Jezik / Language:
 
Lica: Tomić Duško
14 April 2016

Batine, maltretiranja i silovanja u Musali

Na suđenju za zločine počinjene na području Konjica, prvi svjedok Tužilaštva potvrdio je da ga je optuženi Edhem Žilić udarao, te psihički i fizički maltretirao dok je bio u zatočeničkom objektu Musala u Konjicu.

12 Februar 2015

Zatraženo produženje pritvora optuženima za zločin u Zvorniku

Tužilaštvo BiH zatražilo je produženje pritvora devetorici optuženih za učešće u masakru počinjenom u zvorničkom selu Lokanj, čemu su se Odbrane usprotivile te zatražile od Suda da optuženima odredi mjere zabrane.

30 Oktobar 2014

Interpol raspisao potjernicu za Đukićem

Interpol je raspisao potjernicu za Novakom Đukićem radi služenja zatvorske kazne za zločin počinjen na tuzlanskoj Kapiji.

9 Oktobar 2014

Moguća međunarodna potjernica za Đukićem

U pripremi je međunarodna potjernica za Novakom Đukićem, osuđenim za zločine počinjene na Tuzlanskoj kapiji, saopćio je Sud BiH.

4 Septembar 2014

Sud čeka Đukića do 22. septembra

Novak Đukić nije bio prisutan na rekonstrukciji zločina počinjenog na Tuzlanskoj kapiji 1995. godine, koju je njegova Odbrana organizirala u Srbiji.

22 August 2014

Odgođeno suđenje Ibri Maciću

Nastavak suđenja Ibri Maciću za zločine u Konjicu odgođen je nakon što na ročište nije pristupio pravni savjetnik svjedoka Edhema Žilića.

21 Februar 2014

Tomić napustio odbranu Đukića zbog “pravnog nasilja”

Odbrana Novaka Đukića, koji je pušten sa izdržavanja zatvorske kazne zbog pogrešne primjene zakona, zatražila je izuzeće Sudskog vijeća i predsjednice Suda BiH, zbog čega je odgođeno iznošenje žalbi.

6 Februar 2014

Istinito ili lažno optuživanje Brkana

Tužilaštvo BiH je u žalbi na oslobađajuću presudu Osmanu Brkanu istaklo da je Sudsko vijeće pogrešno zaključilo kada nije povjerovalo svjedoku koji ga je optužio za učešće u ubistvu četiri starice u Blacama kod Konjica počinjenom 13. juna 1992. godine. Odbrana je zatražila potvrđivanje prvostepene presude.

24 Januar 2014

Đukić će biti pušten na slobodu

Ustavni sud BiH je, zbog pogrešne primjene zakona, usvojio apelaciju Novaka Đukića, koji je osuđen na 25 godina zbog zločina počinjenog na tuzlanskoj Kapiji.

29 Novembar 2013

Presuda Brkanu 6. decembra

Tužilaštvo BiH je zatražilo da Državni sud osudi Osmana Brkana za ubistvo četiri starice u selu Blace (opština Konjic), dok je Odbrana istaknula kako je jedino pravedno oslobađajuća presuda.

30 Oktobar 2013

Fatalni zagrljaj s Batkom

Odbrana Zorana Dragičevića je u završnoj riječi navela da nije dokazana odgovornost optuženog za silovanje i premlaćivanje. Izricanje presude je zakazano za 22. novembar.

9 Oktobar 2013

Završen dokazni postupak

Ulaganjem materijalnih dokaza Odbrane Zorana Dragičevića, optuženog za zločin u Sarajevu, okončan je dokazni postupak, a završne riječi bit će iznijete 23. oktobra.

4 Septembar 2013

Svjedok tvrdi da optuženi nije silovao

U nastavku suđenja za zločine u Sarajevu, pročitan je iskaz svjedoka Odbrane koji je rekao da je optuženi Zoran Dragičević pomagao na Grbavici jednoj ženi i njenom sinu, te da je laž da je silovao.

4 Juli 2013

Počelo suđenje Brkanu i Maciću

Suđenje Osmanu Brkanu i Ibri Maciću, bivšim pripadnicima Armije BiH (ABiH) optuženim za zločin nad civilima počinjen na području Konjica, počelo je čitanjem optužnice i uvodnim riječima.

29 Maj 2013

Mandića i Plavšić za svjedoke

Na statusnoj konferenciji za zločine počinjene u Sarajevu, Odbrana Zorana Dragičevića zvanog Krompir najavila je da će optuženi svjedočiti u svoju korist, a da su među planiranim svjedocima Biljana Plavšić i Momčilo Mandić, nekadašnji visoki funkcioneri Republike Srpske (RS).