Jezik / Language:
 
Lica: Kreso Meddžida
26 Maj 2016

Ne smije biti manjka novca za ratne zločine

Branioci po službenoj dužnosti na predmetima ratnih zločina u Sudu BiH smatraju da ne smije doći do situacije da nema novca za njihov rad.

1 Oktobar 2015

Oprečni stavovi o nadležnostima državnog pravosuđa

Predstavnici Državnog pravosuđa i Ministarstva pravde Republike Srpske (RS) zadržali su oprečne stavove u vezi s potrebom formiranja Apelacionog suda i sadašnjim nadležnostima Suda BiH.

6 Maj 2015

Politika koči rad pravosuđa

Još uvijek je neizvjesno da li će prevladati razum ili politički ciljevi kada je u pitanju osnivanje Apelacionog suda BiH, koji je neophodan da bi se nastavila primati pomoć od Europske unije za procesuiranje ratnih zločina, što uključuje i plate za 142 uposlena u pravosudnim institucijama.

14 April 2015

Snimci sa suđenja pod kontrolom predsjednice Kreso

Meddžida Kreso, predsjednica Suda BiH, odobrit će medijima izdavanje cjelokupnih snimaka sa suđenja samo ako odluči da za to postoji povećan interes javnosti i time se ne ugrožava sudski postupak.

2 April 2015

Ostvarivanje norme na tuđi račun

Entitetska tužilaštva nezadovoljna su učestalom praksom prebacivanja predmeta ratnih zločina s državnog nivoa tek nakon potvrđivanja optužnice, jer smatraju da se time ne vrednuje njihov rad.

26 Februar 2015

Prekretnica za razgovor o korupciji u pravosuđu

Nakon hapšenja sutkinje Suda BiH Azre Miletić, predsjednica ove institucije Meddžida Kreso je ocijenila da je sada prilika i prekretnica da se otvori polemika o korupciji u pravosuđu.

10 Februar 2015

Godina ukinutih presuda

Prošle godine žalbena vijeća Suda BiH su ukinula ili značajno izmijenila većinu prvostepenih presuda za ratne zločine, što izaziva oštre kritike pravnih stručnjaka koji smatraju da je razlika u kvalitetu rada prevelika.

15 Januar 2015

Milorad Trbić neće biti pušten iz zatvora

Sud BiH ocijenio je već u dva slučaja da Ustavni sud BiH donosi drugačije odluke u vezi sa primjenom zakona u predmetima ratnih zločina i da nema osnova da osuđenima bude prekinuto izdržavanje kazne zatvora, kao u nizu ranijih slučajeva.

20 Maj 2014

Norme postoje – nedostaje primjena

BiH općenito ne nedostaje normi i propisa, ali nedostaje primjena i provedba međunarodnog humanitarnog prava, izjavio je ambasador Švicarske u BiH Andre Schaller.

3 April 2014

Bez srama do počinioca

Problem sa kojim se suočavaju žrtve seksualnog nasilja počinjenog u proteklom ratu je stigmatizacija – sram zbog onog što su proživjele, rečeno je na OSCE-ovoj prezentaciji o analizi krivičnih postupaka pred Sudom BiH.

24 Februar 2014

Objavljena mapa procesuiranih ratnih zločina

U cilju promoviranja transparentnog rada i povećanja povjerenja javnosti u pravosuđe, misija OSCE-a je objavila interaktivnu mapu sa predmetima ratnih zločina koji su procesuirani u BiH.

24 Februar 2014

Potrebne nove sudnice zbog novih tužilaca

Predsjednica Suda BiH Meddžida Kreso izjavila je da će povećanje broja tužilaca pri Državnom tužilaštvu dovesti do problema zbog nedovoljnog broja sudnica.

30 Decembar 2013

Borba za javnu pravdu i istinu

Uz nekoliko hiljada potpisa, kao i druge načine podrške kampanji “Stop cenzuri o ratnim zločinima”, Balkanska istraživačka mreža (BIRN BiH) je uspjela potaknuti predstavnike vlasti da priznaju kako anonimizacija ne može biti primijenjena u slučajevima teških krivičnih djela, koja uključuju ratne zločine.

27 Decembar 2013

Pogrešna primjena zakona – ludilo u pravosuđu

Advokat Miodrag Stojanović kaže da je odluka Evropskog suda za ljudska prava u vezi s primjenom zakona napravila haos u pravosuđu BiH, pojašnjavajući da su optuženi za zločin protiv čovječnosti dovedeni u neravnopravan položaj, dok su se optuženi za genocid “izvukli”.

18 Novembar 2013

Kreso i Salihović protiv političke kontrole

Političke stranke u nacrtima zakona u oblasti pravosuđa nameću rješenja koja su štetna, smatraju u Državnom sudu i tužilaštvu.