Jezik / Language:
 

Predmet: Čoloman Jasmin

23 Maj 2016

Presuda Čolomanu 10. juna

Pred Apelacionim vijećem Suda BiH završen je dokazni postupak na suđenju Jasminu Čolomanu za ratni zločin počinjen u Vitezu. Iznošenje završnih riječi zakazano je za 6. juni, a konačna presuda bit će izrečena četiri dana kasnije.

8 April 2016

Čoloman nije došao na ročište

Planirani početak obnovljenog suđenja za zločine počinjene u Vitezu odgođeno je zbog nedolaska optuženog Jasmina Čolomana.

21 Januar 2016

Tužilaštvo traži ukidanje presude za zločin u Vitezu

Tužilaštvo BiH zatražilo je ukidanje prvostepene presude kojom je Jasmin Čoloman oslobođen optužbi za zločin počinjen 1993. nad hrvatskim stanovništvom na području Viteza.

6 Juli 2015

Jasmin Čoloman oslobođen optužbi

Sud BiH oslobodio je Jasmina Čolomana optužbi za zločin počinjen 1993. nad Hrvatima na području Viteza.

3 Juli 2015

Analiza Čoloman: Ubistva hrvatskih zatočenika

Nakon osam mjeseci suđenja za ubistva i ranjavanje civila u mjestu Počulica kod Viteza, Sud BiH će 6. jula izreći presudu Jasminu Čolomanu, bivšem pripadniku Diverzantskog voda Sedme muslimanske brigade Armije BiH (ABiH).

10 Juni 2015

Presuda Jasminu Čolomanu u julu

Tužilaštvo BiH je zatražilo od Državnog suda da Jasmina Čolomana osudi za ubistva i ranjavanje civila u mjestu Počulice kod Viteza, dok je Odbrana tražila oslobađajuću presudu.

27 Maj 2015

Optuženi bio na ratištu

Svjedočenjem optuženog Jasmina Čolomana i ulaganjem materijalnih dokaza Odbrane, završen je dokazni postupak na suđenju za zločin počinjen u Vitezu.

7 Maj 2015

Alibi za optuženog

Prvi svjedok Odbrane Jasmina Čolomana, optuženog za zločin počinjen u Vitezu, pokušao je dati alibi optuženom, tvrdeći da su bili zajedno u aprilu 1993. u mjestu Krčevine, te da je “nešto uradio, ja bih znao”.

23 April 2015

Dva rastrojena i agresivna vojnika

Na suđenju za zločin počinjen na području Viteza, svjedok Tužilaštva BiH identifikovao je optuženog Jasmina Čolomana kao jednu od dvije osobe koje su ga natjerale da ih odveze do doma u kojem su bili zatočeni Hrvati.

14 Novembar 2014

Dokazi o ratnom putu Čolomana

Na suđenju Jasminu Čolomanu, optuženom za zločin počinjen na području Viteza, Tužilaštvo BiH uložilo je materijalne dokaze kojima dokazuje pripadnost optuženog Armiji BiH (ABiH).

7 Novembar 2014

Pucnjava u Domu

Na suđenju za zločine počinjene na području Viteza, Tužilaštvo BiH pročitalo je iskaz preminulog svjedoka koji je rekao da je bio u Domu u Počulicama kada je pucano na zatvorenike.

3 Novembar 2014

Ukinut pritvor Jasminu Čolomanu

Državni sud ukinuo je pritvor bivšem pripadniku Armije BiH (ABiH) Jasminu Čolomanu, kojem se sudi za zločine nad civilima počinjene u Vitezu, te mu odredio mjere zabrane.

31 Oktobar 2014

Ranjavanje kroz zatvorena vrata

Na suđenju Jasminu Čolomanu, optuženom za ubistva civila na području Viteza, svjedokinje Tužilaštva BiH su ispričale kako su prilikom pucnjave ranjene u Domu u Počulicama. 

24 Oktobar 2014

Ranjavanja i ubistva u Omladinskom domu

Svjedok Državnog tužilaštva na suđenju Jasminu Čolomanu kazao je kako je čuo od komšije da je došlo do ranjavanja i ubistva zatvorenika u Omladinskom domu Prnjavor.

17 Oktobar 2014

Bez saznanja o zločinu u Počulicama

Svjedok Državnog tužilaštva na suđenju Jasminu Čolomanu kazao je da je 1993. godine čuo da je došlo do stradanja Hrvata u mjestu Počulice kraj Zenice, ali da o tome nema konkretnih saznanja.