Jezik / Language:
 
Lica: Nikolić Momir
13 Oktobar 2015

Nikolić već godinu na prijevremenoj slobodi

Haški tribunal saopštio je da je bivšem oficiru Vojske Republike Srpske (VRS) Momiru Nikoliću u ljeto prošle godine odobreno prijevremeno puštanje na slobodu iako nije odslužio dvije trećine kazne od 20 godina zatvora za zločine u Srebrenici.

9 Septembar 2015

Različiti iskazi Momira Nikolića

Iskazom bivšeg istražitelja Brucea Bursika, Odbrana Ratka Mladića opovrgavala je iskaz svjedoka Optužbe Momira Nikolića da mu je poslije pada Srebrenice optuženi gestom najavio da će zarobljeni Bošnjaci biti pobijeni.

7 April 2015

Osporavanje svjedočenja Momira Nikolića

Odbrana Ratka Mladića je svjedočenjem bivšeg policajca Slavoljuba Mlađenovića opovrgavala iskaz ključnog svjedoka Haškog tužilaštva Momira Nikolića da je optuženi Mladić nakon pada Srebrenice gestom najavio da će muslimanski zarobljenici biti ubijeni.

2 April 2015

Mladićev govor zarobljenim Srebreničanima

Bivši pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS) Pero Andrić je na suđenju Ratku Mladiću negirao da je optuženi u julu 1995. godine gestom najavio da će svi zarobljeni Muslimani iz Srebrenice biti pobijeni.

9 Februar 2015

Petrović negira tvrdnje Momira Nikolića

Svjedočeći u odbranu Ratka Mladića, bivši vojni policajac Mile Petrović je negirao da je poslije pada Srebrenice, u julu 1995. godine, ubio šestoricu Muslimana koji su se predali, za šta ga je pred sudom u Haagu ranije optužio njegov tadašnji pretpostavljeni, Momir Nikolić.

6 Januar 2015

Produžen pritvor petorici osumnjičenih za Štrpce

Sud BiH produžio je pritvor petorici osumnjičenih za otmicu putnika iz voza u Štrpcima koji su kasnije ubijeni na području Višegrada.
8 Decembar 2014

Određen pritvor osumnjičenima za Štrpce

Sud BiH odredio je jednomjesečni pritvor desetorici osumnjičenih za otmicu putnika iz voza u Štrpcima, koji su kasnije ubijeni na području Višegrada.

17 Septembar 2014

Haško svjedočenje o genocidu u Srebrenici

Na suđenju Ostoji Stanišiću i Marku Miloševiću, optuženima za genocid počinjen u Srebrenici, Tužilaštvo BiH je uvrstilo u sudski spis haško svjedočenje osuđenog Momira Nikolića.
22 April 2014

Komanda o ubijanju Srebreničana

U nastavku suđenja Aleksandru Cvetkoviću za genocid počinjen u Srebrenici, pročitan je iskaz haškog osuđenika Miroslava Deronjića u kojem stoji da mu je tadašnji predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić rekao da srebreničke zarobljenike treba ubiti.

17 Januar 2014

Negiranje ubistava u Srebrenici

Bivši pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS) posvjedočio je na suđenju Radovanu Karadžiću da u julu 1995. godine, nakon pada Srebrenice, nije ubio šestoricu Bošnjaka koji su se predali, za šta ga je tokom svjedočenja optužio njegov tadašnji pretpostavljeni Momir Nikolić.

5 Novembar 2013

Popović bez saznanja o ubistvima Srebreničana

U nastavku suđenja Radovanu Karadžiću, bivši glavni bezbjednosni oficir Drinskog korpusa Vojske Republike Srpske (VRS) Vujadin Popović rekao je da u julu 1995. godine nije znao za plan ubistava Srebreničana. 

16 Septembar 2013

Dobrovoljci uzrokovali haos u Bratuncu

U nastavku suđenja za zločine počinjene na području Bratunca, svjedoci Tužilaštva BiH su izjavili kako su dobrovoljci bili “strah i trepet za oba naroda” i da im se niko nije smio suprotstaviti.

5 Juni 2013

Ko je vidio, a ko nije Mladićev gest

Unakrsno ispitujući Momira Nikolića, Odbrana Ratka Mladića sugerisala je da je Nikolić lagao kada je posvjedočio da mu je dva dana poslije pada Srebrenice optuženi odsječnim gestom rukom nagovijestio da će zarobljeni Muslimani biti pobijeni.

4 Juni 2013

Mladic Thanks Tribunal for Extending his Life

Ratko Mladic, who is on trial before the Hague Tribunal for genocide and other crimes in Bosnia and Herzegovina, thanks the Tribunal and medical staff of the Detention Unit for “saving his life” and “pulling him out of a grave”.

3 Juni 2013

Sudbina zarobljenih bila zapečaćena 13. jula

U nastavku svjedočenja na suđenju Ratku Mladiću, bivši oficir Vojske Republike Srpske (VRS) Momir Nikolić izjavio je da mu je Mladić, dva dana poslije pada Srebrenice, u julu 1995. godine, na pitanje o sudbini zarobljenih Muslimana, odgovorio rukom odsječnim gestom iz kojeg se moglo zaključiti da će oni biti pobijeni.