Jezik / Language:
 
Lica: Kazić Nezir
18 Decembar 2014

Dokazi o tretmanu zarobljenika

U nastavku ulaganja materijalnih dokaza na suđenju za zločine počinjene na području općine Hadžići, Tužilaštvo BiH je prezentovalo dokumente o zatvaranju Hrvata u objekte na području ove općine.

11 Decembar 2014

Prijave zbog nedozvoljenog držanja oružja

U nastavku ulaganja materijalnih dokaza na suđenju za zločine počinjene na području općine Hadžići, Tužilaštvo BiH je uložilo dokumente o privođenju i puštanju srpskih zatočenika iz privremenog zatvora u Tarčinu.

27 Novembar 2014

Počelo ulaganje dokaza na suđenju za “Silos”

Na suđenju za zločine počinjene na području općine Hadžići, Tužilaštvo BiH prezentovalo je i uložilo 92 materijalna dokaza, a najveći broj ih se odnosi na status koji su, kako je navela Optužba, optuženi imali u vrijeme izvršenja krivičnog djela.

6 Novembar 2014

Zatvoreni jer su Srbi

Na suđenju za zločine počinjene na području općine Hadžići, Tužilaštvo BiH pročitalo je iskaze svjedoka koji su kazali da su u logoru “Silos” zatočenici premlaćivani.

30 Oktobar 2014

Loši uslovi u “Silosu”

Na suđenju za zločine počinjene na području općine Hadžići, Tužilaštvo BiH pročitalo je iskaze preminulih svjedoka koji su opisali hapšenje i zatočenje u “Silosu”.

23 Oktobar 2014

Maltretiranje u “Silosu”

U nastavku suđenju za zločine počinjene na području Hadžića, svjedok Tužilaštva je izjavio kako ga je u “Silosu” maltretirao stražar Kalember zvani Buba.

16 Oktobar 2014

Iz zatočeništva na prvu liniju

Na suđenju za zločine počinjene na području općine Hadžići, svjedok Tužilaštva BiH je rekao da je tokom zatočeništva odvođen na borbene linije, gdje je maltretiran i ranjen.

2 Oktobar 2014

Neriješen problem “Silosa”

Na suđenju za zločine počinjene na području općine Hadžići, bivši ministar pravde Vlade Republike i Federacije BiH rekao je da zaključci ministarstva o rješenju problema zatvorenika u “Silosu” nikada nisu realizovani.
18 Septembar 2014

Premlaćivanja i mučenje glađu

Na suđenju za zločine počinjene na području Hadžića, Tužilaštvo BiH pročitalo je iskaze bivših zatočenika koji su kazali da su osobe srpske nacionalnosti u logorima na području te općine bili premlaćivani i mučeni glađu.
11 Septembar 2014

“Silos” van nadležnosti Ministarstva pravde

U nastavku suđenja za zločine počinjene na području općine Hadžići, bivši ministar pravde Vlade Republike i Federacije BiH  je rekao da “Silos” nije bio u nadležnosti njegovog ministarstva.

4 Septembar 2014

Bez odluke o zatvaranju “Silosa”

U nastavku suđenja za zločine počinjene na području općine Hadžići, svjedok Tužilaštva BiH je kazao da ratno Predsjedništvo nije moglo donijeti odluku o zatvaranju “Silosa” zbog niza problema i uslova.

28 August 2014

Naredbe za odvođenje na rad

U nastavku suđenja za zločine počinjene na području općine Hadžići, svjedok Tužilaštva BiH kazao je da je komandant Devete brdske brigade Armije BiH (ABiH) Nezir Kazić potpisivao naredbe za izvođenje zarobljenika iz “Silosa” na rad.

21 August 2014

Užasni uslovi u “Silosu”

U nastavku suđenja za zločine počinjene na području općine Hadžići, Državno tužilaštvo pročitalo je iskaze dvojice preminulih svjedoka koji su ispričali da su 1992. godine premlaćeni tokom zatočenja u “Silosu”.

18 August 2014

Godinu dana zatočenja

Na suđenju za zločine počinjene na području općine Hadžići, Državno tužilaštvo je pročitalo iskaz preminulog svjedoka koji je rekao da je bio zlostavljan u logoru “Silos” i drugim mjestima zatočenja.

18 Juli 2014

Sudski dokumenti na suđenju za “Silos”

Ulaganjem 28 materijalnih dokaza Odbrane Mustafe Đelilovića i Fadila Čovića, nastavljeno je suđenje za zločine počinjene na području Hadžića.

Profil

Kazić Nezir je optužen zajedno sa Fadilom Čovićem, Mirsadom Šabićem, Mustafom Đelilovićem, Bećirom Hujićem, Halidom Čovićem, Šerifom Mešanovićem i Nerminom Kalemberom za ratne zločine počinjene u “Silosu”, kasarni “Krupa” i Osnovnoj školi “9. maj”.
.