Jezik / Language:
 

Predmet: Čavalić Esad i Derviš

19 Septembar 2014

Čavalići osuđeni za zločine u Derventi

Okružni sud u Doboju osudio je bivše pripadnike Hrvatskog vijeća obrane (HVO) – Esada Čavalića na pet, a Derviša Čavalića na pet i po godina zatvora zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva na području Dervente počinjenog 1992. godine.

16 Septembar 2014

U petak presuda Čavalićima

Okružni sud Doboj izreći će u petak, 19. septembra, presudu braći Esadu i Dervišu Čavalić za zločine počinjene nad srpskim civilima u Derventi.

22 April 2014

Obnovljeno suđenje Čavalićima

Saslušanjem šest svjedoka Tužilaštva, pred Okružnim sudom u Doboju počelo je obnovljeno suđenje bivšim pripadnicima Hrvatskog vijeća obrane (HVO), braći Dervišu i Esadu Čavaliću, za zločine nad srpskim civilima počinjene u Derventi.

11 April 2014

Novo suđenje Čavalićima 22. aprila

Obnovljeno suđenje Dervišu i Esadu Čavaliću za zločine počinjene u Derventi počet će 22. aprila pred Okružnim sudom u Doboju, odlučeno je na statusnoj konferenciji.

31 Maj 2013

Braća Čavalić osuđena za zločine u Derventi

Okružni sud Doboj je za ratni zločin nad srpskim civilima u Derventi osudio bivše pripadnike Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Derviša Čavalića, na pet i po, i Esada Čavalića, na pet godina zatvora.

21 Maj 2013

Presuda braći Čavalić 31. maja

Okružni sud Doboj izreći će 31. maja presudu braći Esadu i Dervišu Čavaliću za ratne zločine počinjene nad srpskim civilima u Derventi.

5 April 2013

Prelomi rebara

U nastavku suđenja braći Esadu i Dervišu Čavaliću za zločine u Derventi, sudski vještak Ljubomir Curkić je rekao da su prelomi rebara pronađeni na posmrtnim ostacima Blagoja Đuraša, koji je ubijen 1992. godine, mogli nastati prije ili poslije smrti.

2 April 2013

Zatočenika udarali čizmama

U nastavku suđenja braći Esadu i Dervišu Čavaliću za zločine nad srpskim civilima u Derventi, sudski vještak iznio je nalaz o povredama Blagoja Đuraša koji je u aprilu 1992. godine ubijen u Domu Jugoslovenske narodne armije (JNA) u tom gradu.

19 Juni 2012

Lokalno pravosuđe – Doboj: Suđenje Čavalićima u oktobru

Pred Okružnim sudom u Doboju 1. oktobra počet će suđenje braći Esadu i Dervišu Čavaliću, bivšim pripadnicima Hrvatskog vijeća obrane (HVO), koji su optuženi za ratni zločin protiv civilnog stanovništva srpske nacionalnosti na području Dervente.
20 April 2012

Lokalno pravosuđe – Doboj: Braća Čavalić negirali krivicu

Braća Esad i Derviš Čavalić, bivši pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO), pred Okružnim sudom u Doboju su negirali krivicu za ratne zločine počinjene nad civilnim stanovništvom srpske nacionalnosti u Derventi.