gradu.

25 Maj 2016

Opomena tužiocu Sarajliću i advokatu Čiliću

Na suđenju za zločine počinjene u Livnu, svjedoci Tužilaštva BiH izjavili su da su pretresi stanova počeli s dolaskom Muhameda Ibrahimovića, koji je vodio istrage i saslušanja osoba koje su privođene u školu “Ivan Goran Kovačić”.

18 Maj 2016

Maltretiranje i batinanje u školi “Ivan Goran Kovačić” u Livnu

Na suđenju Zdenku Andabaku, Muamiru Jašareviću i Seadu Velagiću, svjedok Tužilaštva BiH je rekao da su ga optuženi fizički maltretirali prilikom zatočeništva u Osnovnoj školi “Ivan Goran Kovačić” u Livnu.

11 Maj 2016

Kod Srba u Livnu naoružanja za tri brigade

Na suđenju za zločine počinjene u Livnu, svjedoci Državnog tužilaštva su rekli da su kod osoba srpske nacionalnosti pronađene veće količine naoružanja, te da su ih zbog toga privodili.

27 April 2016

Sakrivanje pritvorenih od Crvenog krsta

Na suđenju za zločine počinjene u Livnu, svjedok Državnog tužilaštva je kazao da je sakrio grupu zatočenika iz škole “Ivan Goran Kovačić” za vrijeme posjete Crvenog krsta.

13 April 2016

Vojna policija privodila u školu u Livnu

U nastavku suđenja za zločine počinjene na području Livna, svjedok Tužilaštva BiH izjavio je da je Vojna policija Hrvatskog vijeća obrane (HVO) privodila osobe srpske nacionalnosti, za koje su postojali spiskovi o posjedovanju naoružanja.

30 Mart 2016

Pritvaranje zbog navođenja granata

Svjedoci Tužilaštva BiH su potvrdili da je optuženi Zdenko Andabak bio zapovjednik Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO), ali se ne mogu sjetiti kada je otišao sa ove dužnosti.

16 Mart 2016

Ibrahimović iznad zapovjedništva Vojne policije

Svjedok Tužilaštva BiH je kazao da je u školi “Ivan Goran Kovačić” u Livnu bilo zatvoreno oko 100 osoba srpske nacionalnosti, nad kojima je nadzor imao Muhamed Ibrahimović.

9 Mart 2016

Svjedok suočen s razlikama u izjavama

Bivši pripadnik Vojne policije u Livnu kazao je da mu je Zdenko Andabak bio zapovjednik, a za drugooptuženog Muamira Jašarevića je rekao da je bio u zapovjedništvu ali nije precizirao čega.
2 Mart 2016

Morali pitati Andabaka

Svjedok Državnog tužilaštva je rekao kako ima saznanja da osobe privođene u osnovnu školu “Ivan Goran Kovačić” u Livnu nisu bile civili, nego “pripadnici nekih ilegalnih srpskih postrojbi”.

24 Februar 2016

Polomljena rebra u školi u Livnu

Na suđenju za zločin počinjen u Livnu, svjedok Tužilaštva BiH ispričao je kako je premlaćen dok je bio zatvoren u Osnovnoj školi “Ivan Goran Kovačić”.

17 Februar 2016

Babo ih mučio strujom

Svjedok Tužilaštva BiH je identifikovao optuženog Muamira Jašarevića zvanog Babo kao osobu koja ga je u školi u Livnu mučila strujom.

10 Februar 2016

Odveo ga Andabak

Svjedok Državnog tužilaštva izjavio je da ga je Zdenko Andabak odveo iz kuće u školu u Livnu, gdje je bio zatvoren.