Jezik / Language:
 
Lica: Kazić Nezir
19 Novembar 2015

Samo Predsjedništvo moglo riješiti problem “Silosa”

U nastavku suđenja za zločine počinjene na području općine Hadžići, svjedok Odbrane Mustafe Đelilovića ustvrdio je da je samo Predsjedništvo Republike Bosne i Hercegovine (RBiH) moglo donijeti odluku o rješavanju problema “Silosa”, u kojem su, prema optužnici, bili zatvorenici srpske nacionalnosti.

29 Oktobar 2015

Korektan odnos prema zatvorenicima

Trećeg dana svjedočenja na suđenju za zločine počinjene na području općine Hadžići, Zvonko Marić je izjavio da su zatvorenici od kojih je on uzimao izjave potvrdili da su se stražari ponašali korektno prema njima.

22 Oktobar 2015

Suđenje zarobljenicima “Silosa”

Drugog dana svjedočenja, Zvonko Marić je izjavio da je postojao otpor da se razmijene Srbi koji su bili zatvoreni u “Silosu” u općini Hadžići.

1 Oktobar 2015

Zatvorenici “Silosa” izjave dali bez prisile

Na suđenju za zločine počinjene na području općine Hadžići, svjedok Odbrane je rekao da je Refo Tufo odredio da se u “Silosu” formira zatvor u maju 1992. godine.

17 Septembar 2015

Stavljanje u izolaciju zbog naoružanja

Istražitelj Odbrane Mustafe Đelilovića kazao je na suđenju za zločine počinjene na području općine Hadžići da je srpsko stanovništvo opravdano stavljeno u izolaciju 1992. godine zbog “velike količine naoružanja” koju je posjedovalo.

10 Septembar 2015

Provođenje odluke o prikupljanju naoružanja

U nastavku suđenja za zločine počinjene na području općine Hadžići, istražitelj Odbrane je kazao da je nakon proglasa Predsjedništva BiH da se sve naoružanje stavi u funkciju odbrane, Krizni štab ove općine samo realizovao tu odluku.

3 Septembar 2015

SDS naoružavao Srbe u Hadžićima

Svjedok Odbrane na suđenju za zločine počinjene na području općine Hadžići, izjavio je kako je Srpska demokratska stranka (SDS) htjela da općinu podjeli na srpski i muslimanski dio.

27 August 2015

Istrage o osobama u “Silosu”

Bivši istražni sudija Vojnog suda u Sarajevu Muhidin Kapo kazao je na suđenju za zločine počinjene na području općine Hadžići da je 1994. godine vodio istragu o osobama pritvorenim u “Silosu”.

20 August 2015

Protiv razmjene zatvorenika

Svjedok Odbrane na suđenju za zločine počinjene na području Hadžića rekao je da su se porodice nestalih Hadžićana protivile razmjeni zatvorenika iz “Silosa”.

16 Juli 2015

Porodice protiv razmjena

Svjedok Odbrane Mustafe Đelilovića, optuženog za zločine počinjene na području Hadžića, rekao je da opštinske vlasti nisu mogle riješiti problem u vezi sa razmjenom zarobljenika.

9 Juli 2015

Odluka o obezbjeđivanju “Silosa”

Na suđenju za zločine počinjene na području Hadžića, bivši član Ratnog predsjedništva ove opštine rekao je da ovaj organ nije imao nadležnost u upravljanju “Silosom”.

2 Juli 2015

Zahtjevi porodica o zatvorenicima

Odbrana Mustafe Đelilovića, optuženog za zločine počinjene na području Hadžića, uložila je dokaze o zahtjevima građana u vezi sa zarobljenim osobama na području ove opštine.

8 Juni 2015

Protest porodica zarobljenih Hadžićana

Na suđenju za zločine počinjene na području Hadžića, bivši član Ratnog predsjedništva ove opštine izjavio je da su se porodice zatvorenih muslimana protivile razmjeni zarobljenika iz “Silosa”.

1 Juni 2015

Ultimatum SDS-a

Na suđenju za zločin počinjen na području Hadžića, svjedok Odbrane Mustafe Đelilovića kazao je da je u maju 1992. godine Srpska demokratska stranka (SDS) tražila podjelu te općine.

7 Maj 2015

Naoružane formacije u “Silosu”

Na suđenju za zločine počinjene na području općine Hadžići, svjedok Odbrane je rekao da su pripadnici naoružanih formacija ulazili u “Silos” uprkos protivljenju zatvorskog obezbjeđenja.