Jezik / Language:
 
Lica: Dautović Senad
14 Novembar 2014

Dokazi o ratnom putu Čolomana

Na suđenju Jasminu Čolomanu, optuženom za zločin počinjen na području Viteza, Tužilaštvo BiH uložilo je materijalne dokaze kojima dokazuje pripadnost optuženog Armiji BiH (ABiH).

18 Decembar 2013

Za zločin u Bugojnu 15 godina zatvora

Apelaciono vijeće Suda BiH osudilo je Senada Dautovića na sedam, a Nisveta Gasala i Musajba Kukavicu na po četiri godine zatvora za zločin počinjen nad hrvatskim zarobljenicima 1993. i 1994. u Bugojnu.
10 Decembar 2013

Odgođeno izricanje dvije presude

Sud BiH odgodio je izricanje presude optuženima za zločine počinjene u Bugojnu, kao i na području Ključa.

6 Novembar 2013

Presuda za zločine u Bugojnu 11. decembra

Nakon što su Odbrane optuženih završile sa iznošenjem završnih riječi na obnovljenom suđenju za zločine počinjene u Bugojnu, izricanje presude Nisvetu Gasalu, Musajbu Kukavici i Senadu Dautoviću zakazano je za 11. decembar.

23 Oktobar 2013

Dautović – žrtva politike

U nastavku iznošenja završnih riječi, Odbrana je zatražila oslobađajuću presudu za Senada Dautovića, navodeći da je optuženi žrtva politike.

9 Oktobar 2013

Zločini kao zadaća

U završnim riječima na obnovljenom suđenju za zločine počinjene u Bugojnu, Državno tužilaštvo je zatražilo da Nisvet Gasal, Musajb Kukavica i Senad Dautović budu proglašeni krivima, dok je Odbrana prvooptuženog zatražila oslobađajuću presudu.

2 Oktobar 2013

Izmijenjena optužnica nakon pet godina

Državno tužilaštvo izmijenilo je optužnicu protiv Nisveta Gasala, Musajba Kukavice i Senada Dautovića, kojima se sudi za zločine počinjene u Bugojnu, zbog čega je Apelaciono vijeće odgodilo iznošenje završnih riječi.

31 Januar 2013

Gasal i ostali: Počelo obnovljeno suđenje

Iznošenjem uvodnih riječi počelo je obnovljeno suđenje Nisvetu Gasalu, Musajbu Kukavici i Senadu Dautoviću, optuženima za zločine nad Hrvatima u Bugojnu počinjene tokom 1993.
20 Oktobar 2011

Gasal i ostali: Izricanje presude pomjereno za novembar

Izricanje presude trojici optuženih za zločine u Bugojnu pomjereno je za 22. novembar, jer je Sudskom vijeću potrebno dodatno vrijeme za donošenje odluke.
15 Juli 2011

Gasal i ostali: Okončan dokazni postupak

Nakon što je predstavljena izmijenjena optužnica i odbijeni svi dodatni prijedlozi dokaza Tužilaštva i Odbranâ, okončan je dokazni postupak na suđenju trojici optuženih za zločine počinjene nad hrvatskim stanovništvom u Bugojnu.

14 Juni 2011

Pronađeni ostaci žrtve iz Bugojna

Na području Bugojna pronađeni su posmrtni ostaci osobe, a pretpostavlja se da se radi o Marku Bartuloviću, zarobljeniku hrvatske nacionalnosti koji je ubijen 1993. godine.

25 Maj 2011

Gasal i ostali: Zakazano svjedočenje Enesa Handžića

U nastavku suđenja za zločine u Bugojnu, Državno tužilaštvo najavilo je da će kao svjedoka saslušati Enesa Handžića, kojeg je Sud BiH osudio na osam godina zatvora. Handžić bi trebao biti saslušan 1. juna.
12 Maj 2011

Handžić: Ponovo odgođena odluka o sporazumu

Sud BiH ponovo je odgodio donošenje odluke o sporazumu o priznanju krivice za zločine u Bugojnu, koji je optuženi Enes Handžić postigao s Tužilaštvom BiH, kako bi određene informacije u vezi sa priznanjem krivice bile upotpunjene.

20 April 2011

Gasal i ostali: Civilne vlasti nadležne za “Iskru”

Na suđenju četvorici optuženih za zločine počinjene u Bugojnu 1993. godine, svjedok Selmo Cikotić je, uprkos dokumentima koji su mu prezentovani na pretresu, ostao pri tvrdnji da vojska nije bila nadležna za zarobljene pripadnike Hrvatskog vijeća obrane (HVO) koji su držani na stadionu “Iskra”.

13 April 2011

Gasal i ostali: Dobri i hrabri ljudi

Četvrtog dana iznošenja nalaza i mišljenja na suđenju za zločine u Bugojnu, vojni vještak Fikret Muslimović kazao je da četvorica optuženih “po prirodi nisu povezani s ratnim zločinima”.