Jezik / Language:
 
Lica: Džumhur Jasminka
8 Novembar 2013

Razdvojen postupak protiv Osmana Brkana

U nastavku suđenja za zločin počinjen u Blacama (općina Konjic), svjedoci Tužilaštva BiH su kazali kako su im roditelji ispričali da su nepokretne starice ubijene u ovom selu.

13 Juni 2013

Javni interes nadjačao privatni

Primjena postojećeg Zakona o slobodi pristupa informacijama u BiH ima različite rezultate ovisno od institucije do institucije. Trećina institucija na zahtjeve za pristup informacijama odgovara sukladno Zakonu, dok neke uopšte ne odgovaraju.

23 Maj 2013

Zaštita institucija i uvođenje cenzure

Usvajanje izmjena Zakona o slobodi pristupa informacijama u BiH građanima bi ograničilo pristup informacijama koje su u posjedu javnih institucija.

22 Maj 2012

Lokalno pravosuđe – Zenica: Parlamentarne delegacije u posjeti zatvoru

Delegacije parlamenata Bosne i Hercegovine i Republike Srpske, kao i ombudsman BiH posjetili su Kazneno-popravni zavod (KPZ) u Zenici zbog, kako su naveli, žalbi na diskriminaciju osuđenika srpske nacionalnosti.
18 Maj 2007

Podrška svjedocima presudna je za ispunjenje pravde

Fizička nesigurnost prije i poslije davanja iskaza, retraumatizacija usljed svjedočenja i suočenja sa optuženima, samo su neki od problema s kojima se suočavaju svjedoci protiv optuženih za ratne zločine u BiH, a pomoć očekuju od države.