Jezik / Language:
 
Lica: Medan Branislav
22 August 2014

Nove žalbe osuđenika za genocid

Ustavni sud BiH ponovo će odlučivati o apelacijama šestorice osuđenika za genocid u Srebrenici kojima je Sud BiH, primijenivši krivični zakon bivše Jugoslavije, izrekao po 20 godina zatvora.

11 Juni 2014

Smanjene kazne za genocid u Srebrenici

Primjenjujući Krivični zakon bivše Jugoslavije, Sud BiH osudio je Milenka Trifunovića, Branu Džinića, Aleksandra Radovanovića, Slobodana Jakovljevića i Branislava Medana na po 20 godina zatvora za pomaganje u genocidu počinjenom u Srebrenici – smanjivši im kazne u rasponu od osam do 13 godina zatvora.

26 Mart 2014

Četiri mjeseca bez nove presude za Kravicu

Šestorici bivših osuđenika za genocid koji su zbog pogrešne primjene zakona pušteni na slobodu, ni nakon četiri mjeseca nije izrečena nova presuda.

26 Mart 2014

Uhapšen Milenko Trifunović

Milenko Trifunović, optužen za genocid počinjen 1995. u Kravici, uhapšen je na području Skelana (Srebrenica) zbog neovlaštenog prometa oružjem i vojnom opremom, potvrđeno je iz Tužilaštva BiH.

23 Januar 2014

Traže znatno manje kazne za Kravicu

Odbrane petorice optuženih koji su pušteni sa izdržavanja kazne nakon što im je ukinuta presuda za pomaganje u genocidu počinjenom u Srebrenici zatražile su smanjivanje kazni na pet do 15 godina, dok je Tužilaštvo BiH tražilo maksimalne zatvorske kazne.

5 Decembar 2013

Odbijeni prijedlozi za pritvor

Apelaciono odjeljenje Suda BiH odbilo je prijedloge za određivanje pritvora devetorici koji su pušteni sa izdržavanja zatvorskih kazni za ratne zločine nakon što su im ukinute presude.  

4 Decembar 2013

Zatražen pritvor za petoricu puštenih

Državno tužilaštvo zatražilo je da se odredi pritvor za pet osoba koje su puštene na slobodu, nakon što je Ustavni sud ukinuo presude kojima su osuđene za pomaganje genocida u Srebrenici, čemu su se Odbrane usprotivile, kazavši da za to ne postoji zakonska osnova.

27 Novembar 2013

Zatraženo izuzeće sutkinje Azre Miletić

Ročište po prijedlogu Tužilaštva BiH za određivanje pritvora petorici ranije osuđenih za genocid počinjen u Srebrenici, koji su pušteni iz zatvora, odgođeno je nakon što je jedan od branilaca zatražio izuzeće sutkinje Azre Miletić.

20 Novembar 2013

Zatražen pritvor za deset bivših osuđenika

Tužilaštvo BiH zatražilo je određivanje pritvora za deset bivših osuđenika za ratne zločine i genocid koji su odlukom Suda BiH pušteni da se brane sa slobode, a koji su osuđeni na kazne od 14 do 33 godine zatvora.

20 Novembar 2013

Zabrinute međunarodne institucije

Međunarodne institucije u BiH izrazile su zabrinutost zbog puštanja na slobodu deset osoba koje su bile osuđene za ratne zločine i genocid, na kazne od 14 do 33 godine zatvora, do pokretanja novog sudskog postupka.

19 Novembar 2013

Deset osuđenika pred Apelacionim vijećem

Sud BiH je saopćio da će predmeti za deset osuđenih za ratne zločine i genocid koji su pušteni na slobodu biti vraćeni u drugostepeni postupak.

19 Novembar 2013

Upitan način i opseg obnove suđenja

Branioci osuđenih za pomaganje genocida u Srebrenici, puštenih na slobodu nakon što su presude protiv njih poništene zbog pogrešne primjene zakona, još uvijek ne znaju da li će predlagati nove dokaze na obnovljenim suđenjima.

19 Novembar 2013

Traži se ostavka sudija Ustavnog suda BiH

Puštanjem na slobodu deset osuđenih za ratne zločine i genocid, žrtve su ponovo dovedene u situaciju da i skoro 20 godina nakon rata postanu žrtve sistema. Kako se to ne bi dozvolilo, pozivaju sudije Ustavnog suda Bosne i Hercegovine da daju ostavke.

18 Novembar 2013

Deset osuđenika pušteno na slobodu

Deset osuđenika za ratne zločine i genocid kojima je bila izrečena kazna u trajanju od 14 do 33 godine zatvora, zbog pogrešne primjene zakona, pušteni su na slobodu.

22 April 2010

Završeno obnovljeno suđenje Milošu Stuparu

Izvođenjem materijalnih dokaza okončano je obnovljeno suđenje Milošu Stuparu, bivšem komandantu Drugog odreda Specijalne policije iz Šekovića optuženom za učešće u genocidu u Srebrenici.