Jezik / Language:
 
Lica: Tomić Duško
29 Mart 2012

Gazdić: Optuženi kao nada i nevolja

Zaštićena svjedokinja Tužilaštva BiH prisjetila se kako je optuženi Jasko Gazdić odveo jednu žensku osobu u sobu u stanu u Foči, u koji su zajedno dovedene u ljeto 1992. godine.
29 Mart 2012

Baričanin: Iznesene žalbe na presudu

Iznoseći žalbe na prvostepenu presudu kojom je Saša Baričanin osuđen na 18 godina zatvora, Tužilaštvo BiH je zatražilo od Apelacionog vijeća Suda BiH da optuženom izrekne dugotrajnu kaznu zatvora, dok je Odbrana tražila da se prvostepena presuda ukine.
29 Februar 2012

Kos i ostali: Krivično djelo na Branjevu

U nastavku suđenja četvorici optuženih za genocid, vještak Odbrane je kazao kako su pripadnici Desetog diverzantskog odreda Vojske Republike Srpske (VRS) pozvani da pomognu u izvršenju zadatka 16. jula 1995. godine, ali da im tada nije bilo poznato kakav ih zadatak očekuje.
23 Februar 2012

Kličković i ostali: Žalba na prvostepenu presudu

Tužilaštvo BiH je iznijelo žalbu na prvostepenu presudu Suda BiH, kojom su Gojko Kličković, Mladen Drljača i Jovan Ostojić oslobođeni krivice za ratni zločin nad nesrpskim stanovništvom u Bosanskoj Krupi tokom 1992. godine.
17 Februar 2012

Kos i ostali: Odgođeno suđenje

Zbog nedolaska branilaca prvooptuženog Franca Kosa, odgođen je nastavak suđenja optuženima za genocid u Srebrenici.
18 Januar 2012

Kos i ostali: Bez genocidne namjere

Na suđenju za genocid u Srebrenici, Odbrana drugooptuženog Stanka Kojića uvrstila je materijalne dokaze koji se uglavnom odnose na aktivnosti pripadnika Armije BiH (ABiH) u Srebrenici 1995. godine.
10 Januar 2012

Macić: Sporazum o priznanju krivice

Državno tužilaštvo i Odbrana optuženog Miralema Macića dostavili su Sudu BiH sporazum o priznanju krivice za zločine počinjene u mjestu Bradina, u blizini Konjica, ali je zbog izostavljanja jedne tačke sporazum vraćen na dopunu.
20 Oktobar 2011

Macić: Početak suđenja

Čitanjem optužnice i uvodnim riječima pred Sudom BiH počelo je suđenje Miralemu Maciću za zločine počinjene u Konjicu 1992. godine.
9 Septembar 2011

Navikavanje na zaštićene svjedoke

Svjedoci koji dobiju zaštitne mjere na suđenjima za ratne zločine tvrde da im često biva otkriven identitet, zbog čega žive u strahu jer su izloženi prijetnjama i pritiscima.
3 August 2011

Zaštita prava zatvorenika

Novoosnovano udruženje “Pomoć u zaštiti prava zatvorenika” u BiH namjerava vršiti nadzor poštivanja ljudskih prava u bosanskohercegovačkim zatvorima.
17 Juni 2011

Zatraženo produženje pritvora za Miralema Macića

Tužilaštvo BiH zatražilo je da se produži pritvor Miralemu Maciću, osumnjičenom za zločin počinjen u Konjicu, čemu se Odbrana nije protivila.
25 Maj 2011

Anić: Presuda 31. maja

Državni sud prihvatio je sporazum o priznanju krivice koji je Miroslav Anić potpisao s Tužilaštvom BiH, te zakazao izricanje presude za utorak, 31. maj.
16 Februar 2011

“Pronađen” pasoš Berka Zečevića

Prebacivanje Berka Zečevića u Haški tribunal ipak će uslijediti sutra, kao što je bilo i planirano, pošto je “pronađen pasoš”, izjavio je za BIRN – Justice Report njegov branilac Duško Tomić.
16 Februar 2011

Izručenje Berka Zečevića “stopirano do daljnjeg”

Iako Tužilaštvo BiH tvrdi da je izdat nalog za prebacivanje Berka Zečevića u Haag, njegov branilac Duško Tomić za BIRN – Justice Report kaže da je taj postupak “stopiran do daljnjeg”.

30 Decembar 2010

Više od 300 godina zatvora

Odjel za ratne zločine Suda BiH je u šestoj godini rada osudio 15 osoba na ukupno 156 godina zatvora, a oslobodio sedam, dok u Državnom tužilaštvu tvrde da vode istragu protiv još 1.000 osumnjičenih za ratne zločine.