Jezik / Language:
 
Lica: Mitrović Petar
9 Mart 2015

U strahu od samoptuženja

Na suđenju Goranu Sariću, optuženom za genocid u Srebrenici, svjedok Petar Mitrović nije želio odgovarati na pitanja o dešavanjima u julu 1995. godine.
9 Februar 2015

Svjedok traži pravnog savjetnika

Suđenje Goranu Sariću, optuženom za genocid u Srebrenici, odgođeno je kako bi svjedoku Petru Mitroviću bio dodijeljen pravni savjetnik.

22 August 2014

Nove žalbe osuđenika za genocid

Ustavni sud BiH ponovo će odlučivati o apelacijama šestorice osuđenika za genocid u Srebrenici kojima je Sud BiH, primijenivši krivični zakon bivše Jugoslavije, izrekao po 20 godina zatvora.

13 Maj 2014

Smanjena kazna Petru Mitroviću

Apelaciono vijeće Suda BiH smanjilo je u obnovljenom postupku kaznu Petru Mitroviću sa 28 na 20 godina zatvora za pomaganje u genocidu u Srebrenici 1995. godine.

26 Mart 2014

Četiri mjeseca bez nove presude za Kravicu

Šestorici bivših osuđenika za genocid koji su zbog pogrešne primjene zakona pušteni na slobodu, ni nakon četiri mjeseca nije izrečena nova presuda.

22 Januar 2014

Maksimalna kazna nije opravdana

Odbrana Petra Mitrovića, koji je pušten sa izdržavanja kazne nakon što mu je ukinuta presuda za pomaganje u genocidu u Srebrenici, navela je kako ne bi bilo opravdano da se optuženi osudi na maksimalnu kaznu zatvora.

5 Decembar 2013

Odbijeni prijedlozi za pritvor

Apelaciono odjeljenje Suda BiH odbilo je prijedloge za određivanje pritvora devetorici koji su pušteni sa izdržavanja zatvorskih kazni za ratne zločine nakon što su im ukinute presude.  

26 Novembar 2013

Mitrovićev pritvor u pravnoj praznini

Državno tužilaštvo zatražilo je određivanje pritvora Petru Mitroviću, koji je sredinom mjeseca pušten na slobodu nakon što je ukinuta presuda kojom je, za pomaganje genocida u Srebrenici, osuđen na 28 godina zatvora, čemu se Odbrana usprotivila.

20 Novembar 2013

Zatražen pritvor za deset bivših osuđenika

Tužilaštvo BiH zatražilo je određivanje pritvora za deset bivših osuđenika za ratne zločine i genocid koji su odlukom Suda BiH pušteni da se brane sa slobode, a koji su osuđeni na kazne od 14 do 33 godine zatvora.

20 Novembar 2013

Zabrinute međunarodne institucije

Međunarodne institucije u BiH izrazile su zabrinutost zbog puštanja na slobodu deset osoba koje su bile osuđene za ratne zločine i genocid, na kazne od 14 do 33 godine zatvora, do pokretanja novog sudskog postupka.

19 Novembar 2013

Upitan način i opseg obnove suđenja

Branioci osuđenih za pomaganje genocida u Srebrenici, puštenih na slobodu nakon što su presude protiv njih poništene zbog pogrešne primjene zakona, još uvijek ne znaju da li će predlagati nove dokaze na obnovljenim suđenjima.

19 Novembar 2013

Traži se ostavka sudija Ustavnog suda BiH

Puštanjem na slobodu deset osuđenih za ratne zločine i genocid, žrtve su ponovo dovedene u situaciju da i skoro 20 godina nakon rata postanu žrtve sistema. Kako se to ne bi dozvolilo, pozivaju sudije Ustavnog suda Bosne i Hercegovine da daju ostavke.

18 Novembar 2013

Deset osuđenika pušteno na slobodu

Deset osuđenika za ratne zločine i genocid kojima je bila izrečena kazna u trajanju od 14 do 33 godine zatvora, zbog pogrešne primjene zakona, pušteni su na slobodu.

22 April 2010

Završeno obnovljeno suđenje Milošu Stuparu

Izvođenjem materijalnih dokaza okončano je obnovljeno suđenje Milošu Stuparu, bivšem komandantu Drugog odreda Specijalne policije iz Šekovića optuženom za učešće u genocidu u Srebrenici.
4 Decembar 2009

Stevanović: Oslobođen optužbe za genocid

Apelaciono vijeće Suda BiH oslobodilo Miladina Stevanovića optužbe za genocid počinjen u Srebrenici u julu 1995. godine.