Jezik / Language:
 
Lica: Tomić Duško
15 Maj 2013

Ulaganje materijalnih dokaza

U nastavku suđenja za zločine počinjene na Grbavici, Tužilaštvo BiH je uložilo materijalne dokaze kojima želi da dokaže da je Zoran Dragičević zvani Krompir bio pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), te da je bio u grupi ljudi koje je policija u ljeto 1992. godine tražila zbog kaznenih djela počinjenih na Grbavici.

15 April 2013

Presuda Kličkoviću i Drljači 29. aprila

Iznoseći završnu riječ, Odbrane Gojka Kličkovića i Mladena Drljače zatražile su od Apelacionog vijeća Suda BiH da optužene oslobodi krivice za zločine u Bosanskoj Krupi. Izricanje presude zakazano je za 29. april.

12 April 2013

U stanu kod optuženog

U nastavku suđenja za zločin u Sarajevu, svjedokinja Tužilaštva izjavila je da ju je optuženi Zoran Dragičević zvani Krompir odveo u svoj stan, gdje su “imali odnos”, te da “nije bio nasilan”.

13 Mart 2013

Otkup glave

U nastavku suđenja za zločine u Sarajevu, svjedokinja Tužilaštva BiH je ispričala kako je optuženi Zoran Dragičević zvani Krompir zajedno sa Veselinom Vlahovićem Batkom i još jednim vojnikom njenog muža i nju odveo na Trebević, gdje su ih natjerali da im daju novac “kako bi otkupili glavu”.

21 Februar 2013

Suđenje Dragičeviću počinje 27. februara

Suđenje Zoranu Dragičeviću za zločine počinjene 1992. godine na Grbavici, Vracama i Kovačićima počet će 27. februara, čitanjem optužnice i uvodnim riječima Državnog tužilaštva, dogovoreno je na statusnoj konferenciji pred Sudom BiH.
24 Januar 2013

Silos: Ubistva i maltretiranja na kopanju rovova

Na suđenju za zločine počinjene na području općine Hadžići, svjedok Slavoljub Krivić je izjavio da su zatočenici vođeni da obavljaju radove, gdje su se dešavala ubistva, ranjavanja i maltretiranja.
28 Decembar 2012

Zatraženo produženje pritvora za Zorana Dragičevića

Tužilaštvo BiH zatražilo je produženje pritvora za Zorana Dragičevića, optuženog za zločine počinjene u sarajevskim naseljima Grbavica, Kovačići i Vraca, dok je njegov branilac tražio puštanje na slobodu.
9 Novembar 2012

Silos: Civil ili ratni zarobljenik

U nastavku suđenja za zločine počinjene u opštini Hadžići, svjedok Dragan Regoja je rekao da je prije zatvaranja u “Silos” nabavio pušku kako bi zaštitio porodicu i imovinu.
4 Oktobar 2012

Gazdić: Silovanja bez optuženog

Odbrana Jaska Gazdića je u završnoj riječi navela kako optuženi nije počinio zločine na području općine Foča. Izricanje presude zakazano je za 31. oktobar.
7 Septembar 2012

Silos: Razgovor s najopasnijima

Na suđenju za zločine počinjene na području Hadžića, bivši operativac Službe državne bezbjednosti (SJB) ispričao je kako je u junu 1992. godine posjećivao “Silos” i razgovarao sa zatvorenicima.
23 August 2012

Gazdić: Bez saznanja o optuženom

Na suđenju za zločine počinjene u Foči, svjedokinja Odbrane je kazala kako je nikada niko tokom davanja iskaza nije pitao ništa o optuženom Jasku Gazdiću.
26 Juni 2012

Kličković i ostali: Početak obnovljenog suđenja 3. jula

Obnovljeno suđenje Gojku Kličkoviću i Mladenu Drljači za zločine u Bosanskoj Krupi počet će 3. jula ove godine.
25 Maj 2012

Đelilović i ostali: Mijenjanje iskaza

U nastavku suđenja osmorici optuženih za zločin u “Silosu” 1992. godine, svjedok Tužilaštva BiH je tokom unakrsnog ispitivanja izmijenio dijelove svojih ranijih iskaza i pojasnio određene navode.
18 April 2012

Kos i ostali: Košmari Stanka Kojića

Na suđenju za genocid u Srebrenici, optuženi Stanko Kojić kazao je da je načelnika Državne bezbjednosti Republike Srbije obavijestio o ubistvima na Vojnoj ekonomiji Branjevo u julu 1995. godine.
11 April 2012

Kos i ostali: Istina o Srebrenici

Na suđenju četvorici optuženih za genocid u Srebrenici, Odbrana Franca Kosa prezentovala je materijalne dokaze koji se odnose na funkcionisanje Desetog diverzantskog odreda Vojske Republike Srpske (VRS), te sakrivanje podataka o dešavanjima u Srebrenici 1995. godine.