Jezik / Language:
 
Lica: Damjanović Goran
6 Juni 2014

Braća Damjanović izašla iz zatvora

Goran i Zoran Damjanović, koji su pravosnažno osuđeni na ukupno 12 i po godina za zločine počinjene u mjestu Bojnik kod Sarajeva, pušteni su iz zatvora na uslovni otpust, saopćio je Sud BiH.

18 Mart 2014

Potvrđena presuda braći Damjanović

Apelaciono vijeće Suda BiH potvrdilo je presudu kojom su Goran i Zoran Damjanović osuđeni na ukupno 12 i po godina zatvora zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva počinjenog na području Sarajeva.

6 Mart 2014

Prvostepeno vijeće se bavilo matematikom

Tužilaštvo i Odbrana iznijeli su pred Apelacionim vijećem Suda BiH žalbe na prvostepenu presudu kojom su Goran i Zoran Damjanović osuđeni za ratni zločin protiv civilnog stanovništva na području Sarajeva.

25 Decembar 2013

Oko 90 posto optuženih na slobodi

Iako su optuženi i osumnjičeni za najteža krivična djela, od njih oko 100, samo je Sud BiH zadržao u pritvoru 14 osoba.

13 Decembar 2013

Braći Damjanović smanjene kazne

Primjenjujući odluku Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu, Sud BiH je umanjio kaznu Zoranu i Goranu Damjanoviću za po četiri i po godine zatvora. Za ratni zločin protiv civilnog stanovništva Goran Damjanović je osuđen na šest i po godina zatvora, dok je njegov brat Zoran dobio šest godina.

4 Decembar 2013

Presuda Damjanovićima 13. decembra

Na obnovljenom postupku protiv Gorana i Zorana Damjanovića, optuženih za ratne zločine, Odbrane su zatražile oslobađajuće presude ili da, ako budu osuđeni, kazna bude minimalna i po zakonu bivše Jugoslavije. Tužilaštvo BiH je zatražilo zatvorsku kaznu.

21 Novembar 2013

Obrat u slučaju braće Damjanović

Na početku ponovljenog suđenja Goranu i Zoranu Damjanoviću, Sudsko vijeće je promijenilo raniju odluku te odbilo ponovno provođenje dokaza “po pitanju krivice”.
20 Novembar 2013

Ustavni sud nije naložio puštanje osuđenika

Ustavni sud BiH nije odlučivao da li postupci za ratne zločine zbog pogrešne primjene zakona treba u potpunosti obnoviti niti da li osuđenici na dugotrajne kazne zatvora treba da budu pušteni sa izdržavanja kazne, poručila je predsjednica ove institucije Valerija Galić.

20 Novembar 2013

Zabrinute međunarodne institucije

Međunarodne institucije u BiH izrazile su zabrinutost zbog puštanja na slobodu deset osoba koje su bile osuđene za ratne zločine i genocid, na kazne od 14 do 33 godine zatvora, do pokretanja novog sudskog postupka.

15 Novembar 2013

Preslušavanje svjedočenja na novom suđenju Damjanovićima

Novo suđenje Goranu Damjanoviću i Zoranu Damjanoviću počinje 21. novembra, kada će nakon čitanja optužnice i uvodnih riječi krenuti i preslušavanje iskaza svjedoka.

11 Novembar 2013

Potrebna jednakost pred zakonom

Na sastanku strukturalnog dijaloga u Banjoj Luci, predstavnici pravosudnih institucija u BiH su razgovarali o potrebi konačnog rješenja pitanja retroaktivne primjene krivičnog zakona na suđenjima za ratne zločine.

24 Oktobar 2013

Ukinute presude desetorici osuđenika

Ustavni sud BiH ukinuo je presude desetorici osuđenih za ratne zločine i vratio predmete Sudu BiH na ponovno odlučivanje.

11 Oktobar 2013

Braća Damjanović puštena na slobodu

Nakon što je naložio da se obnovi postupak za ratne zločine, Državni sud je pustio na slobodu Gorana i Zorana Damjanovića.

9 Oktobar 2013

Maktoufu odobreno ponavljanje postupka

Sud BiH je prihvatio zahtjev kojim se Abduladhimu Maktoufu, osuđenom za ratni zločin, omogućuje ponavljanje sudskog postupka.

8 Oktobar 2013

Izrael uslovljavao BiH

Izrael je u postupku izručenja Aleksandra Cvetkovića uslovljavao Bosnu i Hercegovinu primjenom zakona koji je preuzet iz bivše Jugoslavije, ali je, iako je dobio garancije od Ministarstva pravde BiH, na kraju odustao.