Jezik / Language:
 
Lica: Kazić Nezir
28 August 2014

Naredbe za odvođenje na rad

U nastavku suđenja za zločine počinjene na području općine Hadžići, svjedok Tužilaštva BiH kazao je da je komandant Devete brdske brigade Armije BiH (ABiH) Nezir Kazić potpisivao naredbe za izvođenje zarobljenika iz “Silosa” na rad.

21 August 2014

Užasni uslovi u “Silosu”

U nastavku suđenja za zločine počinjene na području općine Hadžići, Državno tužilaštvo pročitalo je iskaze dvojice preminulih svjedoka koji su ispričali da su 1992. godine premlaćeni tokom zatočenja u “Silosu”.

18 August 2014

Godinu dana zatočenja

Na suđenju za zločine počinjene na području općine Hadžići, Državno tužilaštvo je pročitalo iskaz preminulog svjedoka koji je rekao da je bio zlostavljan u logoru “Silos” i drugim mjestima zatočenja.

18 Juli 2014

Sudski dokumenti na suđenju za “Silos”

Ulaganjem 28 materijalnih dokaza Odbrane Mustafe Đelilovića i Fadila Čovića, nastavljeno je suđenje za zločine počinjene na području Hadžića.

17 Juli 2014

Suđenje zarobljenicima u Tarčinu

Na suđenju za zločine počinjene na području općine Hadžići, bivši sudija Okružnog vojnog suda u Zenici kazao je da je 1993. godine u Tarčinu sudio zarobljenicima koji su priznali krivična djela.

10 Juli 2014

Ranjavanje tokom radova

Na suđenju za zločine počinjene na području općine Hadžići, Tužilaštvo BiH pročitalo je iskaz svjedoka koji je kazao da mu je sin tokom zatočeništva odvođen na radove, gdje je ranjen, a potom i preminuo.

3 Juli 2014

Nisu vidjeli tragove nasilja

Na suđenju za zločine počinjene na području Hadžića, svjedok Tužilaštva BiH je kazao da se Komisiji za utvrđivanje stanja u zatvorima niko od zatvorenih nije žalio na zlostavljanje.

26 Juni 2014

Prinudni radovi na prvoj liniji

Na suđenju za zločine počinjene na području općine Hadžići, svjedok Mladen Šuvajlo je rekao da je tokom zatočeništva odvođen na prinudne radove, gdje je maltretiran i tučen.

19 Juni 2014

Maltretiranje zatočenika u “Silosu”

Na suđenju za zločine počinjene na području općine Hadžići, svjedok Predrag Kapetina je opisao kako je tokom tri i po godine zatočeništva ispitivan, udaran i vođen na radove.

5 Juni 2014

Zahtjevi za razmjenu zarobljenih Hadžićana

U nastavku suđenja za zločine počinjene na području općine Hadžići, svjedok Tužilaštva BiH Amor Mašović je rekao da su porodice zarobljenih Hadžićana 1992. godine zahtijevale od lokalnih vlasti i međunarodnih snaga da srpska strana razmijeni te osobe.
22 Maj 2014

Preko hiljadu dana zatočeništva

Na suđenju za zločine počinjene na području općine Hadžići, svjedok Tužilaštva BiH je rekao da je tokom tri i po godine zatočeništva premlaćivan te vođen na rad i da vadi tijela mrtvih zarobljenika.

15 Maj 2014

Zarobljenici kojih nije bilo

Na suđenju za zločine počinjene na području općine Hadžići, svjedok Tužilaštva BiH Amor Mašović je rekao da bi se zarobljenici iz Tarčina brže razmijenili da je suprotna strana dovela osobe koje su tražene.

8 Maj 2014

Nije vidio tragove zlostavljanja

Na suđenju za zločine počinjene na području općine Hadžići, bivši doktor iz “Silosa” je rekao da u tom objektu nije bilo težih bolesnika.

24 April 2014

Spontano zatvaranje u “Silos”

U nastavku suđenja za zločine počinjene na tritoriji općine Hadžići, svjedok Optužbe je rekao da je srpsko stanovništvo na ovom području bilo naoružano i vojno organizovano. 

2 April 2014

Bez saznanja o zlostavljanju zatvorenika

Na suđenju za zločine počinjene na području općine Hadžići, svjedok Tužilaštva BiH je kazao kako nema saznanja o zlostavljanju zatvorenika u “Silosu” i školi “9. maj”.

Profil

Kazić Nezir je optužen zajedno sa Fadilom Čovićem, Mirsadom Šabićem, Mustafom Đelilovićem, Bećirom Hujićem, Halidom Čovićem, Šerifom Mešanovićem i Nerminom Kalemberom za ratne zločine počinjene u “Silosu”, kasarni “Krupa” i Osnovnoj školi “9. maj”.
.