Jezik / Language:
 
Lica: Kazić Nezir
23 Oktobar 2014

Maltretiranje u “Silosu”

U nastavku suđenju za zločine počinjene na području Hadžića, svjedok Tužilaštva je izjavio kako ga je u “Silosu” maltretirao stražar Kalember zvani Buba.

16 Oktobar 2014

Iz zatočeništva na prvu liniju

Na suđenju za zločine počinjene na području općine Hadžići, svjedok Tužilaštva BiH je rekao da je tokom zatočeništva odvođen na borbene linije, gdje je maltretiran i ranjen.

2 Oktobar 2014

Neriješen problem “Silosa”

Na suđenju za zločine počinjene na području općine Hadžići, bivši ministar pravde Vlade Republike i Federacije BiH rekao je da zaključci ministarstva o rješenju problema zatvorenika u “Silosu” nikada nisu realizovani.
18 Septembar 2014

Premlaćivanja i mučenje glađu

Na suđenju za zločine počinjene na području Hadžića, Tužilaštvo BiH pročitalo je iskaze bivših zatočenika koji su kazali da su osobe srpske nacionalnosti u logorima na području te općine bili premlaćivani i mučeni glađu.
11 Septembar 2014

“Silos” van nadležnosti Ministarstva pravde

U nastavku suđenja za zločine počinjene na području općine Hadžići, bivši ministar pravde Vlade Republike i Federacije BiH  je rekao da “Silos” nije bio u nadležnosti njegovog ministarstva.

4 Septembar 2014

Bez odluke o zatvaranju “Silosa”

U nastavku suđenja za zločine počinjene na području općine Hadžići, svjedok Tužilaštva BiH je kazao da ratno Predsjedništvo nije moglo donijeti odluku o zatvaranju “Silosa” zbog niza problema i uslova.

28 August 2014

Naredbe za odvođenje na rad

U nastavku suđenja za zločine počinjene na području općine Hadžići, svjedok Tužilaštva BiH kazao je da je komandant Devete brdske brigade Armije BiH (ABiH) Nezir Kazić potpisivao naredbe za izvođenje zarobljenika iz “Silosa” na rad.

21 August 2014

Užasni uslovi u “Silosu”

U nastavku suđenja za zločine počinjene na području općine Hadžići, Državno tužilaštvo pročitalo je iskaze dvojice preminulih svjedoka koji su ispričali da su 1992. godine premlaćeni tokom zatočenja u “Silosu”.

18 August 2014

Godinu dana zatočenja

Na suđenju za zločine počinjene na području općine Hadžići, Državno tužilaštvo je pročitalo iskaz preminulog svjedoka koji je rekao da je bio zlostavljan u logoru “Silos” i drugim mjestima zatočenja.

18 Juli 2014

Sudski dokumenti na suđenju za “Silos”

Ulaganjem 28 materijalnih dokaza Odbrane Mustafe Đelilovića i Fadila Čovića, nastavljeno je suđenje za zločine počinjene na području Hadžića.

17 Juli 2014

Suđenje zarobljenicima u Tarčinu

Na suđenju za zločine počinjene na području općine Hadžići, bivši sudija Okružnog vojnog suda u Zenici kazao je da je 1993. godine u Tarčinu sudio zarobljenicima koji su priznali krivična djela.

10 Juli 2014

Ranjavanje tokom radova

Na suđenju za zločine počinjene na području općine Hadžići, Tužilaštvo BiH pročitalo je iskaz svjedoka koji je kazao da mu je sin tokom zatočeništva odvođen na radove, gdje je ranjen, a potom i preminuo.

3 Juli 2014

Nisu vidjeli tragove nasilja

Na suđenju za zločine počinjene na području Hadžića, svjedok Tužilaštva BiH je kazao da se Komisiji za utvrđivanje stanja u zatvorima niko od zatvorenih nije žalio na zlostavljanje.

26 Juni 2014

Prinudni radovi na prvoj liniji

Na suđenju za zločine počinjene na području općine Hadžići, svjedok Mladen Šuvajlo je rekao da je tokom zatočeništva odvođen na prinudne radove, gdje je maltretiran i tučen.

19 Juni 2014

Maltretiranje zatočenika u “Silosu”

Na suđenju za zločine počinjene na području općine Hadžići, svjedok Predrag Kapetina je opisao kako je tokom tri i po godine zatočeništva ispitivan, udaran i vođen na radove.