Jezik / Language:
 
Lica: Zubak Dražen
10 Februar 2015

Odbrana Srećka Hercega traži oslobađanje

Odbrana Srećka Hercega zatražila je da se optuženi oslobodi krivce za zločine počinjene nad srpskim civilima u Dretelju kod Čapljine.

19 Septembar 2014

Samo jasno odbijanje svjedočenja povlači kaznu

Zakonom je propisano da samo svjedoci koji eksplicitno odbiju da svjedoče, mogu biti kažnjeni novčanom ili zatvorskom kaznom, dok oni svjedoci koji se pojave u sudnici ali izbjegavaju da daju odgovore, ne mogu biti sankcionisani.

30 Januar 2014

Andrunu smanjena kazna za četiri godine

Sud BiH smanjio je kaznu Nikoli Andrunu sa 18 na 14 godina zatvora zbog zločina počinjenih u logoru Gabela (opština Čapljina) nakon što je primijenjen Krivični zakon bivše Jugoslavije.

24 Januar 2014

Presuda Andrunu 30. januara

Tužilaštvo BiH predložilo je da se Nikola Andrun, kojem je zbog pogrešne primjene zakona ponovljeno suđenje, osudi na kaznu zatvora ne manju od 18 godina, dok je Odbrana zatražila oslobađanje. 

16 Decembar 2013

Zatražen pritvor za Nikolu Andruna

Tužilaštvo BiH zatražilo je određivanje pritvora Nikoli Andrunu, koji je pušten sa izdržavanja kazne nakon što mu je ukinuta presuda za zločin protiv civilnog stanovništva počinjen 1993. u Čapljini.

26 Novembar 2013

HOS se borio za jedinstvenu BiH

Prvi svjedok Odbrane Srećka Hercega, optuženog za zločine počinjene u Dretelju, rekao je da je optuženi bio zapovjednik Centra za obuku Hrvatskih obrambenih snaga (HOS) u selu Hardomilje pored Ljubuškog.

26 Novembar 2013

Ročište Andrunu odgođeno zbog promjene branioca

Ročište na kojem se trebao razmatrati prijedlog pritvora za Nikolu Andruna, koji je zbog pogrešne primjene zakona pušten sa odsluženja zatvorske kazne za ratni zločin, odgođeno je zbog promjene branioca.

30 Novembar 2009

Bundalo i ostali: Nedokaziva optužnica

Odbrana Ratka Bundala počela iznošenje završne riječi na suđenju za zločin počinjen u Kalinoviku, istaknuvši da Tužilaštvo BiH nije dokazalo optužnicu.