Jezik / Language:
 

Predmet: Aćimović Srećko

24 August 2016

Aćimović: Telegram sa uputama za strijeljanje

U nastavku suđenja za zločine počinjene na području Srebrenice, svjedok Tužilaštva izjavio je da je optuženi Srećko Aćimović odbio poslati vojnike koji su trebali strijeljati Srebreničane u julu 1995. godine.

13 Juli 2016

Aćimović: Bez saznanja o ubijenim zarobljenicima

U nastavku suđenja za genocid počinjen u Srebrenici, svjedok Tužilaštva BiH ispričao je kako su zarobljenici odvezeni u školu u zvorničkom mjestu Ročevići, navodeći da se ne sjeća da je optuženi Srećko Aćimović bio na tom mjestu.

6 Juli 2016

Čitanje iskaza svjedoka zatvoreno za javnost

Na suđenju Srećku Aćimoviću za genocid počinjen u Srebrenici, Tužilaštvo BiH je pročitalo iskaz preminulog svjedoka bez prisustva javnosti.

27 Juni 2016

Svjedok nije vidio Aćimovića u Ročeviću

U nastavku suđenja za genocid počinjen u Srebrenici, svjedok Tužilaštva BiH kazao je da nije vidio optuženog Srećka Aćimovića u školi u Ročeviću kada su dovedeni zarobljenici.

1 Juni 2016

Zarobljenici u Roćeviću

Na suđenju Srećku Aćimoviću za genocid počinjen u Srebrenici, svjedoci Tužilaštva su pričali o dovođenju zarobljenih Srebreničana u dvoranu škole u Roćeviću.

11 Maj 2016

Dovedeni u Zvornik i pogubljeni

Svjedok Tužilaštva BiH je kazao kako je čuo da su zarobljenici iz Srebrenice dovedeni na područje Zvornika i pogubljeni.

27 April 2016

“Sredili smo tvoje Srebreničane”

Na suđenju Srećku Aćimoviću za genocid počinjen u Srebrenici, svjedok Tužilaštva BiH govorio je o obezbjeđenju sale u osnovnoj školi u Pilici (općina Zvornik) u kojoj su bili zatočeni zarobljeni Srebreničani.

6 April 2016

Pobjegao iz Roćevića da ne bi učestvovao u strijeljanju

Na suđenju za genocid počinjen u Srebrenici u julu 1995. godine, svjedok Državnog tužilaštva potvrdio je da je pobjegao iz sela Roćevići (općina Zvornik), jer nije želio učestvovati u strijeljanju.

30 Mart 2016

Srebreničani u Roćeviću

Na suđenju za genocid počinjen u Srebrenici, svjedok Tužilaštva BiH je ispričao da je bio pratnja u autobusu kojim su muškarci bošnjačke nacionalnosti prevezeni do zvorničkog sela Roćević, a zatim do Pilice.

23 Mart 2016

Škola u Roćeviću puna ljudi

Na suđenju Srećku Aćimoviću, optuženom za genocid u Srebrenici, prvi svjedok Tužilaštva BiH je izjavio da je 14. jula 1995. godine bio ispred škole u Roćeviću (općina Zvornik) i da je čuo da je škola puna civila.

24 Februar 2016

Aćimović – heroj ili zločinac

Čitanjem optužnice i uvodnim riječima Tužiteljstva i Obrane pred Sudom BiH počelo je suđenje Srećku Aćimoviću, optuženom za genocid zbog pomaganja u strijeljanju 1.040 Bošnjaka zatočenih nakon pada Srebrenice.
31 Decembar 2015

Potvrđena optužnica protiv Srećka Aćimovića

Sud BiH potvrdio je optužnicu protiv Srećka Aćimovića, bivšeg komandanta Drugog bataljona Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), za genocid počinjen u Srebrenici.

15 Decembar 2015

Srećko Aćimović optužen za genocid u Srebrenici

Državno tužilaštvo je protiv Srećka Aćimovića, bivšeg komandanta Drugog bataljona Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), podiglo optužnicu za genocid u Srebrenici.

2 Decembar 2015

Određen pritvor Srećku Aćimoviću

Sud BiH odredio je jednomjesečni pritvor Srećku Aćimoviću, koji je uhapšen prije tri dana zbog sumnje da je učestvovao u genocidu počinjenom u Srebrenici u julu 1995. godine.