Jezik / Language:
 
Lica: Busnov Selman
26 August 2016

Mujčinović i ostali: Završen dokazni postupak za zločine u Stuparima

Nakon više od tri godine od početka suđenja za zločine počinjene na području Kladnja, unakrsnim ispitivanjem svjedoka i ulaganjem materijalnih dokaza završen je dokazni postupak Tužilaštva BiH i Odbrana.

8 Juli 2016

Mujčinović i drugi: Halilović o podređenim i nadređenim

U nastavku svjedočenja u svoju korist, optuženi Ramiz Halilović je izjavio da mu je kao komandiru Vojne policije u Stuparima (općina Kladanj) nadređeni bio četvrtooptuženi Zijad Hamzić.

10 Juni 2016

Halilović tvrdi da nije imao nadležnost nad zatočenima

Svjedočeći u svoju korist, optuženi Ramiz Halilović je rekao da nije nikoga udarao te da je svu odgovornost za zatočene civile u Stuparima (općina Kladanj) imala Teritorijalna odbrana (TO) u tom mjestu.

6 Maj 2016

Vojna policija u Stuparima

Svjedok Odbrane na suđenju za zločin počinjen u Kladnju na fotografiji je prepoznao Zijada Hamzića, pretpostavljajući da je nastala krajem jula 1992. godine, kada je i sam postao pripadnik Vojne policije.

1 April 2016

Ratno predsjedništvo komandovalo samo na papiru

Na suđenju za zločine počinjene u Kladnju, svjedok Tužilaštva izjavio je da Ratno predsjedništvo ove općine nije donosilo nikakve odluke o civilima u Stuparima.

25 Mart 2016

Optuženog Gogića plaćali medom

Na suđenju za zločine počinjene na području Kladnja, svjedoci Odbrane su ispričali da je optuženi Osman Gogić u julu mjesecu radio na njihovoj kući kao električar, te da je “dobar i korektan čovjek” kojeg su za radove plaćali medom.

18 Mart 2016

Gogić ih priveo zbog incidenta

Na suđenju za zločine počinjene na području Kladnja, svjedoci Odbrane su ispričali da ih je, kao pripadnike Armije BiH (ABiH), 22. jula 1992. priveo optuženi Osman Gogić. Svjedočili su i pripadnici vojne policije koji su ustvrdili da je tog dana Gogić bio dežurni.

26 Februar 2016

Bez saznanja o oštećenom

Na suđenju za zločine počinjene na području Kladnja, svjedok Odbrane Osmana Gogića potvrdio je da je u junu 1992. godine Velimir Čelić bio u selu Brloški Potok, ali da ne zna šta se s njim dešavalo nakon što je otišao kod sestre.

19 Februar 2016

Gogić tvrdi da ne zna oštećene

Na suđenju za zločine počinjene na području Kladnja, optuženi Osman Gogić je negirao da poznaje oštećene Velimira i Miloša Čelića, koje je, prema optužnici, pretukao.

5 Februar 2016

Spasio ga optuženi Hodžić

Svjedočeći u korist Odbrane Nedžada Hodžića, optuženog za zločin počinjen na području Kladnja, svjedok Zdravko Martinović je ispričao da ga je optuženi spasio u avgustu 1992. godine, kada je na punktu kod Đurđevika (opština Živinice) bio legitimisan.

29 Januar 2016

Stražar kao podrška

Svjedočeći u korist Odbrane Nedžada Hodžića, bračni par Andrić potvrdio je pred Sudom BiH da im je optuženi pomagao dok su bili nastanjeni u zgradi u Stuparima (opština Kladanj), te da o njemu nisu nikada čuli niti jednu lošu riječ.

15 Januar 2016

Policajac koji je spašavao živote

Na suđenju za zločine počinjene na području Kladnja, svjedoci su kazali da im je optuženi Ramiz Halilović u maju 1992. godine “spasio život”, tako što im je pomogao da iz Stupara pređu na srpsku teritoriju.

11 Decembar 2015

Optuženi Halilović pomagao Srbima

Na suđenju za zločine počinjene na području Kladnja, svjedok Odbrane okarakterisao je optuženog Ramiza Halilovića kao “čovjeka heroja”.

13 Novembar 2015

Vojna policija nije hapsila Srbe

Na suđenju za zločine počinjene na području Kladnja, dvojica svjedoka Odbrane rekli su da Vojna policija nije učestvovala u hapšenju osoba srpske nacionalnosti niti u pretresu njihovih kuća.

30 Oktobar 2015

Hamzićev razgovor sa srpskim civilima

Na suđenju za zločine počinjene na području Kladnja, dvojica svjedoka Odbrane optuženog Zijada Hamzića su govorila o odvoženju srpskih civila iz sela Lupoglavo u Stupare u junu 1992. godine.