Jezik / Language:
 
Lica: Subotić Vehid
21 April 2015

Iznesene žalbe na presudu Subotiću

U žalbama na presudu kojom je Vehid Subotić osuđen na 14 godina zatvora za zločine počinjene u selu Dusina (općina Zenica), Državno tužilaštvo zatražilo je veću kaznu, a Odbrana da Subotić bude oslobođen.
7 Novembar 2014

Vehid Subotić osuđen na 14 godina

Sud BiH osudio je Vehida Subotića zvanog Geler, bivšeg pripadnika Armije BiH, na 14 godina zatvora zbog zločina počinjenih nad civilima na području općine Zenica.
6 Novembar 2014

Vehid Subotić: Ubistva u Dusini

Nakon 14 mjeseci suđenja, Sud BiH će u petak, 7. novembra, izreći presudu Vehidu Subotiću, optuženom za ubistva počinjena u selu Dusina, nedaleko od Zenice.

24 Oktobar 2014

Presuda Vehidu Subotiću 7. novembra

Tužilaštvo BiH zatražilo je osuđujuću, a Odbrana oslobađajuću presudu za Vehida Subotića, optuženog za učešće u ubistvu civila u selu Dusina kod Zenice. Izricanje presude zakazano je za 7. novembar. 

7 Oktobar 2014

Završen dokazni postupak

Na suđenju Vehidu Subotiću za zločine počinjene na području Zenice, nakon saslušanja dvojice dodatnih svjedoka Tužilaštva BiH, završen je dokazni postupak. Završne riječi bit će iznesene 24. oktobra.

19 Septembar 2014

Nakon obilaska terena dodatni dokazi Tužilaštva

U nastavku suđenja Vehidu Subotiću za zločin počinjen u selu Dusina (Zenica), prezentovan je videosnimak obilaska lica mjesta, nakon čega je Tužilaštvo BiH predložilo dva dodatna svjedoka.

29 August 2014

Ubijeni u sukobu ili strijeljani

U nastavku suđenja za zločin počinjen u Zenici, svjedok Odbrane je kazao kako je čuo da su neka lica u selu Dusina pobijena, ali da ne zna je li se to desilo tokom sukoba ili su strijeljani.

22 August 2014

Suđenje Subotiću pri kraju

Suđenje Vehidu Subotiću, optuženom za zločine u Dusini (općina Zenica), odgođeno je za naredni petak, 29. august, kada će iskaz dati posljednji svjedok Odbrane.

11 Juli 2014

Optuženi nije bio u Dusini

Svjedočeći u svoju korist, optuženi Vehid Subotić izjavio je da za vrijeme napada na Dusinu (općina Zenica) u januaru 1993. nije bio u tom selu, već u zaseoku Brdo.  

4 Juli 2014

Na bolovanju u vrijeme napada

Na suđenju Vehidu Subotiću za zločine počinjene na području Zenice, svjedok Odbrane je izjavio da je optuženi u vrijeme napada na selo Dusina bio na bolovanju.

13 Juni 2014

Razdvajanje u akciji na Dusinu

U nastavku suđenja za zločin počinjen u Zenici, svjedok Odbrane je kazao kako je vidio optuženog Vehida Subotića kada su u januaru 1993. krenuli u akciju, ali da ga u blizini sela Dusina više nije vidio.

6 Juni 2014

U razgovoru sa komandirom

U nastavku suđenja za zločin počinjen u Zenici, svjedok Odbrane je kazao kako optuženi kojem se na teret stavlja da je naredio ubistva muškaraca nije bio u selu Dusina u januaru 1993. godine.

30 Maj 2014

Očevidac ubistava u Dusini

Na suđenju za zločin počinjen na području Zenice, pročitan je iskaz svjedoka Ivice Kegelja, koji je kazao kako je bio u grupi vojnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) koji su pred njegovim očima ubijeni, i da je to ubistvo naredila osoba pod nadimkom Geler.

16 Maj 2014

Svjedok nije mogo doći zbog poplava

Na suđenju Vehidu Subotiću za zločine počinjene na području Zenice, odgođeno je saslušanje svjedoka Odbrane koji nije mogao doći zbog neprohodnosti puteva uzrokovane poplavama.

11 April 2014

Ranjen i mlad

Na suđenju Vehidu Subotiću za zločine počinjene na području Zenice, svjedok Odbrane je izjavio da nije vidio optuženog 26. januara 1993. godine, kada je bio napad na selo Dusina, te da nije mogao imati komandnu odgovornost.